sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Cateva cuvinte despre Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar

 



Asa cum banuiesc ca stiti, de cateva zile a inceput Campionatul Mondial de fotbal.

Un eveniment de anvergura mondiala, organizat in Qatar.

Cati dintre voi stiti ceva despre aceasta tara?

Eu am aflat ieri ca, la ultimul recensamant s-au declarat qatarezi numai 15% din locuitorii acestui stat.

Dupa organizarea Campionatului Mondial in Coreea de Sud sau Africa de Sud, fifa a reusit, cred eu, sa ajunga la cel mai scazut nivel de professionalism.

La ultimul campionat mondial, cel din Rusia, toata lumea a spus ca aceasta tara are traditie in fotbal. I-a dat lumii pe Lev Yashin sau Rinat Dassaev.

Dar despre traditia Qatarului ce spuneti?

Cei cunoscatori stiu ca Xavi, actualul antrenor al Barcelonei a jucat si a antrenat la Al-Sadd, echipa ce evolueaza in campionatul de fotbal al Qatarului.

Tot la Al-Sadd a antrenat in anul 2010 romanul Cosmin Olaroiu.

Campionatul intern din Qatar este specific tarilor arabe. Aici ajung fotbalisti care nu isi mai gasesc loc in echipele din Europa sau Statele Unite sau cei care doresc sa castige bani.

Stau un pic, se umplu de bani si apoi isi gasesc un contract in Europa. Cel mai recent caz este James Rodriguez care a stat un sezon la Al-Rayyan si apoi a plecat la Olympiakos.

In Qatar si tot la Al-Sadd, joaca Santi Cazorla, fostul jucator de la Villareal si Arsenal, ajuns la 37 de ani.

Raphinha Alcantara, fratele lui Thiago si fiul lui Mazinho, fostul jucator al Barcelonei si al lui PSG, evolueaza la Al-Arabi. Va amintiti cat s-a chinuit PSG sa scape de el in vara!

Despre asta este vorba de fapt in fotbalul qatarez si in Qatar in general, despre multi, multi bani.

Si pentru acesti bani, fifa a fost si este dispusa sa inchida ochii la orice.

Un subiect foarte sensibil si mult adus in discutie cu ocazia acestui campionat mondial este  homosexualitatea. In Qatar, homosexualitatea este interzisa. Multe personalitati au abordat acest subiect al homosexualitatii. Protestele jucatorilor au fost si ele destul de vizibile pentru toata lumea.

Dar pe langa homosexualitate mai sunt si alte lucruri la care fifa a inchis si inchide ochii.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a mentionat diversele forme de munca fortata practicate in Qatar. Chiar si Parlamentul European a sesizat, intr-un tarziu acest lucru.

Aceasta tara a permis moartea a mii de muncitori veniti din state sarace, platiti cu sume de nimic. Estimarile neoficiale afirma ca au fost peste 6.500 de decese pe santierele din Qatar, pentru ridicarea stadioanelor utilizate pentru aceasta Cupa Mondiala.

Abuzurile impotriva femeilor si a oamenilor in general sunt la fel de prezente. Pentru cine nu stie, in Qatar se aplica legea Sharia, aplicata si de talibani in Afganistan, care legifereaza multe abuzuri. In urma protestelor venite de pretutindeni, aplicarea legii sharia in Qatar a fost oarecum imblanzita.  

Din punctul meu de vedere, orice forma de abuz sau discriminare trebuie combatuta, cu orice efort.

Pe stadioane nu este permis consumul de alcool. Fanii si fanele trebuie sa fie imbracati decent. Costumele specifice fanilor englezi, care veneau echipati in cruciati sunt interzise. Gesturile de afectiune in public nu sunt permise. 

In Europa, campionatele interne si competitiile europene erau in plin sezon la inceputul campionatului. Jucatorii au avut numai cateva zile de pauza si au plecat in Qatar.

Antrenorii de top si alti specialist au criticat de la inceput organizarea acestui campionat mondial, dar cine sa ii auda. fifa?

Acest organism face totul pentru a respecta dorinta regelui ban.

Cu ocazia acestui campionat, fifa promoveaza sloganul “concentrati-va pe fotbal”.

Cel mai bine. Urmariti fotbal si lasati-ne pe noi sa ne vedem de ale noastre. De smecheriile noastre, de mizeria si de coruptia in care suntem bagati pana in gat.

Sepp Blatter, fostul presedinte al fifa la data acordarii dreptului Qatarului de a organiza acest campionat mondial recunoaste ca a fost o greseala.

Chiar si Parlamentul European, in al 15-lea ceas, a cerut reforme la fifa. 

Poate ca, urmare protestelelor primite din diverse surse cu ocazia acestui Campionat Mondial, fifa se va reforma si va face un proces de selectie serios, in care drepturile omului si drepturile jucatorilor vor fi respectate.

Pana atunci, pentru mine, acesta este primul Campionat Mondial de fotbal ale carui meciuri am decis sa nu le urmaresc. Si nu imi pare rau. 

                                                                


duminică, 29 mai 2022

Dupa 23 de ani


 

Dupa 23 de ani o mare campioana se intoarce in Premier League.

Putini isi amintesc de performantele unei echipe care a pribegit prin a doua divizie de fotbal a Angliei.

In anii 80 insa aceasta echipa castiga trofee, inclusiv doua Cupe ale Campionilor Europeni si un titlu in Premier League.

Aceasta echipa este Nottingham Forest, echipa faimosului manager Brian Clough.  

O echipa infiintata acum 157 de ani, cunoscuta pentru rivalitatea sa istorica cu Derby County si care isi joaca meciurile de acasa pe stadionul City Ground din anul 1898.

Pentru Nottingham Forest au jucat de-a lungul timpului jucatori faimosi precum Petre Shilton, Des Walker, Roy Keane, Stan Collymore, Pierre van Hoojdonk sau “Psycho” Stuart Pearce.

Ca sa fac o mica introducere echipa a retrogradat la sfarsitul ani ‘90 din prima liga engleza, perioada in care s-a perindat putin si prin a treia divizie.

Incepand cu anul 2017 echipa a fost cumparata de Evangelos Marinakis, patronul lui Olympiacos. Scandalurile s-au tinut lant de echipa, au fost schimbati antrenori, unii dintre ei cu nume precum Aitor Karanka, Martin O’Neill, Sabri Lamouchi sau Chris Hughton.

Acest sezon a inceput cum nu se poate mai prost pentru Forest, astfel ca echipa se afla pe ultimul loc in Championship dupa 8 etape.

Acela a fost momentul de cotitura al sezonului, aducerea unui nou manager Steve Cooper, omul de la Swansea, in locul lui Chris Hughton.

Echipa a obtinut 21 de victorii, prinzand play-off-ul pentru accederea in Premier League.

In primul tur al play-off-ului, Forest a trecut de Sheffield United dupa penalty-uri, iar in finala de pe Wembley, in fata a 80.000 de fani, a invins cu 1-0 Huddersfield Town dupa autogolul lui Levi Colwill din minutul 43.

Ramanerea in Premier League este o misiune foarte dificila tinand cont de bugetul redus pe care Forest il are, dar, strategia clubului care a adus jucatori tineri si dornici de afirmare care au jucat foarte bine precum Jded Spece sau Max Lowe alaturi de jucatori experimentati precum Scott McKenna sau Steve Cook care a jucat foarte mult pentru Bournemouth poate ajuta echipa sa faca o figura frumoasa in prima liga britanica de fotbal.

Oricum pare ca Nottingham Forest are din nou un viitor si o strategie pe termen lung.


Despre sport cu serban