vineri, 26 octombrie 2012
Boxul romanesc exclus de la mondiale
Iata ca disputa dintre Federetia Romana de Box, condusa de Rudel Obreja si Asociatia Internationala a Boxului Amator, AIBA a facut prima victima. AIBA a anuntat ca echipa de tineret a Romaniei nu are drept de participare la Campionatul Mondial din Armenia.
AIBA a anuntat ca boxerii romani nu mai au drept de participare la competitiile interationale pana cand nu va fi comunicata data la care vor fi organizate alegerile pentru desemnarea unui nou presedinte al federatiei de box din Romania.
Din pacate implicarea Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport a fost tarzie, iar promisiunile facute de presedinta acestui for, Carmen Tocala, nu au mai avut efect la AIBA care s-a saturat sa fie amagita. AIBA vrea de fapt inlaturarea lui Rudel Obreja din functia de presedinte al federatiei.
Acest presedinte interlop este, daca va mai aduceti aminte, cel care a anuntat ca i s-a furat masina, un BMW X5, pentru ca sa anunte peste cateva zile ca “prietenii lui” i-au adus masina inapoi. Nascut la Galati, Obreja a fost sportiv boxer de performanta, a castigat 7 tituluri nationale, a fost vicecampion la europenele de la Atena din 1989 si a obtinut medalia de bronz la Mondialele de la Moscova din 1989. A particpat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, unde a reusit primul KO din istoria boxului amator. Din 1999 ocupa functia de presedinte al Federatiei Romane de Box Amator, iar in 2007 a devenit vicepresedinte al AIBA.
Din 2009 s-a aflat intr-un permanent conflict cu AIBA, care a decis in 2011 dezafilierea forului din Romania pentru ca a permis sportivilor romani sa boxeze fara casti de protectie in finalele Cupei Romaniei si a incercat sa ascunda acest lucru. Obreja a obtinut, in urma cotestatiei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, anularea dezafilierii.
Din pacate, tot acest conflict afecteaza boxul romanesc care, in ultimii ani nu a mai avut performante la nivel de amatori. Strategia lui Obreja care aparea la posturile TV alaturi de Lucian Bute a ajuns la final. El este contestat de toti marii campioni ai Romaniei. Doroftei, Vastag sau Simion il acuza pe Obreja ca a fost mai preocupat de imaginea sa decat de boxul romanesc. Interlopul conducator al boxului romanesc incearca sa isi mentina influenta asupra boxului din tara noastra prin candidatura pe care secretarul general al federatiei romane de box, Fanel Trandafir, si-a depus-o la presedentia federatiei. Alaturi de acesta la alegerile pentru desemnarea presedintelui si-au mai depus candidatura Titi “Prosop” Tudor, antrenorul care l-a descoperit pe Leonard Doroftei si Marian Simion, fost boxer. De asemenea, a anuntat ca va candida si Francisc Vastag, fostul mare boxer roman.
Indiferent cine va fi noul presedinte al federatiei Romane de Box acesta va avea misiunea ingrata de a curata imaginea sifonata a boxului romanesc.
marți, 16 octombrie 2012
Romania - Olanda 1 - 4
In fata unui public cum nu am mai vazut de foarte mult timp in Romania, nationala a pierdut un meci in care nu a contat decat in prima repriza.
Romania a inceput in poarta cu Tatarusanu, in aparare Tamas, Chiriches, Goian si Rat, la mijloc Pintilii si Bourceanu, mijlocasi ofensivi Torje, Grozav si Stancu, iar in atac Marica.
Van Gaal a inceput cu Stekelenburg in poarta, van Rhjin, Vlaar, Heitinga si Martin Indi in aparare, Strootman, de Jong si van der Vaart la mijloc, Lance, Narsingh si van Persie in atac.
Mi s-a parut ca Romania a incercat sa joace la egal, asteptand greseala olandezilor. Planul lui Piturca nu a iesit deoarece elevii lui van Gaal au marcat repede. In minutul 9 la un corner batut la marginea careului mic, Tatarusanu a boxat pe centru, iar Lance a marcat cu o lovitura frumoasa de cap de la marginea careului mare.
Inainte de primirea golului echipa lui Piturca avusese o mare ocazie de a marca la sutul din lovitura libera a lui Torje care a lovit bara. Imediat dupa gol Grozav a mai avut o mare ocazie pentru romani dar, lansat in adancime si singur cu portarul olandez, a tras in acesta.
Dupa acest moment olandezii au pus stapanire pe joc. Pasele scurte ale lor au fost tot mai greu de contracarat de catre jucatorii lui Piturca, iar Robin van Persie a avut doua ocazii mari de gol.
Pana la urma golul doi al Olandei a picat in minutul 28 cand centrarea perfecta din lovitura libera a lui van der Vaart a fost reluata in poarta de Martin Sindi.
Finalul primei reprize a fost unul agitat. Mai intai Romania a reusit sa inscrie prin Marica lansat foarte frumos in adancime pentru ca apoi, in minutul 45, Tamas sa il atace imprudent pe Narsingh, oferind ocazia centralului sa acorde penalti. A fost un penalti usor acordat de catre arbitru, dar Tamas ar fi putut evita contactul, avand in vedere ca reusise sa il scoata pe olandez in afara cadrului portii. Van Persie a inscris si a facut 3-1.
A doua repriza nu a adus nimic pe tabela decat un nou gol al Olandei marcat in minutul 85 de acelasi Robin van Persie dupa o actiune de contraatac frumoasa purtata de Affelay si Narsingh.
Eu cred ca Olanda este o echipa de batut, avand in vedere tineretea lotului si fragilitatea apararii. Din pacate pentru romani in acest meci au fost cateva greseli care au costat la final. In primul rand romanii au oferit prea multe lovituri libere olandezilor in propria noastra jumatate. Apoi Tamas a fost introdus fundas lateral, a fost foarte lent si depasit prea usor de Lance sau Narsingh. Goian a prins si el o zi slaba, la fel ca Bourceanu sau Bogdan Stancu. Dar poate cel mai grav lucru este ca Romania nu are o banca de rezerve de valoare, Piturca avand posibilitati reduse de schimbare.
Dupa aceasta infrangere Romania a fost egalata la puncte de Ungaria care a invins Turcia cu 3-1 si euforia declansata de victoria de la Istanbul ar trebui sa se mai diminueze. Cred ca Romania are prima sansa in fata Ungariei pentru locul 2 in grupa, pentru locul 1 fiind greu sa ne mai batem dupa aceasta infrangere.
vineri, 5 octombrie 2012
Inca un jucator roman la un club mare din Europa?
Daca la nivelul seniorilor jucatorii de fotbal din Romania au din ce in ce mai putina cautare, tinerii jucatori romani continua sa primeasca oferte de la echipe mari ale Europei. Traditia inceputa de Alibec si Daminuta achizitionati de Inter Milano, a fost continuata apoi de Laurentiu Branescu, portarul achizitionat de Juventus si care se afla in lotul echipei mari al campionei Italiei.
Au venit apoi cele 3 transferuri realizate de AS Roma care i-a achizitionat pe tinerii jucatori romani, Alex Pena, portar de numai 20 de ani, Sebastian Mladen, fundas de numai 19 ani si Dejan Boldor, fundas de numai 16 ani.
Dupa achizitionarea lui Pantilimon de catre Manchester City a venit randul lui Arsenal sa isi indrepte atentia spre talentele din Romania. Cunoscut ca un mare descoperitor de talente, Arsene Wenger, managerul lui Arsenal, i-a oferit tanarului atacant roman de numai 16 ani George Puscas posibilitatea de a da probe la echipa londoneza. Atacantul cu o inaltime de aproape 1,90 component al nationalei Under 17 ani a Romaniei, apartine lui Liberty Salonta evoluand in prezent la FC Bihor. Daca va da satisfactie, lui Puscas i se va oferi un contract pe 2 ani in care va fi probabil imprumutat la un alt club decat Arsenal. Chiar daca nu va obtine un contract definitiv la Arsenal dupa acesti doi ani, tanarul roman va avea o carte de vizita buna, fiind cunoscute cazurile de jucatori crescuti de clubul londonez care ajung sa evolueze la echipe mai mici din Premier League, de exemplu Fabrice Muamba la Bolton.
Ce mi se pare mie ciudat este ca echipele din prima liga din Romania, cu exceptia Viitorului Constanta, nici macar nu incearca sa ii achizitioneze pe acesti tineri crescuti de scolile de fotbal si care evolueaza in diviziile inferioare. Ma gandesc ca un tanar fundas de 18 ani are mai mari sanse sa iti aduca profit decat transferul realizat de Dinamo al “babuin”-ului de 30 din Burkina Faso, Paul Koulibaly, care este la fel de tehnic precum un stalp de iluminat. Am uitat din nou, echipele romanesti nu se pot pregati de Champions League cu jucatori tineri si lipsiti de experienta. Poate ca este mai bine ca tinerii jucatori romani sa plece pe alte meleaguri, sa fie invatati cu alte mentalitati si astfel sa fie feriti de scandalurile, jignirile sau “becalisme”-le care umplu fotbalul romanesc.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)