duminică, 20 decembrie 2015

Romania castiga medalia de bronz la Campionatul Mondial de handbal feminin


Romania a invins clar Polonia cu 31-22 in finala mica a Campionatului Mondial de handbal feminin disputat in Danemarca.
Pentru Romania, care de 10 ani nu a mai castigat nici o medalie la Campionatul Mondial este o mare performanta, ramanand insa regretul ca am fost atat de aproape de o victorie in fata Norvegiei in semifinale. Precedenta medalie a Romaniei la Campionatul Mondial a fost argintul obtinut in 2005. Mai avem in palmares 3 medalii de aur obtinute in 1956, 1960 si 1962 si un argint in 1973.
Cu aceasta medalie, Romania revine in elita handbalului mondial, iar victoriile impotriva Braziliei in optimi si a Danemarcei in sferturi arata ca echipa noastra a redevenit puternica. 
O alta performanta realizata la acest Campionat Mondial este desemnarea Cristinei Neagu, vedeta nationalei noastre, ca cea mai buna jucatoare a competitiei. In echipa ideala s-a mai aflat o romanca, extrema stanga, Valentina Ardean-Elisei.

Norvegia a obtinut titlul mondial dupa ce a invins in finala mare Olanda cu 31-23. 

vineri, 18 decembrie 2015

Romania a pierdut dar tine capul sus


Romania a pierdut in prelungiri semifinala Campionatului Mondial de handbal feminin
33-35 in fata Norvegiei.
Chiar daca imi doream sa vad Romania in finala mare, parca nu imi pare atat de rau ca in anii trecuti cand pierdeam din sferturi sau in fata unor echipe slabe. Am pierdut in fata echipei care foarte probabil va iesi campioana mondiala, jucand finala mare cu Olanda.
Pentru fetele noastre va urma finala mica in fata echipei Poloniei, de asemenea un meci echilibrat.
Este primul campionat mondial in care am reusit iarasi sa contam in handbalul feminin, ceea ce, cred eu, este mare lucru.


Calificare superba a Stelei Rosii Belgrad in ultimele echipe ale Euroligii de baschet


Steaua Rosie Belgrad (Crvena Zvezda) a reusit sa se califice in ultimele 16 echipe ale Euroligii de baschet, cea mai importanta competitie la nivel de club din Europa, dupa victoria cu 85-76 in fata lui Bayern Munchen.
Pe langa meciul foarte disputat, in care fiecare echipa a condus, mi-a placut enorm atmosfera facuta de cei 8.100 de spectatori aflati in sala Pionir, foarte asemanatoare de cea a stadioanelor de fotbal.
Intre cele doua echipe exista oarecere “relatii”, Bayern fiind antrenata de fostul antrenor al Stelei Rosii, Svetoslav Pesic, iar una dintre vedetele Stelei este Maik Zierbes, jucator german, fost jucator la Bayern.
Eu unul apreciez foarte mult echipele foste yugoslave si in special cele sarbesti. Imi place pasiunea sarbilor pentru sport si faptul ca au curaj sa isi promoveze tinerii. Steaua Rosie formeaza permanent jucatori, in meciul disputat in fata lui Bayern aflandu-se pe parchet  jucatori de 20-22 de ani, campioni europeni cu nationala Serbiei, printre care Nikola Rebic (20 ani), Marko Guduric (20 ani).
Probabil ca nu va trece mai departe in Euroliga, dar prezenta in ultimele 16 este o mare performanta pentru Crvena Zvezda, mai ales ca in aceasta vara a pierdut cativa jucatori foarte importanti: Boban Marjanovic, trecut oceanul la San Antonio Spurs, Nikola Kalinic ajuns la Fenerbahce sau Jaka Blazic ajuns la Laboral.


miercuri, 16 decembrie 2015

Romania invinge Danemarca si se califica in semifinalele Campionatului Mondial de handbal


Romania a reusit o victorie mare in fata tarii gazde a Campionatului Mondial de handbal,  Danemarca,  31-30, dupa prelungiri si s-a calificat in semifinalele competitiei.
Echipa care a pierdut ultimele 3 meciuri din grupe, a reusit o victorie in optimi in fata Braziliei, campioana mondiala, iar acum, cu aceasta victorie in fata Danemarcei, arata ca poate castiga un meci cu o inalta incarcatura psihica.
Vedeta echipei a fost Cristina Neagu cu 15 goluri, una dintre cele mai bune handbaliste din lume.

Pentru elevele mult criticatului antrenor suedez Tomas Ryde, care a cerut time-out si nu le-a comunicat nimic jucatoarelor in infrangerea 22-26 din grupa impotriva Norvegiei lasandu-le sa se incurajeze singure, va urma o semifinala exact impotriva acestei echipe. 
Sper sa ne revansam in semifinale si sa jucam din nou finala mare a unui Campionat Mondial. 

sâmbătă, 12 decembrie 2015

Grupa Romaniei la campionatul European de fotbal Franta 2016


In urma tragerii la sorti, Romania a fost repartizata in grupa cu tara gazda, Franta, cu vechea noastra cunostinta Elvetia si cu Albania.
Romania va avea onoarea sa joace meciul de deschidere al Campionatului European impotriva tarii gazda Frantei.
Cred ca este o grupa echilibrata, dar in care avem sanse de a merge mai departe, avand in vedere ca se califica primele trei clasate. Sunt multe calcule, de felul pierdem sigur cu Franta, dar ne batem cu Elvetia pentru locul al doilea, mergand pe ideea ca Albania este cenusareasa si, in mod sigur, locul 4 in grupa.
Franta este cea mai puternica echipa din grupa. Selectionerul Didier Deschamps este un adept al jucatorilor tineri si al unei discipline de fier. Prin urmare, jucatori gen Karim Benzema cu probleme lui in justitie sau Samir Nasri, cu o viata extrasportiva ampla nu au sanse mari de a fi selectionati. Dar Franta are o baza de selectie atat de mare incat inlocuirea lor nu va fi o mare problema. Cu jocul lor ofensiv si cu jocul nostru bazat pe defensiva ar putea iesi un meci de deschidere al campionatului european frumos, chiar daca vom pierde. 
Si eu cred ca meciul in fata Elvetiei este foarte important. Spre deosebire de romani, jucatorii elvetieni evolueaza la echipe puternice din Europa si, in acest moment, sunt titulari de drept la echipele lor, lucru care nu este valabil pentru tricolori. Au un antrenor sarb Vladimir Petkovic cu mare experienta in campionatul elvetian dar si italian unde a condus-o pe Lazio. Un capitol la care atat Romania cat si Elvetia stau foarte bine sunt portarii, Burki, titular la Dortmund, Sommer titular la Monchengladbach, Tatarusanu la Fiorentina, iar Pantelimon la Sunderland. Multi jucatori elvetieni evolueaza la echipe din Germania si Anglia. Un alt lucru important care va conta mult, va fi numarul de accidentati din momentul respectiv, dar, cred eu va fi un meci echilibrat.
Cele mai mari sanse de victorie le avem in fata Albaniei. Vechea noastra partenera de amicale a crescut in ultima perioada. Au un antrenor italian, Gianni de Biasi, fara mari performante in insula si un capitan, Loric Cana, fost jucator la Lazio, care au adus echipei un joc defensiv foarte bun. Este un joc asemanator Romaniei, bazat pe aparare si contraatac. In echipa ii mai gasim pe portarul de rezerva al lui Lazio, Berisha, pe colegul lui Chiriches de la Napoli, Hisaj, fundas dreapta si pe fratele lui Granit Xhaka, jucator in nationala Elvetiei, Taulant, mijlocas. Atat Taulant cat si Granit sunt jucatori elvetieni de origine albanezo-kosovara. Desi au jucat la echipa sub 20 de ani a Elvetiei, Granit a ales sa joace pentru tara cantoanelor in timp ce Taulant a ales sa joace pentru Albania. Multi jucatori albanezi evolueaza in campionatul Elvetiei, ceea ce le ofera o oarecare experienta internationala.

Cred ca va fi o grupa interesanta, cu jocuri frumoase. Sper ca jucatorii Romaniei sa profite de sansa pe care au avut-o in calificari si, cred eu, si la tragerea la sorti si sa faca o figura frumoasa. 

Warriors inving Scarlets in Cupa Campionilor la rugby


Scotienii de la Glasgow Warriors au reusit o victorie frumoasa, cu 43-6, in fata galezilor de la Llaneli Scarlets in Cupa Campionilor, cea mai importanta competitie rezervata echipelor de club in rugby-ul european.
La pauza, scotienii conduceau cu 10-3 dupa incercarea transformata a lui Duncan Weir si lovitura de pedeapsa a aceluiasi jucator. In a doua repriza jocul ofensiv a lui Warriors a fost rasplatit, scotienii mai marcand 5 eseuri prin Malcolm, Swinson si Naiyaravoro (3). Transformarile au venit de la acelasi Duncan Weir si de la Finn Russell.
Mi-a placut jocul ofensiv al scotienilor, care, evoluand in fata propriilor spectatori, la 10-6, au avut o lovitura de pedeapsa si, desi puteau transforma, au trimis in margine. Din aceasta faza a iesit al doilea eseu al meciului.
Jucatorul meciului a fost declarat, asa cum era firesc, Taqele Tayaravoro. Aripa australiana cu origini samoane a facut un meci perfect. In varsta de 24 de ani, cu un fizic asemanator lui Alesana Tuilagi, tipic samoan, la 1,94 si 120 kg, a reusit o faza superba la al doilea eseu personal. A fost un balon de urmarire, Tayaravoro a prins, a reusit doua tampoane si a culcat balonul in terenul de tinta. A fost un eseu “marca Jonah Lomu” la Cupa Mondiala in 1995, cand acesta nu putea fi placat, blocand jucatorul advers cu mana si alergand cu balonul in brate, paralel cu linia de margine desi era foarte aproape de aceasta.

Dupa acest succes scotienii antrenati de fostul international Gregor Townsand, au luat si bonusul ofensiv acordat echipei care inscrie mai mult de 4 eseuri si se afla pe locul 2 in clasamentul grupei a treia in Cupa Campionilor, dupa Northampton Saints. Scarlets in schimb ocupa locul 4 in aceeasi grupa cu 3 infrangeri consecutive. 

luni, 7 decembrie 2015

Iubesc sa urmaresc rugby mai mult decat fotbal


“Iubesc rugbyul - imi place la nebunie sa-l urmaresc si toata experienta este fabuloasa. Imi place mai mult decit fotbalul”.
Iata ce a spus fostul fotbalist David Beckham despre rugby, facand de fapt o comparatie intre modul cum se prezinta si se manifesta “tribunele” si intreg fenomenul, in rugby si in fotbal.
Nu pot sa fiu decat de acord cu fostul international englez.
Rugby-ul, asa cum il prezinta si Clint Eastwood in filmul Invinctus, in care arata unirea natiunii sud-africane realizata de Nelson Mandela si cu ajutorul nationalei lui Francois Pienaar, are aceasta capacitate, de a uni oamenii. De a-i face mai buni. De a-i face sa savureze sportul. De a-i face sa uite de disensiunile dintre ei. Un alt exemplu este faptul ca in rugby, Irlanda nu are decat o singura echipa, spre deosebire de fotbal unde exista Irlanda de Nord si Republica Irlanda.
Cine a vazut un meci de rugby stie ca fanii echipelor adverse pot sta unul langa altul fara se se bata, chiar si rivalii istorici precum englezii si francezii.
Se spune ca “rugbyul este un sport pentru golani practicat de gentlemeni, in timp ce fotbalul e un sport pentru gentlemeni practicat de tineri care nu intrunesc aceste calitati”.

Prin urmare, sa urmam sfatul lui David Beckham si sa urmarim rugby. 

Despre sport cu serban