marți, 27 ianuarie 2015
Performante notabile ale romanilor la Australian Open 2015
Simona Halep a ratat accederea in semifinelele primului turneu de mare slam al anului 2015 fiind invinsa in doua seturi de rusoaica Ekaterina Makarova cu 6-4, 6-0. Este o infrangere dureroasa mai ales prin duritatea scorului. Makarova a pregatit bine jocul, a inceput in forta, fara a o lasa pe Halep sa isi faca meciul si a facut rapid 3-0. Romanca a dat semne de revenire si a adus scorul la 2-3. Din pacate fiecare a castigat cate un set pana la final si astfel rusoaica si-a adjudecat prima parte a meciului. In al doilea set Halep nu a fost capabila sa isi adapteze jocul la strategia adversarei, a facut mult greseli, a fost neinspirata si a pierdut foarte clar 0-6. Simona nu a reusit, in urma unui meci slab, sa isi imbunatateasca performanta din 2014 cand s-a oprit tot in sferturi. Trebuie mentionata si performanta Irinei Camelia Begu care s-a oprit in optimile de finala in fata lui Eugenie Bouchard si a celor doi romani de la dublu masculin, Florin Mergea si Horia Tecau care se vor intalni in sferturile de finala. Perechea Florin Mergea - Dominic Inglot a eliminat in optimi principalii favoriti, fratii Bryan, in timp ce Horia Tecau si partenerul sau, Jean-Julien Rojer, au trecut de perechea Eric Butorac - Sam Groth.
vineri, 23 ianuarie 2015
Ghana - Algeria la Cupa Africii 2015
Ghana - Algeria 1 - 0
Unul dintre primele meciuri tari de la aceasta Cupa a Africii a fost unul tacticizat in care nici una dintre echipe nu a dorit sa piarda. Ghana a pierdut in prima etapa cu Senegalul 1-2 si o noua infrangere ar fi trimis-o acasa, in timp ce Algeria a invins Africa de Sud 3-1 si cu un punct putea sa se gandeasca serios la calificare.
Ghana, condusa de Avram Grant, o echipa tanara, a inceput in poarta cu Brimah, in aparare Afful, Mensah, Amartey si Baba, la mijloc Badu, Acquah, Atsu, pe benzi, Andre Ayew si Jordan Ayew, iar in atac Asamoah Gyan. Gyan a lipsit in primul meci acuzand o forma usoara de malarie.
Algeria, antrenata de francezul Christian Gourcuff, a inceput in poarta cu M’Bolhi, Bougherra, Mandi si Ghoulam in aparare, Taider, Feghouli, Lacen, Bentaleb si Medjani la mijloc, Brahimi si Belfodil in atac.
In prima repriza a fost o singura ocazie importanta ratata de Bentaleb pentru Algeria care a sutat aiurea din 8 m, mult prea putin pentru una dintre cele mai bine cotate nationale de la aceasta Cupa a Africii. Intr-o repriza plina de nervi Ghana a avut incercari firave de atac, singurul care a reusit ceva fiind Asamoah Gyan care a fost blocat usor de capitanul Algeriei Madjid Bougherra.
In a doua repriza, fortata si de rezultatul primului meci, “perlele negre” ghaneze au fortat si au avut prima ocazie la centrarea lui Afful sutul lui Gyan trecand pe langa poarta. Apoi la combinatia fratilor Ayew, Andre si Jordan ultimul a ratat de putin poarta lui M’Bolhi. Cei doi frati Ayew sunt baietii fostului mare fotbalist african Abedi Pelle.
Victoria a fost adusa in ultimul minut de joc de Asamoah Gyan care a primit un balon in adancime, l-a depasit in viteza pe Medjani si a sutat perfect la coltul lung invingadu-l pe M’Bolhi.
Dupa acest joc Algeria, una dintre favoritele la trofeu va trebui sa invinga Senegalul in ultima etapa lucru ce nu va fi usor, in timp ce Ghana va incerca sa invinga la scor Africa de Sud pentru a-si asigura calificarea in faza urmatoare a competitiei. Oricum este clar ca unii dintre jucatorii veniti din campionatele importante ale Europei sunt oarecum in vacanta, joaca relaxat si fara implicare mare la aceasta competitie.
luni, 12 ianuarie 2015
Cristiano Ronaldo a castigat Balonul de Aur in anul 2014
Ma intreb din ce in ce mai mult ce insemna acest trofeu, Balonul de Aur, ce reprezinta el si cine il decerneaza. Denumit adesea si Premiul Fotbalistul Anului în Europa este o distinctie anuala, acordata în domeniul fotbalului, inmanat jucatorului considerat a fi cel mai bun pe parcursul anului calendaristic anterior de catre revista France Football.
Balonul de Aur al anului 2014 a fost castigat de catre portughezul Cristiano Ronaldo. Ca si in anul 2013 cand l-a invins pe Frank Ribery. Pe locul doi in acest an s-a clasat Lionel Messi iar pe 3 portarul nationalei Germaniei Manuel Neuer.
Leo Messi nu a castigat nici un trofeu important anul trecut si s-a clasat pe locul 2. Cristiano Ronaldo a castigat cu Real Madrid trofeul Champions League. Un lucru foarte frumos si demn de remarcat. La campionatul mondial din Brazilia, echipa Portugaliei a fost eliminata din grupe din cate imi aduc aminte, iar portughezul a avut o evolutie slaba.
Echipa nationala a Germaniei a castigat titlul mondial in Brazilia, iar Manuel Neuer a fost una dintre piesele de baza. In opinia mea este cel mai bun portar din lume in acest moment. Asemenea lui Lev Yasin, fostul portar al URSS, castigator al Balonului de Aur in 1963, Neuer a revolutionat oarecum postul de portar oferindu-i si putin din caracteristicile postului de libero, iesind des pe baloanele in adancime ale echipei adverse. Bayern Munchen este campioana Germaniei in anul 2014 si, foarte probabil, campioana Germaniei in 2015. In ciuda acestor performante extraordinare, portarul Germaniei nu a primit trofeul. La fel a patit si coechipierul sau Frank Ribery in anul 2013 cand a pierdut trofeul in fata aceluiasi Cristiano Ronaldo desi Bayern a castigat 5 trofee in 2013 printre care si Champions League.
Din aceasta cauza ma intreb care sunt criteriile in acordarea Balonului de Aur. Probabil totul tine de marketing. Ribery, pentru cine il stie nu este un “frumusel”, iar Manuel Neuer, portar, nu vinde la fel de bine sampon precum Ronaldo.
Apreciez ca ceea ce Frank Ribery a spus in 2013 “Balonul de Aur nu mai inseamna nimic pentru mine. Distinctia nu este acordata pe baza performantelor sportive ci este vorba doar despre politica” este foarte adevarat.
Ma gandesc daca Sepp Blatter nu are trebui sa ii faca un trofeu lui Ronaldo pe care sa i-l ofere in fiecare an indiferent ce joaca. Pentru mine poate sa fie declarat Ronaldo cel mai bun jucator din Europa si poate si de pe Marte, Venus sau Marketing Planet de catre France Football sau alta publicatie dornica de rating, dar pentru mine, asa cum Germania a fost "UBER ALLES" la fel si MANUEL NEUER A FOST "PESTE TOTI".
duminică, 11 ianuarie 2015
Un superb Derby della Capitale
Asa se numeste meciul dintre cele doua echipe ale orasului Roma, Lazio si AS, care plecau inaintea meciului de pe pozitiile 3 si respectiv 2. Este unul dintre meciurile mele preferate mai ales datorita fanilor, care fac o coregrafie superba in tribune.
Rudy Garcia, antrenorul lui AS Roma a inceput cu obisnuitul 4-3-3 cu de Santis in poarta, Maicon, Manolas, Astori si Holevas in aparare, Nainggolan, Pjanic si de Rossi la mijloc, Iturbe si Florenzi pe benzi si Totti in atac.
De partea cealalta Stefano Pioli fostul antrenor al Bolognei, a inceput tot cu un 4-3-3 cu Marchetti in poarta, Basta, Cana, de Vrij si Stefan Radu in aparare, Parolo, Biglia si Mauri la mijloc, Candreva si Felipe Anderson pe benzi si Djordjevic in atac.
Prima repriza a apartinut in totalitate lui Lazio care a surpins cu un presing avansat prin care a recuperat multe baloane, asa cum a fost si faza primului gol, prima faza importanta a meciului, din minutul 20. Felipe Anderson a recuperat o minge de la Nainggolan la mijlocul terenului si a pasat in adancime pentru Stefano Mauri care a sutat plasat invingandu-l pe de Santis. Dupa primirea golului Roma nu a reusit sa isi revina si la 7 minute a mai primit un gol la sutul perfect de la 20 m al aceluiasi Felipe Anderson. Pana la pauza nici una intre echipe nu a reusit nici o faza importanta, jocul desfasurandu-se la mijlocul terenului.
La pauza, Rudy Garcia, antrenorul Romei, a facut doua schimbari inspirate, schimbandu-i pe Nainggolan cu Strootman si pe Florenzi cu Ljacic.
Imediat dupa reluarea jocului Roma a reusit sa inscrie la centrarea perfecta a lui Strootman care l-a gasit nemarcat pe Totti si capitanul Romei a reusit sa il invinga pe Marchetti cu un sut plasat. La acest gol romanul Stefan Radu a gresit, lasandu-l nemarcat pe atacantul roman. Tot Roma a mai avut o ocazie mare a marca la sutul de la 30 m a lui Iturbe respins greu in corner de Marchetti.
Au venit apoi doua ocazii ale lui Lazio, ambele prin Candreva, care mai intai a reluat in bara centrarea lui Basta si apoi la sutul perfect din lovitura libera balonul fiind respins in corner de catre Morgan de Santis.
Egalarea a venit in minutul 65 tot in urma unei greseli a lui Stefan Radu care din nou l-a scapat pe Totti dn marcaj iar capitanul roman a reluat acrobatic centrarea lui Iturbe. Cele doua goluri ale Romei au fost copiate, centrari care au traversat nepermis careul lui Lazio iar unicul atacant al Romei a asteptat de fiecare data pentru a pedepsi apararea visatoare a biaconcelesti-lor.
Pana la sfarsit nu a mai fost decat ocazia din minutul 89 a lui Miro Klose intrat in locul lui Djordjevic, dar de Santis a respins cu un reflex perfect sutul din 6 m al germanului.
Dupa acest rezultat Roma ramane pe doi dar egaleaza Juventus la puncte, echipa piemonteza urmand sa joace in fata lui Napoli, iar Lazio ramane pe 3, la noua puncte de cele doua canditate la titlu. Oricum Lazio a reprezentat o surpriza frumoasa pentru mine, cu un joc deschis in care brazilianul Felipe Anderson a fost cu adevarat spectaculos. Roma a fost surprinsa in prima repriza de jocul avansat al lui Lazio dar apoi si-a revenit si a aratat ca reprezinta o candidata serioasa la titlu in acest sezon. Omogenitatea si dorinta de a se bate pentru fiecare balon reprezinta unele dintre calitatile cele mai importante ale unei echipe care nu are individualitati de marca daca ii excludem pe Totti, Pjanic sau Ljacic.
vineri, 2 ianuarie 2015
Steaua fara nume
Am citit de ceva vreme ca FC Steaua Bucuresti SA nu mai poate folosi sigla clubului. Apoi am aflat ca nu mai poate folosi nici culorile traditionale rosu si albastru, nici numele Steaua, iar palmaresul incepe de cand omul de afaceri din Pipera a preluat echipa.
Imi aduc aminte ca echipa de fotbal, inainte de a fi preluata de Becali, se afla intr-o situatie dificila financiar, Ministerul Apararii neavand bani de investit. Intr-o tara ca Romania in care bugetul Ministerului Apararii nu acopera necesarul de finantare, in care multe cluburi de fotbal sunt aproape de faliment sau insolventa, aceasta actiune a Ministerului Apararii, oricat de intemeiata ar fi, mi se pare mai mult un santaj. Ma indoiesc ca Ministerul ar vrea sa preia echipa sau sa formeze o noua echipa de fotbal care sa promoveze din ligile inferioare. Cred ca sunt mai mult ambitii personale ale unor omuleti care doresc sa isi faca imagine, ca de exemplu Gabriel Oprea.
Este adevarat ca Becali a si scos bani pe langa faptul ca a bagat bani. In fond Becali poate face alta sigla, poate utiliza alte culori, avand in vedere ca de multe ori echipa a jucat in galben-albastru si se poate numi de exemplu Steaua lui Becali. La fel ca suma care ii era ceruta lui Becali pentru stadionul Ghencea, aproape la fel de mare cu cea pe care o plateste Steaua pentru a folosi stadionul National. Si momentul ales mi se pare dubios, de vreme ce Becali este in inchisoare. Ciudat nu?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)