duminică, 25 martie 2012

Cronica meciului Juventus - Inter din Serie A



Juventus – Inter 2 - 0

Dintre toate meciurile pe care Juventus le joaca, cel mai mult imi doresc sa invinga Interul, iar in acest sezon Juve i-a luat 6 puncte echipei milaneze.
Acest meci a fost castigat de Juventus fara nici un dubiu de echipa lui Antonio Conte cu 2-0 dupa un joc in care Inter nu a contat decat in prima repriza.
Juventus a inceput cu Buffon in poarta, Caceres, Barzagli, Chellini si de Ceglie in aparare, Marchisio, Pirlo si Vidal la mijloc, Pepe, Vucinic pe benzi si Matri in atac.
La Inter, Claudio Ranieri a inceput cu Julio Cesar in poarta, Zanetti, Lucio, Samuel si Nagatomo in aparare, Maicon, Stankovic, Poli si Obi la mijloc, Forlan si Milito in atac.
In prima repriza s-a jucat destul de tacticizat si am avut doua ocazii importante, prima a lui Juventus la lovitura de cap a lui Matri din minutul 15 respinsa de Julio Cesar si a doua a Interului in minutul 32 cand lovitura de cap a lui Forlan dupa cornerul obtinut de Maicon a fost retinuta de Buffon.
In minutul 50 Antonio Conte a operat doua modificari importante schimband sistemul de joc de la un 4-3-3 la un 3-5-2 prin introducerea lui Bonucci in locul lui Pepe si a lui Alex del Piero in locul lui Matri. Modificarile s-au vazut imediat, superioritatea la mijloc a lui Juventus creand multe faze la poarta lui Julio Cesar.
Primul gol a venit in minutul 57, cornerul batut bine de Pirlo gasindu-l nemarcat in 6 m pe Caceres si uruguaianul a reluat in poarta.
In minutul 70 pasa in adancime a lui del Piero l-a lasat pe Vucinic singur cu portarul dar muntenegreanul si-a batut joc de ocazie tragand in Julio Cesar si astfel scorul a ramas 1-0. Imediat insa totul a fost uitat, pasa lui Vidal gasindu-l pe del Piero nemarcat in careul Interului si recordmanul lui Juve a marcat golul 2.
In minutul 77 fundasul Giorgio Chellini patrunde in careul interist ii paseaza lui Quagliarella care “reuseste” sa reteze din 6 m, balonul fiind respins in corner de Maicon. In minutul 85 acelasi Chellini loveste puternic balonul cu capul dupa o lovitura libera batuta bine de Pirlo dar Julio Cesar evita golul si se termina 2-0 pentru bianconeri.
A fost o victorie importanta pentru Juventus care mentine parcursul fara infrangere al echipei lui Conte si distanta de 4 puncte fata de Milan. Desi distanta pare accesibila nu cred ca Juventus are puterea sa castige titlul, dar un loc 2 este bine pentru o echipa care a schimbat mult in vara. Cu destul de multa rautate, imi doresc ca Inter sa nu prinda nici macar Europa League, echipa lui Ranieri fiind pe locul 8 dupa acest rezultat. In calitate de suporter a lui Juventus nu pot sa uit cele 2 titluri castigate nemeritat la masa verde, in 2005 si 2006 (vezi scandalul Calciopoli) de catre Inter. Pana la acestea Inter nu mai castigase titlul din 1989. Sper ca sa mai treaca inca 15 ani pana sa il castige pe urmatorul.

sâmbătă, 24 martie 2012

"Mi se rupe sufletul de Universitatea Craiova" - Mitica Dragomir



In cursul zilei de sambata aproximativ 500 de fani ai Universitatii Craiova au manifestat in Piata Victoriei impotriva dezafilierii Universitatii Craiovei, a legii privind prevenirea şi combaterea violenţei pe stadioane, impotriva FRF, LPF, a presedintilor acestor doua foruri, incepand apoi sa se bata cu jandarmii furiosi.
Reactia presedintelui LPF, Dumitru Dragormir a fost: “Asemenea evenimente înfundă definitiv Craiova. Cîţiva nenorociţi, care trebuie interzişi pe stadioane, sînt bătuţi de jandarmi pentru că atacă folosind pietre şi cărămizi. Mie mi se rupe sufletul de Universitatea Craiova”.
Sunt impotriva violentei pe stadioane si in afara lor, mai ales a celor provocate de multimile de suporteri de fotbal, usor de manipulat. Consider insa ca autoritatile romane, experte in gestionarea conflictelor de strada, vezi cazul manifestatiilor impotriva lui Basescu, puteau gestiona mai bine conflictul cu cei 500 de suporteri, astfel incat sa nu se ajunga la bataie. Dar poate ca suporterii perturbau linistea, iar guvernul nu putea lucra.
Nu pot sa nu ma intreb de unde vin aceste violente. In primul rand vin din frustrarea provocata de nedreptatea facuta de membrii ai Comitetului Executiv, care au decis sa dezafilieze o echipa cum este Universitatea Craiova.
In orice tara civilizata un asemenea abuz ar fi trebuit sa duca la condamnarea celor care au luat aceasta decizie. Dar nu si in Romania. Nu. Aici nu. Mai repede se pune pumnul in gura celor care au puterea sa manifeste, sa isi ceara drepturile, decat sa se faca dreptate.
Am citit afirmatia lui Mitica Dragomir si nu inteleg ce a vrut sa spuna cu “asemenea evenimente înfundă definitiv Craiova”. Singura explicatie pe care am identificat-o este ca mai marii fotbalului romanesc se gandesc sa cada la o intelegere cu Mititelu sau cu altcineva si sa reinscrie, poate, Universitatea in Liga a 2-a.
“Cîţiva nenorociţi, care trebuie interzişi pe stadioane, sînt bătuţi de jandarmi pentru că atacă folosind pietre şi cărămizi”. Sunt de acord ca trebuie eradicata violenta, dar cred ca orice om din Craiova simte o frustrare similara cu a suporterilor care au manifestat sambata. Echipa de suflet a Olteniei a fost practic desfiintata de niste nemernici. Nu vreau sa merg pana acolo incat sa spun ca in anumite tari arabe oamenii sunt omorati cu pietre, dar cred ca unul ca Mitica sau Sandu trebuie bagati multi ani la puscarie pentru ce au facut Universitatii, iar echipa ar trebui repusa in drepturile sale si aici o solutie ar fi inscrierea in liga a 2-a, unde retrogradase si compensatii stabilite de justitie pentru pierderile suferite.
“Mie mi se rupe sufletul de Universitatea Craiova“. Asta este prea de tot. Cat de nemernic si de ipocrit poate sa fie acest om ca sa poata afirma asa ceva. El, care a facut tot ce a putut pentru a intarzia cat mai mult plata drepturilor TV pentru Universitatea Craiova pentru a crea un teren propice pentru ca jucatorii sa depuna memorii, tentativa nereusita, el care a inscris la LPF contractele jucatorilor Craiovei plecati la alte echipe fara a astepta decizia finala privind dezafilierea. Este revoltator.
Toate campaniile oamenilor si manifestarile fanilor sunt inutile daca autoritatile nu isi fac treaba, nu ancheteaza corect cazul dezafilierii si nu ii condamna pe cei vinovati. Numai asa se poate face un pic de dreptate si se face dovada ca Romania incepe sa arate a stat european.

miercuri, 21 martie 2012

inca un record doborat de Alex del Piero



Aflat probabil la ultimul sezon la Juventus si ajuns la 38 de ani Alessandro del Piero a doborat recordul minutelor jucate pentru Juventus, detinut anterior de Gaetano Scirea. Sezonul trecut Alex a mai reusit sa doboare trei recorduri importante: cea mai indelungata perioada petrecuta la Juventus, record anterior detinut de Carlo Brigatto, cele mai multe jocuri pentru Juventus, depasindu-l pe Gaetano Scirea si cele mai multe goluri marcate pentru "bianconeri", detinut anterior de Giampiero Boniperti.
Momentul in care a fost inregistrat acest record, dupa o semifinala cu Milan in care a marcat un gol si a contribuit la calificarea Batranei Doamne, ii permite lui Alex sa joace finala care, foarte probabil, va fi ultimul meci al lui la Juventus, avand in vedere ca in acest sezon a fost mai mult rezerva, iar conducerea clubului a anuntat ca nu ii va mai prelungi contractul. In cazul unei victorii ar fi numai a doua Copa Italia pe care o castiga, prima fiind castigata in sezonul 1994-1995,
la un an dupa ce a venit la Torino.

marți, 20 martie 2012

Cronica meciului Juventus - Milan din semifinalele Cupei Italiei



Juventus – Milan 2 – 2 (4-3 la general)

Dupa victoria din tur cu 2-1 la Milano, Juventus pornea ca favorita la calificare, dar, asa cum a reusit pana acum in acest sezon, le-a dat emotii suporterilor obtinand pana la urma calificarea in finala.
Antonio Conte a menajat cativa titulari in frunte cu Buffon si Matri incepand meciul cu Storari in poarta, Lichsteiner, Bonucci, Chellini si de Ceglie in aparare, Vidal, Pirlo, Giaccherini la mijloc, Pepe, Vucinic si del Piero in atac.
Milan a inceput cu Amelia in poarta, Antonini, Thiago Silva, Mexes si Mesbah in aparare, Muntari, Aquilani si Emanuelson la mijloc, Seedorf in spatele varfurilor El Shaarawy si Ibraimovic.
Diavolul milanez a atacat din primul minut, torinerii limitandu-se numai la contraatacuri destul de bine lucrate de Vucinic.
Prima faza periculoasa l-a avut in prim plan pe Ibrahimovic in minutul 21 dar sutul din unghi al suedezului a fost respins in corner de Storari. La faza imediat urmatoare Thiago Silva a trimis balonul putin peste poarta. In minutul 25 Seedorf a prins un sut de la 25 m mingea trecand putin peste poarta.
Juventus a reusit sa deschida scorul in minutul 30 cand actiunea frumoasa pe partea dreapta a lui Lichsteiner s-a incheiat cu o centrare in careu a elvetianului, iar capitanul del Piero l-a invins pe Amelia.
Imediat dupa marcarea golului Juventus a mai avut o ocazie buna de a marca prin Vucinic dar sutul muntenegreanului a fost retinut usor de portarul milanez.
Pana la sfarsitul primei reprize ar mai fi de remarcat doar intrarea golaneasca a lui Aquilani la Vucinic pentru care mijlocasul milanez a primit numai galben.
In a doua repriza Milan a fost mult mai periculoasa in atac, linia de mijloc a torinezilor fiind prea usor depasita. Introducerea tarzie a lui Marchisio in minutul 75 in locul lui Pepe a mai echilibrat un pic raportul de forte.
Echipa lui Allegri a reusit egalarea in minutul 50 cand centrarea lui Mexes l-a gasit nemarcat in careu pe algerianul Mesbah si acesta l-a invins usor pe Storari cu o lovitura de cap bine plasata. La acest gol atat Vidal cat si Pepe au gresit flagrant, fiind foarte departe de fundasul Milanului.
Dupa marcarea golului Milan a mai avut o ocazie buna de a marca la centrarea lui Antonini sutul lui Muntari trecand pe langa poarta.
Milan a reusit egalarea la general in minutul 80 cand Maxi Lopez a primit mingea la marginea careului torinez, l-a intors pe Chellini si a trimis fara sperante pentru Storari.
Boriello, fostul atacant al Milanului acum la Juventus a avut o ocazie mare de a evita prelungirile dar singur cu portarul dupa pasa lui Giaccherini nu a reusit sa il invinga pe Amelia.
In prelungiri, din fericire, Juventus s-a trezit si a reusit sa inscrie in minutul 96 la sutul lui superb al lui Vucinic de la 30 m, fara sperante pentru Amelia.
Apararea lui Juventus a reusit sa reziste pana la final presiunii milaneze si astfel echipa torineza este in prima finala de Cupa Italiei din 2004 incoace, unde va intalni castigatoarea dintre Napoli si Siena, in tur Siena invingand cu 2-1.

duminică, 18 martie 2012

Jenson Button a castigat prima cursa a sezonului de Formula 1



Englezul Jenson Button a castigat prima cursa a sezonului 2012 de Formula 1 disputata la Melbourne in Australia dupa o cursa pe care a dominat-o de la un capat la altul.
Englezul a pornit de pe a doua pozitie a grilei de start, dupa colegul sau de la Mc Laren Mercedes Lewis Hamilton.
Button a fost urma in clasament de campionul mondial Sebastian Vettel de la Red Bull Renault, Lewis Hamilton si Mark Webber (Red Bull Renault).
Conform asteptarilor, masinile Ferrari au avut o evolutie slaba, Fernando Alonson terminand abia pe locul 5, in timp ce Felipe Massa a abandonat. Pe locul 6 s-a clasat Kamui Kobayashi in timp ce pe 8 a terminat Sergio Perez, ambii de la Sauber-Ferrari, cei doi fiind separati de fostul campion Kimi Raikkonen acum la Lotus Renault. Au mai punctat Daniel Ricciardo de la STR-Ferrari care a terminat pe 9 si Paul di Resta Force India Mercedes locul 10. Dintre abandonurile importante se remarca Michael Schumacher de la Mercedes in turul 10 si Bruno Senna de la Williams in turul 52. Urmatoarea cursa este programata pe 25 martie in Malaesia.

sâmbătă, 17 martie 2012

Tara Galilor a castigat Turneul celor 6 natiuni editia 2012



Tara Galilor a castigat Marele Slam terminand turneul celor 6 natiuni editia 2012 numai cu victorii.
In ultimul meci galezii au invins selectionata Frantei cu 16-9, intr-o partida ce a adus o usoara consolare pentru infrangerea din semifinala Cupei Mondiale unde galezii au pierdut cu 9-8 si, cu un om in minus, atacau furibund, avand un balon trimis in bara din lovitura de pedeapsa in finalul meciului.
In meciul disputat pe Millenium din Cardiff francezii au inscris primii prin Yachvili in minutul 12. Singura incercare a meciului a fost reusita de Cuthbert in minutul 21 transformarea eseului fiind reusita de Halfpenny si la pauza scorul a fost 10-3 pentru galezi. In a doua repriza fiecare echipa a reusit cate doua lovituri de pedeapsa si scorul a fost 16-9 pentru echipa Tarii Galilor.
De mentionat ca in acest joc echipa lui Warren Gatland nu l-a avut in teren pe capitanul obisnuit Sam Warburton, jucatorul cel care a fost eliminat in semifinala Cupei Mondiale.
Galezii au dedicat victoria fostului lor jucator Mervyn Davies, castigator al Marelui Slam din 1976 care a decedat saptamana trecuta.
Intr-un alt meci, Anglia a invins clar Irlanda la Londra cu 30-9 si a ocupat locul 2 in turneu dupa Tara Galilor. Irlandezii au ocupat la aceasta editie locul 3 cu 5 puncte, acelasi numar cu Franta aflata pe 4, iar “trifoii” par sa resimta retragerea capitanului Brian O’Driscoll
Lingura de lemn “trofeul” ce se atribuie ultimei clasate in turneu a fost castigata la aceasta editie de echipa Scotiei care nu a obtinut nici un punct, “ciulinii” fiind invinsi in ultimul meci la Roma de echipa Italiei cu 13-6.
La editia de anul urmator favorita pare sa fie Tara Galilor avand in vedere omogenitatea lotului dar Franta poate face surprize daca va abandona jocul defensiv si se va intoarce la baloanele jucate “la mana”. O echipa puternica va fi si Anglia, mai ales ca “trandafirii” au adoptat moda rusinoasa a naturalizarilor, pe langa samoanul Manu Tuilagi echipa continandu-l si pe sud-africanul Mouritz Botha, ambii titulari in meciul in fata Irlandei. Vom vedea.

joi, 15 martie 2012

Cormorani de 120 de ani



Consider Liverpool echipa cu cel mai cunoscut imn si cu cei mai frumosi suporteri din lume. http://www.youtube.com/watch?v=WfP2ABaKZIY&feature=related
.
Ma uit la meciurile lui Liverpool de acasa cu mare placere deoarece fanii de pe Anfield iti arata ce inseamna sa iubesti echipa favorita indiferent daca aceasta pierde, castiga sau este pe locul 10 in clasament. Cei 45.000 oameni sunt mereu acolo pentru echipa lor.
Clubul Liverpool a fost fondat după ce Everton a părăsit Stadionul Anfield mutându-se pe Goodison Park, proprietarul, John Houlding infiintand o noua echipa. Initial s-a numit Everton Athletic dar ulterior a adoptat numele Liverpool, facut celebru in toata lumea.
Primele doua trofee au venit in 1901 si in 1906 dupa care au urmat doua decenii de seceta pana in anii 20, cand au fost castigate alte doua trofee de campion in 1922 si 1923. Momentul de cotitura in istoria lui Liverpool a fost numirea, in anul 1959, ca manager a lui Bill Shankly. În 1964, Liverpool a câștigat din nou titlul si in anul urmator prima Cupa a Angliei. Primul trofeu eurppean a venit in anul 1973, Cupa UEFA.
In 1975 la conducerea echipei a fost numit Bob Paisley. Omul care l-a aruncat in fotbalul mare pe Ian Rush a castigat cu Liverpool trei titluri de campion si trei cupe europene.
Un nou trofeu de campion, adus in 1976 sub conducerea lui Joe Fagan, este umbrit de tragedia de pe Heysel unde 39 de suporteri ai lui Juventus sunt omorati in urma unei altercatii. Echipele engleze sunt eliminate 5 ani din competitiile europene. Aceasta eliminare a dus la un declin al lui Liverpool si se credea ca anii de glorie au apus. Din fericire a existat Kenny Dalglish, fosta glorie a clubului, care a impus in echipa noile staruri John Aldridge si John Barnes si un nou titlu a venit in 1988.
In total Liverpoll a castigat de 18 ori titlul de campioana a Angliei, de 7 ori Cupa Angliei, de 7 ori Cupa Ligii, de 15 ori Community Shield, de 5 ori Cupa Campionilor, de 3 ori Cupa UEFA si de 3 ori Supercupa Europei.
Initial echipa purta un echipament similar cu cel al lui Everton, alb si albastru, dar in 1894 au adoptat culoarea orasului rosu, pastrata si in prezent. Primul care a impus echipamentul total rosu a fost Bill Shankly in 1964.
Cea mai mare rivala a lui Liverpool este concitadina Everton, meciul celor doua fiind numit „Derbyul de pe Merseyside”. Este celebru gestul atacantului lui Liverpool Robbie Fowler, care, dupa marcarea unui gol, a mimat prizarea unei „linii” in fata peluzei furioase a „caramelelor” (Everton).
Ca orice echipa care se respecta Liverpool are o porecla, jucatorii sai fiind numiti si "cormoranii”.
Dintre jucatorii de legenda care au imbracat tricoul echipei ii putem aminti pe Matt Busby, Bob Paisley, Alex Raisbeck, John Aldridge, John Barnes, Peter Beardsley, Ray Clemence, Kenny Dalglish, Bruce Grobbelaar, Ray Houghton, Kevin Keegan, Sammy Lee, Ian Rush, Graeme Souness sau John Toshack. In prezent simbolul echipei este Steven Gerrard, jucator crescut la academia clubului si care, sper eu va aduce din nou succese pe Anfield.

duminică, 11 martie 2012

Rezultate in turneul celor 6 natiuni la rugby



A patra etapa a turneului celor 6 natiuni la rugby a adus marele meci al turneului intre Franta si Anglia.
Meciul dintre cele doua echipe s-a desfasurat la Paris pe Stade de France.
Englezii au inceput tare si au inscris doua eseuri prin naturalizatul tongalez Manu Tuilagi si prin Ben Foden. Farell a reusit sa transforme ambele dintre eseuri ale “trandafirilor”.
Francezii au replicat prin loviturile de pedeapsa ale lui Beauxis - 2 si Dupuy si la pauza s-a intrat cu 14 - 9 pentru Anglia. La inceputul celei de a doua reprize englezii au reusit o lovitura de pedeapsa prin Farrell in minutul 50, iar francezii doua prin Parra si Beauxis si scorul in minutul 70 a fost 17 – 15 pentru englezi. In minutul 71 englezii au reusit un nou eseu prin Croft, transformarea fiind reusita de acelasi Farrell. Cocosii galici au reusit si ei un eseu prin Fofana in minutul 75 transformarea fiind reusita de Morgan Parra si scorul final a fost 24 - 22 pentru englezi care se mentin pe locul 2 in clasament cu 6 puncte. Pana acum "trandafirii" au pierdut in fata Tarii Galilor si au invins Scotia si Italia. Francezii sunt pe 4 cu 5 puncte dupa egalul cu Irlanda si victoriile in fata Italiei si Scotiei si intalnesc in ultma etapa Tara Galilor la Cardiff.
Pe primul loc in clasament se afla Tara Galilor cu 8 puncte, echipa lui Warren Gatland, invinsa greu in semifinalele Cupei Mondiale de Franta, reusind sa invinga pana acum Irlanda, Scotia, Anglia si Italia.
“Trifoii” irlandezi sunt pe 3 in clasament cu 5 puncte si joaca in ultima etapa pe Twickenham la Londra. Ultimele doua locuri sunt ocupate de Scotia si Italia fara nici un punct, in ultima etapa cele doua intalnindu-se pe Stadio Olimpico din Roma.

duminică, 4 martie 2012

Andre Vilas Boas demis de la Chelsea Londra



Cel mai tanar manager din Premier League a fost demis de catre Roman Abramovich dupa cel mai slab sezon al lui Chelsea din 2003. Echipa este pe locul 5 la 3 puncte de ultimul loc care asigura prezenta in Champions, iar jocul este incalcit, fara o idee tactica clara. Dar poate cel mai mult i-a daunat lui Andre Vilas Boas relatia tensionata cu vedetele echipei, Ashley Cole, Lampard si Drogba. Insistenta cu care l-a titularizat pe Fernando Torres in dauna lui Drogba l-a scos din sarite pe miliardarul rus, care in ciuda faptului ca platise la inceputul sezonului o compensatie de 15 mil eur lui Porto pentru aducerea lui AVB a decis sa il demita pe acesta urmand sa ii plateasca o compensatie de 13,3 mil lire. Demiterea vine cu 3 zile inainte de meciul in fata lui Napoli pe care Chelsea il incepe de la 1-3 rezultat pe care londonezii spera sa il intoarca.
Mourinho are programata o vizita la Londra in aceste zile, iar presa britanica afirma ca portughezul ar dori sa revina in Premier League la vara, mai ales ca este aproape de a castiga Primera cu Real Madrid.
Este a doua mutare importanta de antrenor din fotbalul englez dupa plecarea lui Fabio Cappello din functia de selectioner al Angliei in luna februarie. Daca la Chelsea interimatul va fi asigurat de Roberto di Matteo, la nationala interimatul este asigurat de catre Stuart Pearce.

Despre sport cu serban