duminică, 29 iulie 2018

Geraint Thomas castiga Turul Frantei 2018



Ciclistul galez Geraint Thomas a castigat Turul Frantei editia 2018.
Thomas, ciclistul echipei Sky, a castigat trei etape in aceasta editie a turului si i-a depasit in clasamentul general pe olandezul Tom Demoulin de la Sunweb si pe coechipierul de la Sky Chris Froome, castigatorul de anul trecut.
Galezul, pe care toata lumea il vedea ca locotenentul lui Froome, a reusit sa se mentina la un nivel inalt pe toata durata celor 3 saptamani de cursa atat pe etapele de munte cat si la contratimp.  
Castigatorul tricoului verde, al castigatorului la puncte, sprinterului, i-a revenit slovacului Peter Sagan de la Bora, castigatorul tricoului alb cu buline rosii, al celui mai bun catarator, francezului Julien Alaphilippe de la Quick-Step, cel alb, al celui mai bun tanar ciclist i-a revenit unui alt francez Pierre Latour de la AG2R. Sectiunea celui mai combativ ciclist i-a revenit lui Daniel Martin de la UAE in timp ce Movistar a castigat competitia rezervata echipelor.
Multi specialisti au spus ca acest tur a fost unul cenusiu. Cred insa ca aceasta editie a fost marcata de incidente greu de “realizat” intr-o alta editie. In primul rand a fost atacul fermierilor francezi asupra caravanei in urma careia unii ciclisti au avut de suferit. De asemenea, accidentul produs de un jandarm caruia i-a cazut victima Chris Froome, unul dintre favoritii competitiei, arata ca sunt lucruri de pus la punct in turul Frantei.
Aceasta editie a celei mai importante competitii cicliste a lumii a fost o editie echilibrata, in care podiumul a fost stabilit in urma contratimpului de ieri. Mi se pare ca dupa “era Lance” fortele din ciclism se echilibreaza, chiar daca in acest moment ciclistii Sky domina competitia. A aparut insa Bora care tine piept mai ales pe etapele de plat. In sezonul urmator cred ca vor mai aparea si alte echipe care se vor lupta la victorie. De asemenea, au aparut tineri ciclisti, asa cum este slovacul Roglic de la Lotto Jumbo, care a terminat in acest an pe locul 4, care vor face o figura frumoasa in anii urmatori.

duminică, 15 iulie 2018

Franta noua campioana mondiala la fotbal



Franta - Croatia 4 - 2  

Va spun din capul locului ca am tinut cu Croatia in acest meci. 
Imi pare rau pentru croati si nu ma bucur ca aceasta echipa a Frantei care pentru mine reprezinta pragmatismul intruchipat, este noua campioana mondiala. Dar, asa cum spune cineva, acesta este noul tip de fotbal. In care simularile si tragerile de timp isi au locul lor de frunte. Fotbalul romantic, in care echipele joaca ofensiv, se descopera, pentru a face loc spectacolului este in pauza. 
Asa cum ii sta bine unei campioane mondiale, Franta avea 1-0 in minutul 30 fara sa fi tras vreun sut pe poarta, autogolul lui Mandzukic din minutul 18 ducandu-i in avantaj. Referitor la faza acestui autogol arbitrul a gresit acordand o lovitura libera dupa o cadere teatrala a lui Antoine Griezmann. Tot Griezmann a executat lovitura si Mandzukic a deviat nefericit invingandu-l pe Subasic.
Croatii au reusit sa egaleze prin sutul frumos a lui Ivan Perisic in minutul 28, pentru ca scorul pauzei sa fie stabilit de acelasi Griezmann in minutul 38 din penalty.
Asa cum s-a intamplat si in meciul din grupe cu Australia, francezii, noii campioni mondiali, au cersit arbitrului acordarea unui penalty, balonul atingand mana lui Perisic la un corner. Cred ca si aceasta faza este discutabila, avand in vedere ca intre Perisic si Mbappe care a trimis pe poarta era un metru, dar aici arbitrul “a fost acoperit de regulament” si nu a ezitat acordarea penalty-ului dupa consultarea VAR.
Dupa pauza, pe fondul dominarii croatilor care si-au creat cateva ocazii de a egala, sutul lui Rebic fiind scos de sub bara de Lloris, Paul Pogba, scapat pe contraatac, l-a executat pe Subasic cu un sut din interiorul careului pentru 3-1.
Vedeta lui PSG Mbappe a adus scorul la 4-1 pentru ca Mario Mandzukic sa stabilieasca scorul final in minutul 69, 4-2 pentru Franta.
Croatii merita felicitati pentru acest turneu frumos pe care l-au facut. Mi-a placut mult echipa lor si, in primul rand, mentalitatea lor razboinica. Poate ca si alte echipe au ce invata de la acesti croati. Fara a avea in teren vedete de renume, cu exceptia lui Luka Modric care si el joaca pentru echipa, dar cu o forta colectiva extraordinara, croatii au obtinut cea mai buna performanta la un turneu final. Un mare BRAVO pentru croati! De asemenea un lucru pe care vreau sa il remarc, titlul de jucatorul turneului final a fost obtinut de Luka Modric, jucatorul nationalei Croatiei.
Despre Franta, o echipa cu jucatori foarte buni, pot spune ca ma asteptam la mult mai mult. Desi a avut in teren jucatori extraordinari pecum Griezmann, Pogba sau Mbappe, Franta nu a oferit de-a lungul acestui turneu decat organizare si pragmatism. Disciplina de fier impusa de generalul Deschamps care a avut puterea sa il lase acasa pe Benzema si sa joace in avanposturi cu Giroud care nu a reusit nici un sut pe poarta in acest turneu a dat rezultate. Vive le pragmatisme!

sâmbătă, 14 iulie 2018

Belgia obtine medalia de bronz la Mondialul din Rusia 2018



Belgia – Anglia 2-0  

In asteptarea marii finale a Campionatului Mondial din Rusia, Belgia si Anglia au oferit o partida agreabila.
Antrenorul Angliei, Gareth Southgate, a inceput in sistemul 3-5-2 cu Pickford in poarta, Jones, Stones, Maguire in aparare, Trippier, Loftus-Cheeh, Dier, Delph si Rose la mijloc, Sterling si Kane in atac.
De partea cealalta, spaniolul Roberto Martinez, selectionerul Belgiei, a inceput in poarta cu Courtois, in aparare Alderweireld, Kompany si Verthongen, la mijloc Meunier, Witsel, Tielemans si Chadli, in atac Hazard, de Bruyne si Lukaku.
Englezii, invinsi in semifinale de Croatia, au parut cam “obligati” sa joace aceasta partida. Cel putin in prima repriza au fost apatici, poate si golul primit repede in minutul 4 afectandu-le moralul. Scapat pe partea stanga fundasul de banda stanga Chadli a centrat perfect, balonul a depasit intreg careul englez, iar Thomas Meunier, fundasul de banda dreapta al belgienilor, scapat din marcajul lui Rose, a reluat fara sperante pentru Pickford. 
Cu exceptia golului, prima repriza a fost una slaba, cu Anglia dominand teritorial si Belgia aparandu-se organizat. Scorul pauzei a fost 1-0 pentru Dracii rosii.
La pauza Southgate a facut doua modificari inspirate prin introducerea lui Jessie Lindgard si a lui Marcus Rashford in locul lui Danny Rose si Raheem Sterling. De fapt Sterling este una dintre marile dezamagiri ale Angliei de la acest mondial. Chiar daca a facut risipa de efort jucatorul lui City nu a reusit prea multe. In calitatea mea de fan Liverpool nu pot sa nu ma bucur de nerealizarile acestui tanar tupeist care a parasit echipa cormoranilor dupa un fel de greva in care a solicitat sa i se accepte transferul la Manchester City, motivat fiind ca fanii lui Liverpool nu i-au compus si lui un imn pe modelul lui Steven Gerrard. Diferenta este ca Stevie G este o emblema a lui Liverpool pe cand el era o tanara speranta. Pana acum a ramas la acelasi nivel.
Anglia a fost mai insistenta dupa intrarea celor doi creandu-si mai multe ocazii. Au fost doua lovituri de cap ale fundasului Maguire, un sut periculos al lui Jessie Lindgard la care Harry Kane a ratat devierea in poarta “la mustata” si cea mai mare ocazie la scarita lui Eric Dier care l-a lobat pe Courtois balonul fiind respins de pe linia portii de Toby Alderweireld.
Belgienii, pragmatici cum au fost si in partida cu Brazilia, au avut in Eden Hazard un inger si un demon. Au fost mai multe ocazii in care “Hazard-ul” a fost enervant de indragostit de balon. Calitatea jucatorului lui Chelsea s-a vazut la golul de 2-0 cand, servit excelent de celalalt fantezista belgian Kevin de Bruyne, a sutat perfect invingandu-l pe Pickford.
Dupa primirea golului de 2-0 englezii au picat, nu au mai reusit nimic si astfel incheie inca o data pe locul 4 la un mondial. Tanara lor echipa insa a crescut, asta e clar. Odata cu acumularea de experienta si cu gasirea unui conducator de joc, cred ca Anglia are sanse la campionatul european de peste 2 ani.
Cu acest loc 3 la Campionatul Mondial belgienii obtin cea mai buna performanta la un turneu final de mondial. Multi spun ca aceasta este cea mai buna generatie a lor, mai buna decat cea din anii 80, care a adus un loc 4 la mondial si un loc 2 la european. Nu stiu daca este asa, pentru ca in acea echipa se regaseau jucatori extraordinari ca Eric Gerets sau Enzo Scifo. Dar in mod sigur Belgia a aratat o organizare a jocului excelenta in faza defensiva si un joc de contraatac excelent. De fapt in meciul contra Angliei baietii lui Martinez au predat o lectie de contraatac in care, dupa un corner al englezilor, din 5 pase pe traseul Witsel-de Bruyne-Hazard-Mertens balonul a ajuns la acelasi Thomas Meunier in marginea careului de 16 m englez de unde fundasul lui PSG a prins un sut sanatos care a fost cu greu respins de Pickford. Martinez a stiut, in ciuda criticilor provocate de neselectionarea lui “ninja” Nainggolan, sa faca o echipa din vedetele belgiene si sa castige medalia de bronz.  




miercuri, 11 iulie 2018

Franta - Croatia finala Campionatului Mondial Rusia 2018



Franta - Belgia 1-0  

Croatia - Anglia 2-1 (dupa prelungiri)

Dupa victoria Frantei in fata Belgiei prin golul lui Samuel Umtiti, Anglia a fost invinsa de Croatia, in meciul care mie mi s-a parut cel mai alert si spectaculos de la acest mondial. Ambele echipe au jucat deschis si si-au creat ocazii de a marca.
Aceasta si pe fondul golului marcat devreme de englezi, in minutul 4 Kieran Trippier executand perfect o lovitura libera de la 18 m care l-a lasat fara replica de Daniel Subasic, portarul croat. Croatii au fost nevoiti sa iasa la joc sa inceapa sa creeze.
Englezii au mai avut o mare sansa de a marca prin Harry Kane care nu a reusit sa il invinga pe Subasic, din unghi, portarul croat deviind balonul in bara si apoi in afara terenului.
Croatia a pus stapanire pe joc, mijlocasii au reusit sa se impuna in dueluri. Luka Modric, coordonatorul croat a inceput sa distribuie baloane, iar Ivan Perisic si Ante Rebic au facut ravagii pe benzi. Aceasta si pe fondul sistemului de joc al englezilor un 3-5-2 care a acoperit foarte bine centrul terenului, dar cei doi laterali Trippier si Ashley Young au fost des depasiti in dueluri.
Dupa o astfel de faza a venit si golul egalizator, in minutul 65, la o centrare de pe partea dreapta a lui Sime Vrsaljko Ivan Perisic a fost scapat din marcajul lui Trippier, i-a luat fata lui Kyle Walker si a deviat frumos balonul in poarta invingandu-l pe Pickford.
Croatii au dominat meciul la posesie dar nu au mai reusit sa inscrie pana la final si astfel s-a intrat in prelungiri.
Desi ar fi trebuit sa fie echipa mai proaspata avand in vedere ca au avut mai mult timp de refacere, englezii au cedat mijlocul terenului. Razboinici, asa cum ii stim, croatii nu s-au lasat invitati de doua ori si au atacat.
In minutul 110 a venit si golul Croatiei. Josip Pivaric a centrat in careu, Kyle Walker a respins neconvingator, Ivan Perisic a recentrat, iar Mario Mandzukic a marcat pentru 2-1.
Anglia nu a mai reusit sa revina pana la finalul prelungirilor astfel ca se opreste din nou in semifinale la un campionat mondial.
Ambele echipe au dat senzatia ca pot castiga acest meci, au incercat, dar croatii au fost mai puternici.
Ar merge expresia aceea pe care o urasc din limbajul de lemn al comentatului roman “croatii si-au dorit mai mult victoria?”
Cred ca Gareth Southgate, antrenorul Angliei, are partea lui de vina pentru aceasta infrangere. Echipa sa a cedat prea usor mijlocul terenului, a acceptat dominarea croata. Pentru Anglia va urma finala mica in fata Belgiei, o echipa de asemenea foarte puternica si cu jucatori tineri si bataiosi. Englezii ar trebui sa se straduiasca mai mult, sa nu mai astepte sa vina victoria la ei.
Croatii vor intalni in finala mare Franta. Citeam ca Franta porneste favorita clara in acest meci. Aceasta si pe fondul oboselii croatilor care au jucat in ultimele 3 meciuri prelungiri. Eu nu cred ca o echipa din fosta Yugoslavie este obosita, mai ales cand joaca o finala. Sunt convins ca croatii vor lupta pana la ultima picatura de energie pentru fiecare balon. Sarbii, croatii, slovenii si ceilalti sunt luptatori. Chiar daca sunt echipa unei tari mici, de numai 4 milioane de locuitori, care si-a dobandit independenta in 1991, Croatia are ceea ce multor echipe le lipseste. Spititul de echipa. Acesta este, cred eu, ingredientul care ofera Croatiei o baza pentru performante foarte bune in sport. Amintiti-va de Davor Suker, Robert Prosinecki sau Alen Boksic. Croatia creeaza jucatori, are mereu generatii de jucatori tineri care vin din spate. Poate ca actuala echipa nu are jucatori de valoarea celor mentionati de mine, dar are spirit de echipa. Franta are jucatori foarte buni, o linie de atac excelenta cu Griezmann si Mbappe dar nu va avea un meci usor in fata Croatiei.


sâmbătă, 7 iulie 2018

S-au stabilit semifinalele la Campionatul Mondial Rusia 2018



Anglia - Suedia 2-0  

Croatia - Rusia 2-2 (Croatia invinge la penalty)

Dupa eliminarea Braziliei de catre Belgia si infrangerea Uruguay-ului in fata Frantei, toata lumea astepta sa vada cum va evolua echipa Rusiei, una dintre surprizele competitiei, in fata Croatiei, una dintre cele mai constante prezente la acest turneu final.
Rusii nu s-au facut de ras. Au reusit sa faca un joc bun, organizat, de tipul celui utilizat in victoria in fata Spaniei obtinuta la penalty-uri.
Pe un contraatac au reusit sa deschida scorul in meciul impotriva Croatiei, in minutul 30, pe un contraatac, sutul superb al lui Denis Cheryshev l-a lasat fara replica pe Daniel Subasic.
Egalarea croatilor a venit dupa 10 minute dupa o faza in care Mario Mandzukic a scapat pe partea stanga si a centrat perfect in careu pentru Andrej Kramaric care l-a executat pe Akinfeev cu o lovitura de cap.
A doua repriza s-a desfasurat dupa tiparul primeia, cu Croatia dominand  la posesie si Rusia incercand contraatacuri.
Atat croatii cat si rusii au avut ocazii bune de a marca in a doua repriza. Perisic a trimis in bara in minutul 60 cu un sut din interiorul careului, pentru ca Yerokhin sa trimita peste poarta cu capul la centrarea perfecta a lui Mario Fernandes in minutul 70. Scorul la finalul celor 90 de minute a fost 1-1.
In prelungiri cei ce au marcat primii au fost croatii. In minutul 101 centrarea din corner a lui Luka Modric a fost reluata in poarta de fundasul Domagoj Vida.
Desi croatii pareau ca au controlul jocului, rusii au reusit egalarea prin fundasul Mario Fernandez, in minutul 115, care a marcat cu o lovitura de cap dupa centrarea lui Alan Dzagoev.
La penalty-uri, rusii au ratat de doua ori, mai intai prin Smolov si apoi prin Mario Fernandez, in timp ce croatii au ratat numai o data prin Mateo Kovacic si astfel Croatia merge mai departe in semifinale. Rusia ramane cu evolutia foarte buna de la acest turneu, care, asa cum a spus antrennorul Stanislav Cherchesov, i-a multimit atat pe premierul Dmitri Medvedev, prezent la meci, cat si pe tarul Putin care a felicitat echipa telefonic pentru evolutia sa pe parcursul turneului.
Croatia va intalni in semifinale echipa Angliei care a invins Suedia cu 2-0 prin golurile reusite de fundasul Harry Maguire in minutul 30 si prin vedeta lui Tottenham Dele Ali in minutul 60.
Scorul nu reflecta intocmai evolutia celor doua echipe, suedezii avand si ei ocazii bune a a marca. In minutele 47 si 72, Marcus Berg a avut doua sanse foarte bune, baloanele trimise de acesta fiind respinse de excelentul Pickford, iar apoi in minutul 63 sutul din interiorul careului a lui Viktor Claesson a fost respins cu un reflex frumos de acelasi Pickford.
Suedia, cu echipa sa fara vedete, calificata in optimi cu destul noroc dupa infrangerea Germaniei in fata Coreei de Sud, a facut un turneu frumos. Mi-a placut mult jocul colectiv al suedezilor care s-au aparat foarte exact. De asemenea, ca la orice competitie sportiva unde participa echipa, fie ca este vorba de hochei sau handbal, fanii suedezi sunt foarte frumosi. Imbracati in galben si albastru, cantand pe toata durata meciului, acestia  isi incurajeaza echipa indiferent de scorul inregistrat pe tabela.
Pentru Anglia prezenta in semifinale este o performanta foarte buna, dar la lotul pe care il are si cu jocul foarte bun in toate compartimentele, fanii se gandesc la mai mult. De ce nu un nou titlu mondial.
Programul semifinalelor va fi urmatorul: marti Franta-Belgia si miercuri Anglia-Croatia.
Mi-ar placea o finala Anglia-Franta, dar ambele semifinale vor fi foarte echilibrate.



marți, 3 iulie 2018

Mutare importanta in baschetul mondial



Urmarind meciurile de la Campionatul Mondial de fotbal Rusia 2018 am aflat ca LeBrom James, vedeta lui Cleveland Cavaliers a refuzat oferta de prelungire a contractului cu vicecampioana NBA si a semnat, din postura de jucator liber, cu LA Lakers.
Contractul cu Lakers este in valoare de 154 milioane de dolari si se intinde pe o perioada de 4 ani.
Dupa retragerea lui Kobe Bryant, La Lakers a avut sezoane foarte slabe. Prin acest transfer, care probabil va fi urmat si de alte mutari importante, Lakers spera sa revina in prim planul NBA si sa se lupte din nou pentru titlu.
In cariera sa, LeBrom James a evoluat pentru Cleveland in doua randuri 2003-2010 si 2014-2017 si pentru Miami Heat intre 2010 si 2014.
Zlatan Ibrahimovic, jucator la LA Galaxy a oferit, ca de obicei, o declaratie savuroasa dupa acest transfer. “Acum LA are un zeu si un rege. Zlatan ii ureaza bun venit Regelui James”.  

Incep sferturile la Campionatul Mondial Rusia 2018



Suedia – Elvetia 1-0  

Anglia - Columbia 1-1 (Anglia invinge la penalty)

In cel mai asteptat meci al zilei, Anglia a reusit sa treaca la penalty-uri de Columbia in cel mai asteptat meci al zilei. In timpul regulamentar, Harry Kane a deschis scorul pentru Anglia din penalty dupa un fault al lui Carlos Sanchez asupra aceluiasi Kane. Urmarind reluarile mi se pare ca a fost usor acordat. De fapt opinia mea este ca arbitrajul a fost usor in favoarea Angliei. Toate fazele la limita au fost judecate pentru englezi, iar columbienilor le-au fost acordate o multime de cartonase galbene. Columbia a egalat prin eroul din meciul cu Senegal, Yerry Mina, fundasul Barcelonei punctand dupa un corner in prelungirile meciului. Cum in prelungiri nu s-a inscris, s-a trecut la penalty-uri, unde primul care a ratat a fost capitanul lui Liverpool, Jordan Henderson. Au venit apoi ratarile columbiene prin Mateus Uribe si Carlos Bacca si Anglia trece mai departe in sferturi.  
Suedia va fi adversara Angliei in sferturi. Echipa nordica a reusit sa invinga Elvetia prin golul jucatorului lui RB Leipzig Emil Forsberg.
Programul sferturilor de finala va fi urmatorul: vineri Franta-Uruguay si Brazilia-Belgia si sambata Anglia-Suedia si Rusia-Croatia.
Meciurile par dezechilibrate, cu exceptia partidei Franta-Uruguay. Brazilia, Anglia si Croatia par favorite, dar acest turneu final nu a dus lipsa de surprize.





luni, 2 iulie 2018

Favoritele trec mai departe la Campionatul Mondial din Rusia



Brazilia – Mexic 2-0  

Belgia - Japonia 3-2

Dupa ziua meciurilor decise la penalty-uri care a adus eliminarea Spaniei in fata Rusiei si calificarea in sferturi a Croatiei care a trecut de Danemarca, Brazilia si Belgia si-au respectat statutul de favorite si au invins echipele Mexicului si Japoniei.
Brazilia a dominat partida in fata Mexicului creandu-si multe ocazii de a marca. Evolutia foarte buna a portarului mexican Ochoa a pastrat proportiile scorului. Echipa lui Neymar pare foarte bine organizata. Tite, antrenorul Braziliei, fost antrenor al lui Corinthians, a reusit sa faca o aparare solida in care Thiago Silva si Miranda asigura foarte bine centrul, iar Allison Becker, portarul Romei, ofera stabilitate prin evolutiile sale constant bune. In linia a mijloc Casemiro si Paulinho in fata apararii  acopera excelent, iar cei 3 fantezista, Neymar, Coutinho si Willian au avut libertate de miscare cu care au creat multe ocazii. Golurile au fost inscrise de doi dintre mijlocasii ofensivi brazilieni. Mai intai Neymar si apoi Firmino au adus o victorie meritata a Braziliei.
Pentru Mexic, jocul pe contre care a distrus Germania, nu a mai functionat in fata Braziliei. Selectionerul Osorio nu a reusit sa repare problemele din aparare, benzile fiind dominate de brazilieni. Atat Neymar cat si Willian i-au depasit prea usor pe fundasii laterali mexicani. Problemele din apararea mexicana, aparute in meciul pierdut cu 3-0 in fata Suediei, au fost exploatate cu pragmatism de brazilieni. Linia de atac a Mexicului compusa si Lozano, Vela si Chicharito a creat cateva faze dar parca fiecare sut se lovea de cate un fundas brazilian.
Brazilienii vor intalni in sferturi echipa Belgiei care a trecut cu mari emotii de Japonia. Elevii lui Roberto Martinez au avut multe oportunitati de a inscrie in prima repriza dar nu au reusit sa marcheze. Japonezii au inscris de doua ori, mai intai prin Haraguchi in minutul 48 si apoi prin Inui in minutul 52 si se profila surpriza. Selectionerul spaniol al Belgiei a operat doua modificari importante in minutul 65 prin introducerea lui Fellaini in locul lui Mertens si a lui Chadli in locul lui Fereira-Carasco.
In minutul 69, la un corner, portarul japonez, autor al mai multor gafe in acest turneu, nu a reusit sa respinga convingator, iar Verthongen a plasat excelent o lovitura de cap reducand din diferenta.
Egalarea a adus-o Fellaini in minutul 75 servit excelent de capitanul Hazard.
Scorul final a fost stabilit in minutul 94 de cea de a doua rezerva intrata in teren la belgieni. Jucatorul lui West Bromwich Albion, Nacer Chadli a inscris dupa o centrare perfecta a lui Thomas Meunier si a adus o mare victorie pentru Belgia.
Cred ca diferenta s-a facut in primul rand la nivel de antrenori. Roberto Martinez a fost foarte inspirat prin introducerea lui Fellaini si a lui Chadli in timp ce Akira Nishino a intarziat foarte mult schimbarile. Mijlocul japonez a fost dominat mult prea clar de belgieni care si-au creat multe ocazii de a marca in a doua repriza.


Despre sport cu serban