duminică, 21 iunie 2015

Romania castiga World Rugby Nations Cup


Romania si-a continuat sirul victoriilor la World Rugby Nations Cup, fosta IRB Nations Cup, disputata la Bucuresti cu o victorie frumoasa, 23-0 in fata celei de a doua echipe a Argentinei, Argentina Jaguars.
Romania a inceput cu urmatorul 15: Mihaita Lazar, Otar Turashvili si Vlad Badalicescu linia intai, Marius Antonescu, Marian Drenceanu, linia a doua, Viorel Lucaci si Mihai Macovei flankeri, Vlad Nistor mijlocas la inchidere, Valentin Calafeteanu mijlocas la gramada,  Michael Wiringi uvertura, Ionuţ Botezatu si Adrian Apostol aripi, Florin Vlaicu si  Csaba Gal centrii si Catalin Fercu fundas. Rezervele Romaniei au fost: Andrei Radoi, Constantin Pristavita, Alexandru Goldas, Dorin Lazar, Stelian Burcea, Florin Surugiu, Danut Dumbrava si Florin Ionita.
Pe stadionul Arcul de Triumf, pe o vreme ploioasa care a facut terenul foarte greu si a dus la multe greseli de manuire a balonului, Romania a dominat categoric meciul. I-am dominat pe argentinieni la toate capitolele, gramezi, margini, joc la mana. Cu o aparare foarte buna, Romania a reusit sa inscrie tarziu in prima repriza prin pilierul Mihaita Lazar, transformarea fiind adusa de Florin Vlaicu si astfel ca la pauza a fost 7-0.
In a doua repriza tot romanii au dominat si au presat permanent pe pachetul de inaintare. Gramezile ordonate au fost dominate de linia noastra intai. Al doilea eseu a fost inscris de Florin Surugiu, mijlocasul noastru la gramada, dupa o astfel de faza de joc, cand a plecat pe langa aglomerare si a culcat balonul in terenul de tinta argentinian.
Celelelate puncte ale Romaniei au fost aduse de Florin Vlaicu din lovituri de pedeapsa.
Romania, pentru care a debutat si neo-zeelandezul naturalizat Michael Wiringi, a crescut de la meci la meci, dupa un debut nesigur cu Spania, 35-9, un meci bun in fata Namibiei 43-3 a venit acest joc dominat categoric de baietii lui Lynn Howells. Jucatorul turneului a fost declarat Catalin Fercu. La festivitatea de premiere trofeul a fost inmanat de presedintele federatiei de rugby, fostul mare international Haralambie Dumitras.
A fost un joc util pentru Romania care castiga pentru a treia oara trofeul si o pregatire in vederea Cupei Mondiale care se va disputa la Londra.


vineri, 19 iunie 2015

Noua campioana a NBA


Golden State Warriors a castigat titlul de campioana a NBA, liga nord-americana de baschet dupa ce a invins in meciul sase al finalei disputate contra lui Cleveland Cavaliers si s-a impus cu 4-2 la general.
Din pacate pentru Cleveland Cavaliers nu a reusit sa castige primul titlu din istoria francizei, in timp ce pentru vedeta sa LeBron James este la a doua finala consecutiva pierduta.
Golden State Warriors, echipa fondata in 1946, initial in Philadelphia, mutata apoi in San Francisco si incepand cu 1971 in Oakland California unde a si primit denumirea de Golden State ca echipa reprezentativa a intregului stat, a reusit sa isi treaca in palmares al patrulea titlu NBA, precedentele fiind obtinute in 1947, 1956 si 1975. De mentionat ca pentru Golden State au evoluat nume mari ale baschetului nord-american precum Wil Chamberlain, considerat de unii cel mai mare jucator din istoria NBA sau Chris Mullin, component al primului Dream Team american care a evoluat si a castigat medalia de aur la Olimpiada de la Barcelona din 1992, intr-o echipa din care mai faceau parte Michael Jordan, Magic Johnson sau Larry Bird. In actualul lot al lui Golden State Warriors, antrenat de Steve Kerr, fost campion cu Chicago Bulls, se regasesc nume importante ale NBA precum Stephen Curry, cel mai bun jucator ale sezonului regulat sau Andre Uguodala.


joi, 18 iunie 2015

Romania calificata la Campionatul Mondial


Echipa feminina a Romaniei a reusit sa se califice la Campionatul Mondial de handbal dupa ce a trecut de echipa Serbiei, nimeni alta decat vicecampioana mondiala.
In meciul tur disputat in Serbia romancele au invins cu 32-26, iar in meciul retur disputat la Cluj romancele au pierdut cu 24-28, astfel ca vor merge in Danemarca, tara care va organiza campionatul Mondial. Danemarca este si tara antrenorului nationalei Romaniei, Tomas Ryde, cel cu care federatia negociaza prelungirea contractului si pentru campionatul mondial. 
Romania, care a participat la toate cele 22 de editii ale campionatului Mondial este dependenta de evolutia Cristinei Neagu, interul nationalei fiind si cea mai buna marcatoare a noastra in meciul pierdut la Cluj cu 7 reusite. 

miercuri, 17 iunie 2015

Romania victorie clara la rugby


Dupa victoria in fata Spaniei cu 35-9 in primul meci la IRB Nations Cup, turneu organizat la Bucuresti pe Stadionul Arcul de triumf, Romania s-a impus si in fata Namibiei cu 43-3.
Namibia este o tara situata in vestul Africii, care si-a dobandit independenta de Africa de Sud in anul 1990. Capitala Namibiei este la Windhoek, iar limbile vorbite in acest stat sunt afrikaans, limba vorbita in Africa de Sud si germana, avand in vedere ca inainte de dominatia sud-africana acest teritoriu purta denumirea de Africa de Sud-Vest Germana. Una dintre cele mai cunoscute personalitati din Namibia este sprinterul Frankie Fredericks, singurul medaliat olimpic din istoria tarii.
Pentru Romania, antrenorul Lynn Howells a inceput in linia intai cu Mihaita Lazar si Ursache pilieri si Radoi, taloner, Antonescu si Drenceanu in linia a doua, Lucaci si Macovei, flankeri, Randall Morrison mijlocas la inchidere, Surugiu mijlocas la deschidere, Dumbrava uvertura, Csaba Gall si Dascalu centrii, Botezaru si Ionita aripi si Fercu fundas. Rezervele Romaniei au fost: Otar Turashvili, Pristavita, Badalicescu, Dorin Lazar, Nistor, Calafeteanu, Vlaicu si Stephen Hihetah. In echipa aliniata de romani si-au gasit locul englezul Stephen Hihetah si sud-africanul Randall Morrison, ambii naturalizati de curand, alaturi de Otar Turashvili de origine gruzina.
Daca in primul meci disputat in fata Spaniei, elevii lui Lynn Howells au facut multe greseli, in partida disputata in fata Namibiei au jucat foarte bine. Chiar daca au inceput practic de la 0-3 dupa lovitura de pedeapsa transformata de africani, romanii si-au revenit repede si gratie unei aparari bune au blocat jocul namibienilor.
Jocul pe treisferturi si gramezile au fost dominate clar de jucatorii romani. Din pacate Romania pierde destul de multe margini pe repuneri proprii lucru nepermis pentru o echipa de valoare.
Ce mi-a placut insa a fost jocul deschis al echipei noastre, in care toate loviturile de pedeapsa au fost trimise in margine unde noi aveam repunerea. Romania a marcat 7 eseuri prin Mihai Macovei (2), Surugiu, Botezatu, Ionita, Morrison si Vlaicu. Dumbrava si Vlaicu au mai reusit cate doua transformari fiecare. As putea remarca si un jucator care mi-a placut foarte mult desi nu a inscris. Este vorba despre fundasul Romaniei Catalin Fercu care a reusit cu jocul si incursiunile sale sa destabilizeze apararea namibiana si sa ofere siguranta defensivei echipei noastre.
Dupa aceasta victorie obtinuta in fata unui adversar destul de slab, pentru romani urmeaza duminica finala competitiei care se va disputa de la ora 20 pe stadionul Arcul de Triumf in fata celei de a doua echipe a Argentinei, Argentina Jaguars.


sâmbătă, 13 iunie 2015

Irlanda de Nord - Romania


Irlanda de Nord - Romania – 0-0

Romania a reusit sa castige un punct in fata surprizei grupei de calificare la Euro, Irlanda de Nord, dupa un meci in care nu a reusit prea multe.
Publicul a fost unul care mie mi-a placut mult, irlandezii prezenti la Belfast dar si romanii din tribune, cantand permanent.
Romania a inceput in poarta cu Tatarusanu, in aparare Papp, Chiriches, Grigore si Sepsi, la mijloc Pintilii si Prepelita, mijlocasi ofensivi Torje, Maxim si Chipciu, iar in atac Keseru.
Irlanda de Nord era o echipa de batut, muncitoare, dar destul de rudimentara din punct de vedere al jocului, cu un stil britanic bazat pe pase lungi inspre varful Laferty. Nu pot sa remarc vreun jucator de la irlandezi in mod deosebit. Laferty, un atacant puternic, de careu, a avut o ocazie mare de a marca in repriza secunda, cand, de la 11 m, nu l-a putut invinge pe Tatarusanu. Acelasi Tatarusanu care a mai avut doua interventii foarte bune la ocazii mari ale irlandezilor, foarte periculosi la fazele fixe.
Romania, care se mentine pe primul loc al grupei cu un punct in fata adversarilor din acest meci si 3 peste Ungaria nu a jucat mai nimic in a doua repriza. De fapt tot meciul a incercat sa profite de slabiciunile apararii nord-irlandeze si au fost destule, Chipciu, Maxim, Torje si Keseru ratand cateva situatii bune.
Din pacate Romania sufera la creatie, ne lipseste jucatorul tehnic care sa desfaca jocul. Absenta lui Sanmartean s-a vazut din plin. Nu inteleg de ce Iordanescu nu il introduce pe Bicfalvi, cu evolutii bune in Ucraina si insista atat de mult cu Maxim. De asemenea, cele trei varfuri utilizate in acest meci, Keseru, Stancu si Florin Andone, ultimul la debutul la nationala, nu s-au ridicat la nivelul accidentatului Marica. In acest meci apararea a gafat destul de mult, Sepsi si Dragos Grigore facand destul de multe greseli. Sepsi si Pintilii puteau fi eliminati de arbitrul spaniol pentru intrari dure, dar au scapat. Din acest meci nu i-as putea remarca decat pe Tatarusanu, Chiriches si Torje care au avut evolutii bune, in rest toti ceilalti s-au complacut in jocul de asteptare, fara a incerca sa construiasca. Mai mult s-a agitat “tata” Puiu pe margine decat unii jucatori din teren. O dezamagire pentru mine a fost Chipciu care, cu viteza sa, ii putea face usor pe lentii fundasi nord-irlandezi.
Tot la dezamagiri ii pot trece si pe comentatorii TVR care se bucurau la un cartonas galben primit de nord-irlandezi fara a mentiona ca Pintilii sau Sepsi meritau eliminati pentru intrari dure. Daca aceste intrari le aveau britanicii sunt convins ca tot meciul considerau ca echipa noastra a fost defavorizata. De asemenea, comentariul "de incurajare" in care nu au facut mentiuni la jocul slab al echipei noastre ne creeaza sperante false. Ne bucuram atat pentru acest egal in conditiile in care jocul a fost unul incalcit si fara stralucire in fata unui adversar slab si ma intreb ce facem la Euro in fata unor adversari ca Polonia sau Croatia ca sa nu mai vorbim de Anglia sau Germania.  
Urmatorul meci al Romaniei va fi in septembrie la Budapesta in fata unei echipe a Ungariei care a castigat in Finlanda si vine la confruntarea cu noi motivata. Va fi un meci greu in fata unei nationale care ne-a pus destule probleme. Sa speram ca ii vom avea in teren pe Sanmartean si Marica care sa ne aduca ceva inspiratie.



sâmbătă, 6 iunie 2015

Barcelona castiga Champions League


Barcelona - Juventus 3 – 1

Barcelona s-a impus in finala disputata la Berlin in fata lui Juventus Torino cu 3-1, prin golurile marcate de Rakitic (min 4), Suarez (min 68) si Neymar (min 91). Pentru torinezi a egalalat Alvaro Morata (min 55).
Dupa ce a eliminat in semifinale Real Madrid, Juventus a reusit sa nu se se faca de ras in fata Barcelonei. Pentru torinezi a fost un sezon foarte bun in ciuda infrangerii din finala. Juve, cu noul tehnician Massimiliano Allegri pe banca, a castigat atat Cupa Italiei cat si campionatul Italiei, acesta din urma pentru a patra oara consecutiv, lucru nerealizat pana acum de vreo alta echipa. Au reusit sa ajunga si in finala Champions League unde au nimerit pentru o Barcelona care, din punctul meu de vedere, este cea mai buna echipa din luma in acest moment.
Considerata de multi favorita la castigarea trofeului, Barcelona si-a trecut in palmares a cincea Liga a Campionilor egaland Liverpool si ea tot cu cinci trofee in palmares. A fost un sezon extraordinar pentru echipa lui Luis Enrique, in care a mai castigat titlul in Spania si Cupa Regelui Spaniei. Transferul lui Luis Suarez la inceputul sezonului de la Liverpool s-a dovedit inspirat, uruguaianul integrandu-se perfect intre Neymar si Messi. 
Castigarea Champions League este un frumos cadou de despartire pentru Xavi, jucatorul cu cele mai multe prezente in aceasta competie 151. Spaniolul care a petrecut 17 sezoane numai la Barcelona a strans 767 partide pentru echipa Blaugrana, castigand 20 trofee din care 4 Ligi ale Campionilor.


Despre sport cu serban