duminică, 17 octombrie 2010

violentele de meciul Italia-Serbia

Imaginile acelea cu norii deasupra stadionului Marassi (Luigi Ferrasis) din Genoa, cu terenul plin de politisti si cu fanaticii sarbi lovind geamurile de protectie vor fi folosite de fiecare data de televiziuni pentru a evoca “ceea ce a ajuns suporterul de fotbal” in zilele noastre.
Posturile TV din Romania au aratat a doua zi dupa meci de foarte multe ori imaginile, iar intrebarea “cand se va intampla si la noi?” auzita la Sport.ro mi se pare o idiotenie.
Faptul ca un grup de frustrati distruge imaginea suporterului adevarat care se duce la meci cu gandul unui spectacol este regretabil. Pentru cine s-a uitat la meciurile lui Partizan Belgrad nu este strain de faptul ca fanii flutura stegulete alb-negre, iar spectatorii sunt verificati la sange de fortele de ordine. Nu este posibil ca, la un meci considerat de risc maxim fanii sarbi sa aiba asupra lor atatea fumigene cum s-a intamplat pe Marassi.
Nu conteaza motivul pentru care au fost declansate acele incidente, important este ca vinovatii sa fie pedepsiti. Asta nu inseamna, in opinia mea ca echipa Serbiei sa fie eliminata din competitii. Probabil ca “intransigentul” Michel Platini va propune excluderea Serbiei. Este varianta cea mai la indemana, care nu ridica semne de intrebare si este acceptata de marea masa. Acest lucru nu ar face decat sa ii inraiasca si mai mult pe plavi.
Doua lucruri ar trebui in primul rand cat mai repede la toate meciurile: unul ca Ivan sa nu mai aiba acces pe stadioane si politistii sau stewarzii sa verifice la sange spectatorii la intrarea pe stadion. Nu in ultimul rand ar trebui. FIFA si UEFA ar trebui si ele trase la raspundere pentru incidentele tot mai dese care au loc la meciurile internationale. Daca va aduceti aminte meciul Suedia-Danemarca a fost intrerupt din cauza incidentelor intre fani. Aceste doua organisme ar fi trebuit sa ia masuri din timp, nu numai la meciurile inter cluburi, ci si la meciurile echipelor nationale.
Suporterul de fotbal trebuie invatat sa aprecieze spectacolul in sine, sa uite problemele pe care le are 90 de minute cat se uita la un meci. Lucrul acesta este destul de dificil daca permanent se arata numai ceea ce este rau, rivalitatea adusa la extrem iar acesti fanatici frustrati ajung sa fie modele pentru alte persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban