luni, 24 august 2020

Bayern, campioana Europei



Bayern Munchen – PSG 1 – 0

 

Ultimul act al Champions League a adus fata in fata cea mai ofensiva echipa din Europa, Bayern si PSG, echipa care, dupa ce a tremurat in sfertul impotriva Atalantei castigat cu 2-1, venea in finala cu tot ce avea mai bun. Neymar, di Maria si Mbappe formeaza un atac letal. In seminale PSG a invins clar o alta echipa germana, Leipzig.

Alaturi de cei trei, antrenorul german al lui PSG, Thomas Tuchel, i-a trimis pe Navas in poarta, Kehrer, Silva, Kimpembe si Benat in aparare, Paredes, Marquinhos si Herrera la mijloc. Nu au fost titulari la PSG Mauro Icardi, Marco Verratti si Julian Draxler, jucatori cu nume.

De partea celalalta, Hans Dieter Flick, antrenorul lui Bayern, a inceput in poarta cu Neuer, in aparare, Kimmich, Boateng, Alaba si Davies, la mijloc Thiago, Goretzka, Gnabry, Muller si Coman si Lewandowski in atac.

Prima repriza a meciului a fost dominata teritorial de Bayern care a ratat o ocazie mare de a deschide scorul atunci cand Lewandowski a trimis in bara. De partea cealalta, di Maria si Herrera au ratat ocazii bune de a deschide scorul. Cele mai mari ocazii le-au avut insa Neymar si Mbappe, care nu au reusit sa il invinga pe Neuer in dueluri unu la unu.

In a doua repriza Bayern a presat mai mult si, in minutul 60, dupa o faza prelungita de atac centrarea lui Joshua Kimmich a fost reluata cu capul de Kingsley Coman fara sperante pentru portarul lui PSG Navas.

La 1-0 a intrat in teren pentru PSG regizorul Marco Verratti. Din pacate mijlocul terenului a fost dominat tot de Bayern care a presat sus si nu le-a permis parizienilor sa aiba mingea. PSG a incercat arma contraatacului care a functionat foarte bine.

PSG a avut cea mai buna ocazie de egalare prin Marquinhos care a fost blocat de Neuer intr-o situatie de singur cu portarul.

S-a terminat 1-0 si Bayern Munchen isi trece in palmares al 6-lea trofeu al Ligii Campionilor.

PSG a aratat foarte bine in finala. Din pacate, ocaziile ratate cu usurinta de Mbappe si Neymar, i-au costat scump pe francezi. Daca in competitia interna nu au rivali de multi ani, acesta a fost primul sezon in care PSG a contat cu adevarat la nivel european. Pentru mine a fost o surpriza ca  Tuchel nu a fortat pe final prin introducerea lui Icardi, dar echipa a jucat ofensiv foarte bine.

Slabiciunile din aparare, mai ales pe banda dreapta acolo unde Kehrer a fost depasit mult prea usor de Coman au fost speculate de Bayern. Vazand evolutia lui Kehrer nu poti sa nu te intrebi de ce l-a vandut PSG pentru Thomas Meunier, fundasul dreapta al nationalei Belgiei.

De partea cealalta, Bayern a dominat teritorial meciul. Mijlocul echipei bavareze este foarte solid. Goretzka si Thiago Alcantara au presat permanent mijlocasul de creatie al lui PSG recuperand multe baloane. Benzile creeaza mult, atat Grabry cat si Coman fiind jucatori foarte incisivi.

Dupa inceputul de sezon foarte dificil, cu multe conflicte interne care s-au soldat inclusiv cu schimbarea antrenorului Nico Kovac si inlocuirea lui “Hansi” Flick, Bayern pare ca si-a gasit cadenta.

Nu au fost operate multe schimbari, dar Flick a stiut sa il revitalizeze pe Muller. De asemenea, trecerea in centrul apararii a lui David Alaba si promovarea lui Alphonso Davies, care a devenit titular pe postul de fundas stanga, au dat stabilitate apararii.

Ceea ce a reusit Bayern este crearea unei echipe tinere, cu o foame mare de trofee, care va fi greu de batut in viitor. Desi a folosit de-a lungul sezonului mai multi jucatori imprumutati, precum Coutinho, Perisic sau Odriozola, Bayern nu i-a achizitionat definitiv pe acestia.

In schimb sezonul urmator in tricoul bavarez o sa ii vedem pe Leroy Sane, adus de la Man City,  pe Tanguy Kouassi, adus din academia lui PSG si pe Alexander Nubel, care a semnat liber de contract de la Shalke.  

De asemenea, in lotul lui Bayern se afla alti tineri de valoare, precum Cuisance un mijlocas de mare calitate care a prins multe minute si care il poate inlocui pe Thiago, Fiete Arp, un atacant de mare viitor adus de la Hamburg sau Adrian Fein care a facut un sezon excelent sub forma de imprumut la Hamburg.

Ceea ce s-a schimbat cel mai mult la Munchen este insa stilul de joc. Pentru un fan al lui Bayern este clar ca aceasta echipa seamana cu echipele conduse de Jupp Heynckes sau Ottmar Hitzfeld. Dominatia la mijlocul terenului imbinata cu jocul direct si utilizarea la maxim a benzilor difera de tiki-taka adusa la Munchen de Guardiola.

Stilul lui Flick place mai mult fanilor germani si jucatorilor. Sa nu uitam ca, la schimbarea lui Nico Kovac, jucatorii au fost cei care au cerut conducerii sa ii acorde incredere lui “Hansi” Flick. Iar omul care a evoluat 5 ani ca jucator la Bayern a rasplatit increderea acordata.

Bayern pare ca este aproape de a finaliza schimbul de generatii inceput prin indepartarea lui Robben si Ribery. Echipa arata bine si se anunta o candidata pentru castigarea trofeului Champions League anul viitor.

 

 

 

vineri, 14 august 2020

Una nueva manita sau dezastrul Barcelonei


Barcelona – Bayern 2 – 8


Pare de necrezut. Un scor „de maidan”.

Despre meci nu se pot spune foarte multe. Barcelona a jucat aproximativ 20 de minute, iar Bayern, 90 de minute.

Bayern a deschis scorul repede in minutul 4 prin Thomas Muller, pentru ca tot un jucator al lui Bayern, David Alaba, sa egaleze in minutul 7. Bercelona a mai avut doua ocazii bune la 1-1, din care una a fost bara lui Messi, dar apoi s-a stins.

Barcelona nu a facut fata presingului sufocant al lui Bayern si astfel a venit golul de 2-1 dupa o eroare la o combinatie intre Sergi Roberto si Nelson Semedo. La pauza a fost 4-1 pentru Bayern.

Bavarezii nu s-au oprit, au mai marcat de 4 ori si puteau sa o mai faca.

In semifinale, Bayern va intalni invingatoarea dintre Manchester City si Lyon. Ar putea fi o intalnire intre Guardiola si fost sa echipa, in cazul in care englezii trec de francezi.

Echipa germana a aratat in meciul cu Barca ca se poate juca ofensiv, frumos. Stilul de acum cativa ani impus de Guardiola, celebrul tiki-taka taca-paca, a fost schimbat cu un joc direct in care verticalizarile si jocul pe benzi sunt cheia. Hansi Flick, „solutia de avarie” adus sa „dreaga busuiocul” dupa Nico Kovac in noiembrie-decembrie anul trecut a facut echipa sa mearga perfect.

Din interimar a devenit principal pana la sfarsitul campionatului pentru ca apoi sa semneze un contract pe 3 ani cu Bayern. Fostul asistent al lui Jogi Low are solutia de a creste tineri de mare valoare precum Alphonso Davies sau Joshua Zirkzee.

Dar ce s-a intamplat cu Barcelona? Care este cauza dezastrului? Esecurile suferite cu Roma (0-3) acum 2 ani si cu Liverpool (0-4) anul trecut par „pistol cu apa” pe langa umilinta suprema suferita in fata lui Bayern.

Esecul in fata lui Bayern este poate cel mai bun exemplu despre cum o echipa poate sa distruga totul. Este rezultatul unui management dezastru al presedintelui Bartomeu mostenit, partial si de la Sandro Rossel.

Normal, dupa un astfel de esec, antrenorul are o vina. Si Quique Setien in mod sigur are o mare vina. Venit de nicaieri in locul lui Ernesto Valverde, fostul antrenor al lui Betis nu a reusit nimic la Barca. Ba mai mult a reusit sa strice vestiarul cu ideile lui nastrusnice. Pentru cine se pricepe la fotbal este clar ca Barca joaca 4-3-3. Quique a vrut sa joace 4-4-2 si rezultatul s-a vazut. Dupa ratarea titlului a venit acest 2-8 in fata lui Bayern. Nu sunt multi antrenori care pot schimba sistemul de joc al unei echipe peste noapte. In mod sigur Setien nu este un astfel de antrenor. De fapt, cred ca omul nu are nicio legatura cu Barcelona.

Dar, pe langa antrenor, dezastrul arata ceva mult mai grav. Sa ne amintim ca Barcelona, cu a sa academie La Masia a crescut jucatori de mare valoare. Succesul lui Guardiola s-a bazat pe acesti tineri. Puyol, Xavi, Iniesta si, in mod sigur, Messi.

Din pacate foarte multi tineri crescuti in La Masia nu au fost promovati, nu au avut loc in prima echipa si au plecat spre alte zari. In aceasta categorie ii putem include pe adversarul de la Bayern Thiago Alcantara, pe Eric Garcia, fundasul adus pe nimic de Manchester City sau pe Gerard Delofeu.  

Si aici este principala vina a management-ului echipei, alaturi de transferurile complet ratate.

In primul rand aducerea lui Antoine Griezmann pe care Barca a platit 120 milioane de euro lui Atletico. Cifrele lui Griezman in acest sezon arata acest lucru. Apoi Ousmane Dembele adus pentru 105 milioane de euro de la Dortmund a fost foarte mult timp accidentat. Coutinho pentru care s-au platit lui Liverpool 150 milioane si care a fost imprumutat la Bayern.

In locul lor Barca ii avea pe tanarul de 17 ani Ansu Fati. Dar in aripa putea juca si Delofeu. Sau Munir. Ca sa nu mai vorbim despre Adama Traore ajuns vedeta in Premier Luague.

Frankie de Jong a ajuns pana in semifinala CL anul trecut cu Ajax si a fost adus la Barca pentru 75 milioane de euro. De Jong este, in mod sigur un tanar talentat, dar la fel ca el Barca ii avea pe Carles Alena sau Riqui Puig in propria pepiniera. Ca sa nu mai vorbim de Rafinha Alcantara fratele lui Thiago.

Despre aparare nu sunt multe de spus. Cand joci cu Lenglet un fundas de o inconsistenta fantastica,  pe care l-ai cumparat cu 40 milioane de la Sevilla, totul este clar. Dar Lenglet este numai ultimul dintr-o lunga serie de esecuri ale Barcei la capitolul achizitii de fundasi. Sa ii amintim numai pe Christinaval sau Thomas Vermelen si avem imaginea dezastrului.

Din pacate, managerii Barcei nu au inteles nimic si poate ca acest esec dureros in fata lui Bayern va produce mai mult decat plecarea lui Setien. Au acceptat un schimb cu Juventus, Pjanic-Arthur, in care vor achizitiona un jucator de 30 ani, cunoscut ca fiind foarte capriscios si au cedat un tanar, pe Arthur, de 23 ani care a jucat foarte bine.

Presedintele Bartomeu a prezentat scuze imediat dupa esecul Bayern. De asemenea, a anuntat schimbari importante.

Sunt foarte curios care vor fi acele schimbari. Sper ca una dintre schimbari sa fie chiar plecarea lui din fruntea clubului. Niciun presedinte al Barcei nu a reusit sa creeze atatea conflicte. Sau nu a reusit sa le aplaneze pe cele care existau in club. Sa ne amintim disputa intre Leo Messi si directorul sportiv Eric Abidal. Sa nu uitam si de concedierea unor directori din cadrul clubului fara nicio explicatie.

Vom vedea ce va fi, dar in mod sigur, la Barca s-a incheiat un ciclu. La toate nivelurile.


Despre sport cu serban