duminică, 9 iunie 2019

Renasterea fotbalului olandez



Diseara, in finala Nations League, Portugalia va intalni Olanda.
Dupa ce a ratat calificarea la Campionatul European din 2014, pentru prima data din 1984 si la Campionatul Mondial din 2018, echipa Olandei parca a renascut.
Toata lumea se intreba, acum cativa ani, care sunt cauzele rezultatelor slabe si cand se va opri caderea fotbalului olandez.
Cauzele caderii au fost, in opinia mea, schimbul de generatii pe care olandezii nu l-au facut la timp, alaturi de performantele slabe ale echipelor de club care nu au mai produs la fel de mult. Generatia lui Robben a fost “fortata” si aici o parte din vina o au antrenorii echipei care s-au temut sa promoveze tineri.
Rezolvarea acestei probleme a fost facut de federatie prin numirea, in anul 2018, in fruntea nationalei a lui Ronald Koeman. Fostul fundas de fier al Barcelonei a facut imediat schimbarea. A dat sanse unor jucatori aproape necunoscuti precum Quincy Promes si a promovat “pepiniera” lui Ajax.
Cu o echipa tip care joaca in sistem 4-3-3 asa cum ii sta bine echipei care a promovat “fotbalul total”, Olanda a inceput cu o infrangere in fata Frantei 1-2, dar lucrurile aratau din ce in ce mai bine. Acest lucru s-a confirmat la victoria in fata Germaniei, 3-0 la Amsterdam si apoi, dupa 2-0 in fata Frantei, toata lumea era entuziasmata de noua echipei a “portocalei mecanice”.
Cu o aparare in care cei doi centrali, de Ligt si van Dijk dau siguranta, cu o linie de mijlloc care munceste si produce cu Wijnaldum si Frankie de Jong in prim plan si un atac in care tineri precum Promes, Depay, Bergwijn se lupta cu jucatori cu experienta precum Babel sau de Jong, Olanda arata ca izvorul de talente nu a secat.
Pe banca de rezerve sunt solutii de top precum Stefan de Vrij de la Inter, Nathan Ake de la Chelsea, noua senzatie a lui Feyenord Tonny de Vilhena sau speranta Romei Justin Kluivert.
Roland Koeman are o misiune dificila, avand in vedere ca trebuie sa puna la un loc jucatori care sunt titulari la echipele de club, dar parca totul pare mai usor. Iar pentru fanii olandezi care au suferit atat de mult in ultimii 5 ani pare ca visul urat s-a sfarsit.
Semifinala in fara Angliei castigata cu 3-1 a aratat ca Olanda joaca un fotbal frumos, spectaculos, iar pentru Portugalia pare ca va fi greu sa se impuna in finala.
Finala Nations League va fi un meci interesant, intre o echipa tanara Olanda cu jucatori care inca nu au “ajuns vedete” si o echipa cu multa experienta, Portugalia, in care jucatorul “vedeta” Ronaldo “face jocul”. Eu unul sper ca victoria sa revina Olandei desi va fi destul de dificil avand in vedere si faptul ca partida se disputa in Portugalia. Indiferent de rezultat, pentru echipa Olandei a “inceput un nou ciclu”.


sâmbătă, 1 iunie 2019

Liverpool castiga trofeul Champions League



Livepool a castigat trofeul Champion League dupa victoria cu 2-0 in fata lui Tottenham pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid.
Dupa infrangerea de anul trecut in fata lui Real Madrid, “reusita” cu largul concurs al portarului Loris Karius si cu accidentarea intentionata a lui Salah de catre Sergio Ramos, cormoranii lui Jurgen Klopp au reusit sa castige trofeul.
Dupa o semifinala in care au intors rezultatul de la 0-3 invingand Barcelona lui Messi cu 4-0 pe Anfield, Liverpool a jucat in finala ca o mare echipa, profitand si de greseala lui Moussa Sissoko din minutul 1 care a provocat un penalty transformat de Mo Salah.
Klopp a inceput in poarta cu Alisson, in aparare Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson, la mijloc, Henderson, Fabinho si Wijnaldum, in atac tripleta Salah, Firmino si Mane.
De partea cealalta, Mauricio Pochetino, managerul lui Spurs a inceput in poarta cu Loris, in aparare Trippier, Vertonghen, Alderweireld si Rose, la mijloc Sissoko, Winks, Dele Ali, Ericksen si Son, in atac Harry Kane.
Tottenham a resimtit din plin socul primirii golului din minutul 1 si nu a reusit mai nimic in prima repriza desi a dominat la capitolul posesie. Asa cum spunea si Harry Kane inaintea meciului, lui Liverpool ii place sa joace pe contraatac. Cormoranii au mai avut ocazia de a marca la suturile periculoase ale celor doi fundasi laterali Alexander-Arnold si Andy Robertson, fara ca Tottenham sa creeze pericol la poarta lui Alisson Becker, astfel ca scorul pauzei a fost 1-0 pentru Liverpool.
Dupa pauza, jocul si-a pastrat aceleasi caracteristici, presiunea lui Tottenham crescand si Liverpool incercand contre periculoase,
Dupa o ocazie mare a lui James Millner care a sutat de la marginea careului putin pe langa poarta, Tottenham a avut cele mai bune ocazii de marca in ultimele 20 de minute, de fiecare data suturile lui Dele Ali, Lucas Moura, Christian Ericksen si Harry Kane fiind blocate de Alisson Becker sau trecand peste poarta, asa cum a fost cazul loviturii de cap a aceluiasi  Dele Ali.
Liverpool a reusit sa inchida meciul in minutul 87 atunci cand, la un corner executat de James Milner, apararea lui Spurs nu a reusit sa respinga, balonul a ajuns la rezerva Divock Origi intrata in locul lui Bobby Firmino si eroul din meciul cu Barcelona si-a facut datoria sutand la coltul lung al portii lui Loris si stabilind scorul final 2-0 pentru Liverpool.
Pentru Tottenham este prima finala intr-o competitie europeana dupa 35 de ani, ultima prezenta aducand, trofeul Cupei UEFA in 1984. Din pacate pentru Spurs, Liverpool a fost mai buna, a fost mai consistenta si nu le-a lasat baietilor lui Poch prea multe sanse. Pentru londonezi este important sa se mentina in fruntea Premier League si sa continue sa aiba rezultate bune si in Europa. Este important sa nu isi piarda jucatorii vedeta gen Ericksen sau Kane, tinte pentru multe cluburi europene.
Pentru Liverpool este primul trofeu sub comanda lui Jurgen Klopp. Cormoranii, chiar daca au pierdut Premier League in fata lui Man City la un punct, au aratat constanta, au pierdut puncte foarte greu, iar in Champions League au aratat ca nu mai sunt dependenti de Salah, Mane sau Firmino asa cum a fost cazul semifinalei in fata Barcelonei. A fost sezonul perfect pentru Liverpool in Champions League.
Fata de sezonul trecut, Liverpool a adus jucatori exact pe posturile deficitare. In poarta a venit Alisson Becker care nu a mai facut greseli precum Karius, iar in aparare a venit Virgil van Dick care alaturi de Matip sau Lovren a oferit siguranta. Fundasii laterali Alex-Arnold si Robertson au jucat excelent in acest sezon, iar la mijloc au aparut Fabinho si Keita care au oferit solutii. Cea mai importanta crestere in joc a avut-o insa Divock Origi, atacantul belgian fiind decisiv in semifinala cu Barcelona de pe Anfield. Managerul lui Liverpool a demonstrat inca o data ca jucand ofensiv poti castiga trofee.
Pentru cormorani este al saselea trofeu Champions League dupa cele din 1977, 1978, 1980, 1984 si 2005.
Sper ca anul urmator sa aduca si trofeul Premier League pentru cormorani, un trofeu pe care fanii il asteapta de 30 de ani. Parca acest lucru este mai posibil ca oricand. 




Despre sport cu serban