sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Un derby Merceyside superb

A fost un meci superb, in care Liverpool a deschis scorul in minutul 5 prin Coutinho, iar Everton a egalat in minutul 8 prin Kevin Mirallas. Inamicul tribunelor de pe Goodison Park, Luis Suarez, i-a readus pe “cormorani” in avantaj prin golul marcat in minutul 18, 2-1 fiind scorul primei reprize. La inceputul celei de a doua reprize cele doua echipe au ratat ocazii foarte mari de a marca, atacantii “caramelelor” fiind blocati de portarul lui Liverpool, Minollet. Si Liverpool a avut o ocazie uriasa, in minutul 65 prin Joe Allen care a ratat singur cu portarul lui Everton. Acesta a fost momentul care putea inchide meciul, in minutul 72 Romelu Lukaku, atacantul imprumutat de Chelsea reusind egalarea pentru Everton dupa o faza prelungita de atac. Tot el a adus “caramele” la conducere in minutul 82 la o lovitura de colt. In minutul 90 Liverpool a reusit egalarea, la o lovitura libera a lui Steven Gerrard balonul fiind reluat in poarta de Daniel Sturidge. Mi s-a parut unul dintre cele mai frumoase derby-uri ale orasului Liverpool pe care le-am vazut, in care echipele au fost preocupate de atac si mai putin de aparare. Dupa acest 3-3, Liverpool se afla pe locul 2 la un punct de Arsenal, in timp ce Everton a urcat pe 6 in Premier League la 4 puncte de primul loc.

marți, 19 noiembrie 2013

Am "Piturcit"-o din nou

Romania a ratat calificarea la campionatul Mondial din Brazilia 2014 nereusind sa intoarca rezultatul din meciul din Grecia, 3-1. Bineinteles ca, din nou, arbitrul are partea sa de vina, neacordand un penalty pentru Romania, dar cei mai vinovati sunt grecii, care au fost prea buni pentru nationala Romaniei. Cu Tatarusanu in poarta, Matel, Goian, Chiriches si Rat in aparare, Torje, Hoban, Maxim si Tanase la mijloc, Stancu si Marica in atac, Romania nu a reusit nimic in prima repriza, incasand un gol la o pasa in adancime, pe modelul primului gol luat in Grecia acelasi Mitroglou deschizand scorul. In a doua repriza grecii ne-au dat sperante reusind sa isi dea un autogol, dar noi tot nu am avut o idee de joc. Am avut doua suturi periculoase pe poarta din care cel al Hoban merita remarcat, dar cam atat. Romania a avut un minutul 75 un penalty neacordat de arbitru la un hent in careu al lui Holevas, dar nu aici sta problema ratarii acestei calificari. Lipsa ideilor de joc, baloanele lungi pe varfuri, in conditiile in care fundasii greci erau cu o palma peste atacantii romani, jocul haotic in care Maxim nu avea cu cine sa paseze si incerca biciclete sau apatia lui Tanase arata ca Romania nu a avut o tactica de joc. Dupa aceasta noua ratare de calificare in care un stadion intreg i-a strigat “demisia” si dupa jocul mediocru al nationalei ar fi normal ca Victor Piturca sa demisioneze. Chiar daca selectionerul considera ca “ne-am autodepasit” in preliminarii, pentru toti microbistii care s-au uitat la televizor si care au tinut cu Romania si pentru cei 50.000 oameni care au fost prezenti pe stadion el tot trebuie sa plece. Lasa-ne!

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Romania invinge Canada la rugby

Al doilea meci test al toamnei pentru nationala de rugby a Romaniei s-a desfasurat in fata reprezentativei Canadei. Canada ocupa locul 14 in clasamentul mondial al Federatiei Internationale de Rugby in timp ce tricolorii se gasesc pe locul 17. Ca si in meciul cu Tonga, Romania a castigat la limita, 21-20, victoria fiind adusa in ultimul minut. Antrenorul Lynn Howels a inceput cu urmatorul cincisprezece: linia intai Lazar, Turashvili si Ion Paulica, linia a doua Coste si Sirbe, linia a treia Lucaci, Macovei capitanul echipei si Burcea, mijlocas la gramada Surugiu, mijlocas la deschidere Calafeteanu, centrii Vlaicu si Csaba Gal, aripi Ionita si Dumitru, fundas Fercu. Romania a inceput in atac meciul reusind doua transformari de lovituri de pedeapsa prin Florin Vlaicu. Avantajul a fost anulat prin eseul lui Tyler Ardron transformat de Harry Jones si Canada trecea la conducere 7-6. Pana la finalul primei parti, Surugiu a primit cartonas galben si o eliminare de 10 minute, iar acelasi Vlaicu a mai transformat doua lovituri de pedeapsa, astfel ca repriza s-a incheiat 12-7 pentru nationala Romaniei. A doua repriza a inceput in nota de dominare a Canadei care a reusit 10 puncte prin eseul lui Harry Jones transformat tot de el si prin lovitura de pedeapsa a aceluiasi jucator. Ca si cu Tonga, romanii s-au trezit cand au fost condusi, iar apararea canadiana a facut mai multe greseli, doua lovituri de pedepsa fiind transformate de Vlaicu si Romania conducea inainte de ultimul minut cu 18-17. Ultimul minut a adus cate 3 puncte pentru fiecare parte, mai intai Harry Jones pentru Canada si apoi, la ultima faza, Vlaicu pentru Romania transformand cate o lovitura de pedeapsa. Florin Vlaicu, folosit in acest meci centru, a avut un procentaj de 100% la lovituri de pedeapsa, in timp ce transformerul Canadei, Harry Jones, a ratat de doua ori. Ca si in meciul cu Tonga, Romania a luptat pana la final aruncandu-se spre buturile adverse. Din pacate nu am reusit sa spargem apararea canadienilor, au fost faze in care incercam sa obtinem lovituri de pedeapsa provocand aglomerari tocmai pentru ca nu puteam ajunge in 22-ul advers. Nu am reusit nici un eseu in acest joc poate si datorita faptului ca jocul pe trei sferturi nu a functionat, balonul ajungand de putine ori la aripi pe faza ofensiva. Mi-a placut jocul in gramada al Romaniei, linia intai a noastra formata din Mihaita Lazar, Otar Turashvili si Ion Paulica fiind net superioara canadienilor. O problema pe care am vazut-o cu Tonga si acum s-a repetat cu Canada este cea a eliminarilor, in acest meci Surugiu vazand galben dupa o faza care putea fi evitata. Canada mi s-a parut o echipa iute, formata din jucatori atletici, care a reusit sa sparga usor apararea Romaniei, printr-un joc pe trei sferturi foarte bun. Urmatorul meci test al Romaniei, si poate cel mai dificil din seria de trei, este sambata, 23.11.2013 in fata nationalei Fiji.

Pe un altfel de stadion

Dupa infrangerea “dureroasa” de la fotbal suferita in fata Greciei am fost la un meci de rugby, pe stadionul National de Rugby Arcul de Triumf. Meciul in fata Canadei a fost unul test, dar stadionul a fost plin. Arena de aproximativ 3.500 de locuri aflata in apropierea bisericii Casin pe bulevardul Marasti este una foarte intima. Vechi de aproape 100 de ani, “terenul de la sosea” te intampina cu Rugby Shop de unde fanii isi pot procura baloane ovale, fulare sau tricouri ale echipei nationale. Spre deosebire de meciurile echipei nationale de fotbal, la rugby, in interiorul stadionului se gaseste bere sau vin fiert, alaturi de bauturi carbogazoase. Ceea ce este foarte frumos este insa atmosfera si fanii. La intonarea imnurilor de stat ale celor doua echipe intreg stadionul s-a ridicat in picioare, iar imnul echipei adverse nu a fost huiduit, fiind chiar aplaudat. Prezenta fanfarei confera evenimentului un aspect de sarbatoare. Publicul cunoscator te face sa te simti de-al casei, chiar daca nu te pricepi la regulile jocului. Asa cum este pe teren este si in tribune. In rugby numai capitanul echipei poate discuta cu arbitrul si astfel tribuna nu protesteaza la fiecare decizie a acestuia din urma. Eu unul nu am auzit nici o injuratura din partea publicului. Poate si din aceasta cauza din public fac parte foarte multi copii si doamne. Va vor suprinde fanii prezenti la arena. Va invit sa mergeti la un meci de rugby al echipei nationale a Romaniei. Meciul impotriva nationalei Fiji din 23 noiembrie poate fi urmatoarea ocazie.

vineri, 15 noiembrie 2013

Nationala Romaniei esec dureros in fata Greciei

Nationala de fotbal a Romaniei a suferit o infrangere cu 3-1 in fata echipei Greciei in meciul tur din barajul pentru Campionatul Mondial din 2014. Nu a fost, asa cum ne asteptam, un meci spectaculos, dar trebuie sa admitem ca Grecia ne-a fost superioara. In primul rand la nivel tactic. Dupa o astfel de infrangere, care putea fi mai mare daca lovitura de cap a lui Samaras de la ultima faza gasea spatiul portii, aceasta trecand putin peste, sau daca Mitroglou nu rata singur cu Lobont, Ciprian Marica a considerat ca de vina au fost arbitrii, care “ne-au taxat de fiecare data”. Cu exceptia primului gol marcat din ofsaid de catre greci, care este o greseala a tusierului, nu cred ca centralul a dezavantajat Romania. Cred ca ne-am dezavantajat singuri si, cel mai mult, ne-a dezavantajat propriul antrenor si tactica lui. Cel mai tare m-a surprins declaratia selectionerului Romaniei: “Cand joci contra unei echipe valoroase e greu sa ataci. Grecia e formata din jucători extrem de valorosi ……… Din pacate noi n-avem jucatori de valoare care sa suplinească absentele, dar vom încerca cu cei pe care-i avem să caştigam. Sa ne reinventam? Nu stiu ce am putea să reinventam pentru retur. Grecia are jucatori foarte valorosi”. Parerea mea este ca Grecia este o echipa de batut, cu o aparare lenta care poate fi depasita. Dar trebuie sa joci. In fata Greciei, Romania nu a incercat sa joace ofensiv, nu a avut initiativa, ne-am bazat prea mult pe faptul ca Grecia este o echipa anosta, care nu marcheaza. Asa este, dar am uitat ca Grecia a castigat multe meciuri fara a primi gol. Cu exceptia golului lui Stancu, inscris pe o greseala de marcaj a apararii elene la un corner, nu imi aduc aminte de vreo faza periculoasa a tricolorilor. Nu este normal ca Romania sa inceapa in acest moment fara singurul jucator autentic de creatie pe care il are, Maxim, din primul minut. Cocis nu are ce sa caute la nationala. In meciul in fata grecilor atat Tanase cat si Rat au fost extrem de slabi, dar Tanase a fost schimbat abia in minutul 87. Sunt curios ce va juca Romania la Bucuresti unde nu mai are decat sansa atacului, dar chiar trebuie sa se reinventeze. Indiferent ce va fi, nu trebuie sa ne mai furam caciula singuri si, chiar si daca vom reusi sa ne calificam in Brazilia, Piturca trebuie sa plece de la nationala.

joi, 14 noiembrie 2013

Plecarea lui Mitica Dragomir de la LPF

Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania, a fost invins cu 11 voturi la 7 la alegerile pentru un nou mandat la sefia acestei institutii de catre Gino Iorgulescu. Opinia multor oameni din fotbal este ca aceasta schimbare este binevenita, dar sa nu ne imaginam ca Gino este un mielusel. Fost presedinte la Progresul Bucuresti, devenit, inainte de desfiintare, daca nu luam in considerare echipa ce activeaza in Divizia D, FC National, Iorgulescu este unul dintre oamenii care au creat cooperativa meciurilor trucate. Ne aducem aminte cum a vandut o echipa intreaga la Poli Timisoara. El este cel care a vandut un jucator unei firme din Antilele Olandeze pe nimic, aceasta firma vanzandu-l ulterior pe acest jucator la Poli. Este clar ca lumea se saturase de Dragomir. Scandalurile continue, comisiile care judecau dupa starea vremii, jucatorii transferati pe blat si, culmea nesimtirii in opinia mea, nedreptatea impotriva Craiovei, au facut din Dragomir un inamic pentru multi. Mitica isi poate vedea acum de afacerile proprii si poate raspunde mai usor la intrebarile DNA legate de Craiova si de contractul de televizare / sponsorizare cu RCS. Ideile lui Iorgulescu cu un nou sef la Comisia Centrala a Arbitrilor, un strain pe modelul Collina, sistem competitional cu 16 echipe, atragerea de fonduri europene, stabilirea de atributii clare pentru comisii, o conlucrare mult mai buna cu federatia si aici poate rezolvarea problemei acestor comisii, aparenta deschidere fata de presa si fata de public si, cel mai important, sustinerea pentru fotbalul juvenil, sunt cel putin la nivel de intentii lucruri care l-au ajutat pe Iorgulescu sa castige lupta cu Dragomir. Pe langa aceste dorinte pe care sper ca Gino Iorgulescu sa le puna in practica, eu unul imi doresc ca si la Federatie sa fie o schimbare, poate prin numirea lui Gica Popescu si, cele doua organisme sa conlucreze mult mai bine pentru binele fotbalului romanesc, care este foarte jos in acest moment.

luni, 11 noiembrie 2013

Novak Djokovic a castigat Turneul Campionilor editia 2013

Novak Djokovic si-a pastrat trofeul de la Turneul Campionilor castigat in anul 2012, dupa ce l-a invins in finala pe Rafael Nadal cu 6-3, 6-4. Meciul a inceput bine pentru sarb care a reusit chiar in primele trei game-uri un break si scorul a devenit 3-0, aceasta si pe fondul nervozitatii lui Nadal. Spaniolul a revenit si a castigat la randul sau pe serviciul sarbului egaland, dar Djokovic a reusit inca un break si si-a adjudecat setul cu 6-4. Si in al doilea set Nole a reusit un break rapid, iar apoi a reusit sa isi pastreze avantajul pana la final pentru a castiga titlul. In ciuda castigarii Turneului Campionilor, Djokovic termina pe pozitia a doua in clasamentul mondial al jucatorilor de tenis. Sarbul a castigat in acest an numai un turneu de mare slam, Australian Open, in timp ce spaniolul, numarul 1, a reusit sa castige Roland Garros si US Open. Pentru Novak Djokovic este al treilea Turneu al Campionilor din cariera, dupa cele din 2008 si 2012.

sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Romania invinge Tonga la rugby

Romania a reusit sa invinga echipa statului Tonga intr-un meci test disputat la Bucuresti cu scorul de 19-18, la pauza 6-6. A fost prima partida disputata vreodata intre Romania si Tonga. Tonga este un arhipelag situat in Pacific de 150 insule, din care doar 40 locuite de aproximativ 115.000 de locuitori si un teritoriu de 750 km patrati. Rege este Topou al VI-lea iar limbile utilizate sunt tongana si engleza. Tonga este denumita “perla Pacificului de Sud”, fiind vizitata anual de aproximativ 100.000 de turisti. Echipa de rugby a statului Tonga ocupa locul 11 in clasamentului Federatiei Internationale de Rugby, in timp ce Romania se gaseste pe pozitia 17 in acelasi clasament. Pentru Romania, antrenorul galez Lynn Howells a inceput cu Lazar, Turashvili si Ion Paulica in linia intai, Popirlan si Sirbe linia a doua, Lucaci, Ursache flankeri, Macovei mijlocas la inchidere, Surugiu mijlocas la gramada, Calafeteanu uvertura, Vlaicu si Gal centrii, Hihetah si Dumitru aripi si Fercu fundas. Cei care au deschis scorul au fost romanii prin lovitura de pedeapsa a lui Vlaicu faza la care romanul a reusit “bara-gol” daca folosim un termen des intalnit in fotbal dar rar in rugby, tongalezii egaland prin Apikatoa, tot acest jucator reusind sa aduca echipa din Pacific in avantaj, Vlaicu egaland inainte de pauza tot printr-o lovitura de pedeapsa. In prima repriza romanii au mai ratat un drop, o lovitura de picior cazuta, prin Calafeteanu. In repriza a doua Macovei a reusit primul eseu al meciului si singurul pentru Romania, transformat de Vlaicu si scorul era 13-6 pentru Romania. Tot Vlaicu a mai reusit sa transforme o lovitura de pedeapsa ducand scorul la 16-6. In acest moment capitanul Romaniei Mihai Mavocei a vazut cartonasul galben, fiind eliminat 10 minute. “Vulturii”, jucatorii din Tonga, au reusit apoi sa marcheze un eseu prin Vungakoto transformat de catre Apikatoa si Romania conducea conducea cu 16-13. Romania a mai avut un jucator eliminat 10 minute, Vlaicu vazand si el galben. In superioritate numerica jucatorii din Tonga au reusit sa treaca in avantaj prin eseul reusit de Helu transformarea fiind ratata de Apikatoa. In ultimul minut al partidei acelasi Vlaicu a adus victoria Romaniei cu 19-18 reusind transformarea unei lovituri de pedeapsa. Este o victorie importanta pentru Stejari, obtinuta in fata unui adversar foarte valoros. Mi-a placut organizarea in joc a echipei Romaniei care a facut fata cu succes rapizilor tongalezi. De asemenea, Romania, chiar si in inferioritate numerica, nu a cedat in gramada, un lucru imbucurator. Urmatorul meci test al Stejarilor va fi pe 16 noiembrie in fata echipei Canadei.

miercuri, 6 noiembrie 2013

Steaua doar egal la Basel

Steaua venea pe arena lui FC Basel, St. Jakob, cu gandul la victorie, singura care mai mentinea echipa lui Reghecampf in cursa pentru primavara europeana. Antrenorul Stelei a inceput cu sistemul sau obisnuit 4-2-3-1 renuntand la 3-4-3 folosit in campionatul intern. In poarta a fost Tatarasanu, in aparare Georgievski, Gardos, Szukala si Latovlevici, la inchidere Bourceanu si Pintilii, mijlocasi ofensivi Popa, Stanciu si Tanase, iar in atac Piovaccari. De partea cealalta, Murat Yakin a inceput tot cu un 4-2-3-1 cu Sommer in poarta, Voser, Schar, Ivanov si Xhaka in aparare, Die si Fabian Frei inchizatori, Salah, Delgado si Stocker mijlocasi ofensivi si Streller atacant. Jocul a inceput cu elvetienii in atac si Steaua incercand sa se impuna la mijlocul terenului prin recuperari si contre. Prima ocazie mare a avut-o Basel la lovitura libera executata putin pe langa poarta de Delgado. Steaua a cerut apoi un penalti la cazatura in careu a lui Piovaccari la un duel cu Shaer. Nu cred ca se putea da, a fost un umar la umar destul de des intalnit. Deschiderea scorului a venit in minutul 17 si a fost reusita de Steaua, la o minge in adancime a lui Szukala, Piovaccari pacaleste ofside-ul elvetienilor si pleaca pe culoar dintre cei doi fundasi centrali reusind sa inscrie dupa ce l-a culcat pe portarul Sommer. Imediat dupa primirea golului elvetienii au avut doua ocazii bune de a inscrie, prima data prin Frei care a sutat puternic peste poarta lui Tatarusanu si apoi la sutul din unghi al lui Salah respins in corner de portarul Stelei. Pana la sfarsitul primei reprize Steaua a avut o ocazie mare de a marca la cornerul batut de Bourceanu balonul fiind trimis catre poarta de Szukala si, din respingere, Gardos trimite o lovitura de cap care este respinsa cu un reflex frumos de catre Sommer. Dupa ocazia buna din minutul 50 cand sutul lui Stanciu trece putin pe langa poarta, Steaua a inceput, ca de obicei, sa apere acest scor de 1-0, stand aproape de poarta proprie si incercand contre firave. Elvetienii s-au aruncat spre poarta avand cateva ocazii importante, mai intai la lovitura de cap a lui Ivanov care a trecut putin pe langa poarta, apoi in minutele 70 si 75 Szukala si Gardos respingand baloanele trimise spre poarta si Steaua a scapat fara gol. Insistenta jucatorilor lui Basel s-a concretizat in minutul 92 cand rezerva Sio a profitat de lipsa de marcaj a lui Geogievski si a sutat la coltul lung invingandu-l pe Tatarusanu. Putem spune ca norocul pe care Steaua l-a avut in meciul tur cand Tatu a egalat din nimic s-a intors impotriva romanilor, dar trebuie sa recunoastem ca Steaua nu a aratat nimic in repriza a doua a meciului de la Basel. Pentru o echipa mica asa cum este Steaua este greu de crezut ca nu vei lua gol aparadu-te o repriza intreaga. Dupa acest egal Steaua are sanse minime de a prinde primavara europeana, fiind pe ultimul loc al grupei cu 2 puncte. Din pacate pentru Reghecampf si echipa sa, stilul de joc defensiv, in care nu ies la joc, lipsa de forma a lui Adi Popa care pierde baloane aiurea, a lui Georgievski care a facut jocuri foarte slabe in fata lui Shalke, Chelsea si Basel, absenta rezervelor de valoare isi spun cuvantul. Este greu sa speri la primavara europeana chiar si in Europa League cand nu ai un fundas dreapta de rezerva, Rapa fiind departe, iar Matei se impiedica in iarba si se poate accidenta din nou. Steaua l-a transferat in vara pe Kapetanos, un varf lent, cu o lovitura foarte buna de cap, dar care mie mi se pare ca nu se potriveste cu jocul Stelei. Ratarea calificarii in primavara este probabil sfarsitul pentru mai multi dintre jucatori la Steaua, Tatarusanu si Bourceanu fiind la final de contract, Latovlevici si Szukala, jucatori de nationala, fiind urmariti de cateva echipe. Sper ca in locul lor sa fie transferati tineri de valoare, fara aere de vedete asa cum este cazul lui Adrian Cristea, care sa se potriveasca jocului Stelei. Reghe, un antrenor fara mari realizari cu exceptia titlului realizat in sezonul trecut, trebuie sa invete din greseli si sa abandoneze antijocul in favoarea jocului deschis, de posesie, mai ales ca sistemul 4-2-3-1 pe care il foloseste se potriveste unui astfel de joc.

duminică, 3 noiembrie 2013

Simona Halep castiga Turneul de la Sofia

Simona Halep a reusit sa castige turneul de la Sofia dupa victoria cu 2-1 la seturi (2-6, 6-2, 6-2) in fata australiancei Samantha Stosur. Turneul de la Sofia este, alaturi de turneul de la Istanbul, turneul care incheie sezonul feminin de tenis. Daca turneul de la Istanbul cuprinde jucatoarele aflate pe primele 8 pozitii mondiale in clasamentul WTA, turneul de la Sofia este rezervat jucatoarelor aflate pe urmatoarele 8 pozitii. Halep a inceput greu finala si a pierdut primul set cu 6-2, australianca reusind un break in al doilea si in al patrulea game, fara ca romanca sa reuseasca vreunul. Setul doi a inceput tot cu Stosur la serviciu, dar de aceasta data Halep a reusit 3 break-uri in timp ce Stosur numai unul si scorul acestui set a fost de 6-2 pentru romanca. In setul decisiv s-a mers cap la cap pana la 2-2 cand Halep a reusit un break, moment in care austarlianca a cazut, pierzand toate game-urile pana la final. Halep, principala favorita a turneului de la Sofia, a castigat Grupa Serdika fara a pierde vreun set dupa victorii in fata lui Alize Cornet, Anastasia Pavliucenkova si Elina Svitolina, iar in semifinale a castigat in fata sarboaicei Ana Ivanovic cu 2-6, 6-1, 6-3. Cu 5 turnee castigate in acest an, romanca va urca pe locul 11 in clasamentul WTA.

vineri, 1 noiembrie 2013

Maxim Mania

Presa din Romania are un talent deosebit de a face din jucatorii echipei nationale de fotbal a Romaniei mici vedete in campionatele un acestia joaca. Fiecare evolutie a acestora ii entuziasmeaza pe jurnalistii romani desi in mai multe cazuri nu ar trebui. Sa ne aducem aminte de Mutu la transferul sau la Ajaccio. Acum a venit randul lui Maxim, Torje, Chiriches sau Marica. Alexandru Maxim este deja in vederile lui Dortmund conform GSP. Romanul are evolutii bune la Stuttgart, o echipa de mijlocul clasamentului in Germania in acest moment. Echipa este formata din jucatori tineri, fara multa experienta, iar un jucator ca Maxim, care evolueaza pe postul de coordonator a prins foarte bine. Este normal ca el sa dea pase de gol coechipierilor. De aici pana la a spune ca este urmarit de Borussia Dortmund este putin cam mult. Maxim este proaspat transferat in Germania, nu a suferit inca nici o accidentare pentru a vedea capacitatea lui de revenire, iar o echipa mare tine cont si de astfel de aspecte. De asemenea, Stuttgart nu evolueaza in cupele europene, iar pentru Maxim acesta este un dezavantaj. Am mai citit o comparatie intesanta a lui Maxim cu Ronaldinho, acesta fiind numit “noul Ronaldinho al Germaniei”. Conform jurnalistilor romani, Maxim a trimis de mai multe ori balonul in plasa la un antrenament, lucru pe care ei l-au asemanat cu faptul ca Ronaldinho a trimis de mai multe ori mingea in bara tot la o sedinta de pregatire. In afara de faptul ca cei doi joaca pe postul de coordonator de joc, imi este greu sa gasesc alte asemanari. Ronaldinho nu a jucat niciodata in Germania, cei doi nu seamana fizic, iar jocul lui Maxim nu se bazeaza pe dribling asa cum face brazilianul. Ronaldinho este un jucator spectaculos, pe cand Maxim mi se pare a fi un jucator de echipa. Nici din punct de vedere media nu au nimic in comun. In timp ce Maxim a tinut prima pagina a ziarelor de scandal pentru scurt timp datorita scurtei relatii cu Madalina Pamfile, vedeta braziliana se da in spectacol la fiecare carnaval, fiind numit chiar "ciocanul pneumatic" de catre una dintre admiratoarele sale. Conform presei din Romania, Torje a fost printre cei mai buni jucatori ai lui Espanyol in meciul Barcelona – Espanyol terminat 1-0. Conform site-ului Goal.Com evolutia romanului a fost cotata la 2,5, fiind alaturi de Sergio Garcia si Abraham cei mai slabi jucatori ai echipei catalane. Ciprian Marica, proaspat transferat la Getafe, are o evolutie buna la echipa madrilena, dar in sistemul 4-5-1 utilizat de antrenorul Luis Garcia el este rezerva lui Adrian Colunga. Daca analizam mediile lui Adrian Colunga si a lui Marica vom constata ca romanul are cu cel putin jumatate de punct mai putin decat jucatorul spaniol. Chiriches, transferat pentru o suma mare la Tottenham, are multa presiune pe capul sau. In primele partide ca titular in campionat pentru londonezi, Chiriches a evoluat in centrul defensivei alaturi de Dawson. Evolutia sa nu a fost decat in partida cu Aston Villa foarte apreciata. In partida cu Hull City romanul a fost nesigur, fiind declarat printre cei mai slabi jucatori, gresind si la unul dintre golurile primite de echipa sa. De asemenea, englezii considera ca romanul, care joaca fundas central, ar trebui sa evite urcarile in atac in dribling, lucru foarte firesc. Conform GSP, romanul impresioneaza prin urcarile sale in atac. Despre Latovlevici am citit ca este urmarit de Monaco. Este foarte imbucurator acest lucru, dar daca aceasta stire provine de la impresarul sau este putin probabila. Acesta are interesul sa castige cat mai mult dintr-un transfer al romanului. Am cautat sa gasesc un articol in presa franceza care sa sustina un eventual transfer si nu am gasit nimic. Mi se pare ciudata aceasta infrumusetare a modului in care joaca sau se transfera internationalii romani. Nici unul dintre jucatorii romani actuali nu a confirmat la echipa la care joaca, au facut cel mult impresie buna. Cand vor ajunge sa confirme la echipe precum PSV sau Galatasaray, dupa modelul Gica Popescu atunci cu siguranta ca vor fi urmariti de echipe ca Dortmund. Si nu se va intampla ca nationala Romaniei sa piarda rusinos acasa cu Turcia, 2-0, si nici Olanda nu ne va da 8-1 la general.

sâmbătă, 26 octombrie 2013

El Clasico

Barcelona Real Madrid 2 – 1 Primul meci din era post-Mourinho a fost un meci frumos in care, spre deosebire de perioada portughezului, s-a jucat un fotbal ofensiv. A fost primul El Clasico pentru noile vedete ale celor doua echipe, Gareth Bale la Real Madrid si Neymar pentru Barcelona, dar si pentru noii tehnicieni, Tata Martino si Carlo Ancelotti. Antrenorul Barcelonei a inceput cu Valdes in poarta, Alves, Pique, Mascherano si Adriano in aparare, Busquets, Iniesta si Xavi la mijloc, Messi si Neymar pe benzi si Fabregas varf retras. Real a inceput cu Alves in poarta, Carvajal, Pepe, Varane si Marcelo in aparare, Khedira si Ramos in aparare, di Maria, Bale si Modric in spatele lui Ronaldo. M-a surprins pozitionarea lui Sergio Ramos in fata apararii si absenta lui Benzema din atac, dar Ancelotti a incercat sa aglomereze mult mijlocul terenului si sa profite pe benzi de urcarile in atac ale fundasilor Barcelonei. Din pacate pentru italian Barcelona a marcat prima, in minutul 15, norocos, prin Neymar, al carui sut a fost deviat de Varane in proprie poarta. Tot Barcelona a avut o ocazie mare de a marca prin Messi care, scapat singur spre poarta, a sutat din unghi dar balonul a trecut pe langa. Aproape de sfarsitul primei reprize a venit si prima ocazie mare de a marca a Realului atunci cand centrarea perfecta a lui Cristiano Ronaldo nu a fost transformata in gol de Khedira a carui lovitura de cap a fost aparata de Valdes. Dupa respingere, balonul a atins mana lui Adriano dar nu se putea acorda penalti deoarece a fost o actiune involuntara a fundasului brazilian. Si Barcelona a cerut un penalti in minutul 50 cand Pepe l-a lovit peste glezne pe Fabregas in careu de 16 m dar si aici cred ca arbitrul a procedat corect deoarece nu a fost o actiune intentionata, portughezul lovind in prima faza balonul. Real Madrid a inceput sa preseze poarta catalanilor din minutul 60, iar Iniesta pierde o minge aiurea aproape de propriul careu oferindu-i lui Ronaldo posibilitatea de a trimite un sut foarte periculos catre poarta aparat de Valdes. In minutul 70 s-au petrecut doua faze importante. Mai intai Ronaldo a cazut in careu reclamand o impingere a lui Mascherano. Mi s-a parut ca portughezul a plonjat dar se putea da penalti, deoarece a existat contact intre cei doi. Imediat dupa aceasta faza Real a avut o bara la sutut teribil al lui Benzema care a zguduit bara lui Valdes. Cea care a marcat a fost insa Barcelona in minutul 80 prin Alexis Sanchez, intrat in teren in locul lui Fabregas, care a primit o pasa perfecta pe culoar de la Neymar si a inscris cu un lob superb peste Diego Alves. Catalanii au mai avut o ocazie mare de a marca prin fundasul Dani Alves care i-a trecut mingea printre picioare lui Ronaldo inainte de a suta din unghi catre poarta, balonul fiind respins de Alves in corner. Golul madrilenilor a venit in minutul 90 cand Ronaldo l-a lansat in adancime pe Jese Rodriguez si tanarul jucator a reusit sa il invinga pe Valdes. Jese il inlocuise de putine minute pe Angel di Maria. Este o mare victorie pentru Barcelona care face 6 puncte peste Real in clasament. Martino, desi nu a schimbat sistemul de joc folosind tot un 4-3-3, a utilizat mult mai bine benzile terenului, lucru care nu se intampla in perioada Guardiola sau Vilanova. De asemenea, reducerea dependentei fata de Messi, cu o evolutie slaba in acest meci, este un lucru bun. Ca tot veni vorba de Tito Vilanova, fanii catalani au afisat la inceputul meciului un mesaj de incurajare pentru fostul antrenor al echipei care se lupta in aceasta perioada cu o boala dificila. Realul “de Mourinificat” a aratat un joc ofensiv placut si poate daca Ancelotti incepea cu Benzema de la inceput se putea obtine un rezultat mai bun. Pentru mine cea mai mare dezamagire a fost Gareth Bale, jucatorul pentru care madrilenii au platit 100 milioane euro si care nu a reusit nimic pana cand a fost schimbat. Este incurajator faptul ca golul madrilenilor a fost reusit de Jese Rodriguez, jucator crescut in propria academie. Pe teren s-au aflat 3 jucatori crescuti de Real, Diego Alves, Carvajal si Jese de cand a intrat pe teren. Cred ca Bale nu este cu nimic mai bun decat Alvaro Morata un alt tanar foarte valoros crescut de Real dar care nu prinde echipa.

Shalke - Dortmund in cel mai important derby din Germania

Meciul cu numarul 143 intre Shalke si Borussia Dortmund, cel mai important meci din Germania, cea mai mare rivalitate din aceasta tara s-a desfasurat pe arena Veltins, auf Shalke, din Gelsenkirchen in fata a 60.000 de fani. Inceputul meciului a inceput cu cateva minute intarziere din cauza petardelor aruncate in teren de fanii Borussiei. Cele doua echipe veneau dupa meciuri de Champions League incheiate cu rezultate diferite, Skalke pierzand in fata lui Chelsea in timp ce Borussia a invins la Londra pe Arsenal. Shalke nu a putut conta in acest meci pe Farfan si Huntelaar accidentati, astfel ca Jens Keller a inceput cu Hildebrand in poarta, Uchida, Howedes, Matip si Kolasinac, in aparare, Neustadter si Aogo mijlocasi defensivi, Boateng, Draxler si Fuchs in spatele singurului atacant Szalai. De partea cealalta, Dortmund a inceput cu Weidenfeller in poarta, Großkreutz, Hummels, Subotic si Schmelzer in aparare, Sahin si Bender mijlocasi defensivi, Aubameyang, Mkhitaryan si Reus in spatele lui Robert Lewandowski. Jurgen Klopp nu l-a putut utiliza pe Ilkay Gundogan accidentat. Ca orice derby care se respecta si derby-ul bazinului Ruhr a fost foarte tensionat cu intrari tari si cu destul de multi nervi. Partida a inceput cu Shalke incercand sa atace in primul rand prin Prince Boateng care insa nu a reusit mare lucru. S-a vazut din plin absenta lui Huntelaar, ungurul Szalai parand din alt film. Pe contraatac Borussia a reusit sa inscrie la o combinatie superba intre Sahin, Reus si Großkreutz, balonul fiind trimis in poarta de catre gabonezul Aubameyang. Nici dupa primirea golului Shalke nu a reusit mare lucru dar la un balon in adancime a obtinut un penalty care a fost ratat insa de Kevin Prince Boateng. Dupa inceputul foarte bun de sezon, jucatorul transferat de la Milan arata obosit. Acelasi lucru il putem spune si despre cealalta vedeta a lui Shalke, Julian Draxler, jucatorul de 30 milioane de euro lipsind total din jocul de astazi. Dupa pauza Shalke a incercat sa preseze poarta lui Weidenfeller. Jocul de contraatac a lui Dortmund a functionat inca o data perfect atunci cand balonul a ajuns la Nuri Sahin dupa o pasa perfecta a lui Reus si jucatorul cu origini turce a reusit sa il invinga pentru a doua oara pe Hildebrand ducand scorul la 2-0 pentru Borussia. A fost nevoie de introducerea lui Max Meier, noul pusti de senzatie a lui Shalke pentru ca echipa minerilor sa reuseasca primul gol. Acesta a patruns central catre poarta lui Weidenfeller, i-a pasat lui Adam Szalai al carui sut a fost respins de portarul Borussiei, iar mingea respinsa a fost trimisa in poarta de micutul Mini Max. Ma asteptam ca dupa acest gol, echipa lui Jens Keller sa forteze egalarea dar neputinta a fost evidenta. Sau poate valoarea lui Dortmund si experienta acestei echipe si-a spus cuvantul, echipa lui Jurgen Klopp incheind meciul in minutul 70 atunci cand rezerva Jakub Blaszczykowski a inscris. Din pacate pentru Shalke echipa nu poate sa se apropie de primele locuri ale clasamentului desi s-au investit multi bani. Cred ca este si o problema de antrenor, Jens Keller nereusind pana acum sa impuna un stil de joc foarte clar echipei. Jucatori de valoare ca Boateng, Draxler sau Farfan atunci cand nu este accidentat sunt utilizati pe posturi nespecifice lor, iar lipsa unui atacant de valoare face inscrierea de goluri foarte dificila. Dortmund are insa cel mai bun inceput de sezon cu 25 de puncte si cu cel mai bun atac din Germania. Plecarea lui Mario Gotze pare ca nu se vede, echipa lui Klopp parand un angrenaj perfect. Venirea lui Henrikh Mkhitaryan in locul lui Gotze si implantul ofensiv numit Pierre-Emerick Aubameyang sunt doua elemente care fac din Dortmund singurul adversar serios al lui Bayern in lupta pentru titlu.

duminică, 20 octombrie 2013

Pe stadion

Ultimul meci pe care il vazusem pe stadion a fost Steaua-Stuttgart 1-5. Se intampla in noiembrie 2012. La aproape un an dupa acea partida am mers din nou pe un stadion de fotbal, de aceasta data la Ploiesti pe stadionul Ilie Oana, la partida dintre Petrolul si Sageata Navodari. Scorul final a fost 3-0 pentru Petrolul, dupa un meci greu in care “gazarii” au condus cu 1-0 dupa golul reusit de Filipe Teixeira, pana in minutul 85, cand Damien Boudjemaa a reusit sa il invinga pe portarul celor de la Sageata. La ultima faza, jucatorul cu nume foarte sonor in lumea fotbalului, Romario Pires, a reusit al treilea gol pentru echipa lui Cosmin Contra. Ca veni vorba despre Cosmin Contra acesta a fost vecinul nostru de tribuna, fiind suspendat 2 etape, dupa ce a protestat violent la partida cu Gaz Metan scor 0-1. Nici acum, in tribuna, Contra nu a fost foarte linistit, transmitandu-i indicatii secundului Laurentiu Rosu, dar si jucatorilor aflati in teren. Sageata a avut o bara la 0-1 la sutul lui Ousmane N’Doye. Il mai tineti minte pe fostul dinamovist care facea senzatie cu tinutele sale extravagente?. Fostul component al nationalei Senegalului din anul 1998, cand echipa africana invingea Franta in meciul de deschidere al Campionatului Mondial, este acum capitanul echipei Sageata Navodari. Stadionul Petrolului arata foarte bine, o arena cocheta, cu tribune acoperite, care ofera o acustica foarte buna. Gazonul s-a prezentat si el in conditii foarte bune, nu au sarit brazde asa cum se intampla pe Stadionul National. La intrarea in stadion se afla magazinul echipei de unde iti poti procura produse cu sigla Petrolului, ca la orice stadion care se respecta. Chiar si la ora terminarii meciului magazinul era deschis. Au lipsit, din fericire, vanzatorii ambulanti de seminte sau alte tampenii luminoase. In interiorul stadionului paza a fost asigurata de stewarzi, dar in afara arenei se afla un numar mare, poate prea mare, de jandarmi un pic prea rigizi. Desi a fost un simplu meci de campionat inceput la ora 21,30, in care echipa gazda pornea favorita, iar la ora meciului nu erau mai mult de 10 grade, pe stadion au venit aproape 10.000 de spectatori. In tribuna se aflau oameni de toate varstele, parinti cu copii, tineri, dar si doamne la 60 de ani. Mare parte a celor prezenti purtau la gat fulare in culorile galben-albastre ale Petrolului. Galeria aflata la cele doua peluze a scandat permanent pentru “gazari”. A nu se intelege ca au fost uitate vechile conflicte cu Rapid, Steaua si Dinamo, care au avut si ele partea lor de scandari din partea fanilor. Sper ca imaginile frumoase pe care le-am vazut aseara sa fie difuzate de posturile TV alaturi de scandalurile nelipsite si conflictele de la meciurile derby si astfel oamenii sa fie incurajati sa vina la stadion. Pentru fani a fost un motiv de sarbatoare, in care au putut veni sa isi incurajeze echipa favorita. Daca vii la un meci de fotbal, o faci nu pentru a te bate sau a face scandal, ci ca sa te bucuri de joc si de atmosfera de pe stadion. Iar la Ploiesti atmosfera a fost foarte frumoasa.

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Un campion mondial in rugby-ul romanesc

In rugby-ul romanesc se afla un fost campion mondial la rugby, Chester Williams, component al nationalei de rugby a Africii de Sud, campioana mondiala in 1995. Actualul antrenor al campioanei romaniei la rugby, RCM Timisoara a strans in total 27 de meciuri in nationala Africii de Sud pentru care a marcat 70 de puncte. Jucatorul numit “perla neagra” a fost o pata de culoare intr-o echipa foarte puternica a Africii de Sud, utlizata de fostul presedinte Nelson Mandela pentru unitatea nationala, dupa cruntul regim de appertheid care a separat populatia alba de cea neagra. Poate va amintiti filmul lui Clint Eastwood "Invinctus" cu Morgan Freeman si Matt Damon in rolurile principale. Chester Williams a fost primul jucator de culoare care a fost selectionat in nationala de rugby a Africii de Sud dupa caderea regimului de apartheid. De mentionat ca unchiul sau Avril Williams a fost si el component al nationalei Africii de Sud in anii ’80. Performanta lui Williams este cu atat mai mare cu cat in echipa Africii de Sud condusa de capitanul Francois Pienaar se aflau jucatori ca Joost van der Westhuizen, James Dalton sau Peter Oss Durant, jucatori foarte importanti in emisfera de sud. A fost un titlu mondial adus de drop-gol-ul lui Joel Stransky in prelungirile finale impotriva Noii Zeelande. Masurand 1,74 , o statura cam mica pentru un jucator de rugby, a evoluat ca aripa in nationala Springbox pentru care a debutat la 23 de ani intr-un meci impotriva Argentinei, in care a si inscris o incercare. Pe langa Cupa Mondiala castigata in 1995, in palmaresul lui Chester Williams se mai afla Trofeul celor Trei Natiuni in 1998, o Cupa Currie castigata in acelasi an si un titlu al regiunii Transvaal. Williams s-a retras din nationala Africii de Sud in anul 2000.

Rugby Club Municipal Timisoara campioana Romaniei la rugby

Rugby Club Municipal Timisoara a castigat pentru a doua oara consecutiv titlul de campioana nationala la rugby dupa ce a invins in finala echipa Stiinta Baia Mare cu 25-19. In meciul disputat la Bucuresti, timisorenii, antrenati de Chester Williams, au reusit sa deschida scorul prin eseul lui Randall Morisson, netransformat de Calafeteanu, baimarenii replicand prin drop-ul lui Philip Falamoe. Stelian Burcea a reusit un al doilea eseu pentru Timisoara aducand scorul la 12-3. “Zimbrii” din Baia Mare au reusit sa transforme doua lovituri de pedeapsa prin Ioan Pop reducand diferenta la 12-9, dar la pauza s-a intrat cu 19-9 timisorenii reusind inca un eseu prin Stephen Shennan tranformat de Calafeteanu. Primii care au punctat in a doua repriza au fost tot timisorenii prin lovitura de pedeapsa a lui Calafeteanu, inainte ca Michael Wiringi sa reuseasca singurul eseu al baimarenilor in aceasta partida transformat de Ioan Pop, diferenta fiind redusa la 22-16 pentru timisoreni. Pana la finalul partidei cele doua echipe nu au mai reusit decat cate o transformare in ciuda asediului jucatorilor din Baia Mare, iar Timisoara a jucat cu doi jucatori in minus la un moment dat. De notat ca aceasta finala a adus cei mai multi jucatori straini 13, 8 la Timosoara si 5 la Baia Mare. Implantul lui Chester Williams la echipa din Timisoara da roade, echipa de pe Bega cucerind al doilea trofeu de campioana a Romaniei. Titlul din 2012 a fost castigat dupa o pauza de 40 de ani. In finala mica, Steaua a invins Farul Constanta cu 25-16.

sâmbătă, 7 septembrie 2013

Victorie superba a Africii de Sud in Turneul celor 4 Natiuni la rugby

Arica de Sud a reusit o victorie mare, atat prin scor, 38-12, cat si prin joc, in fata Australiei, in turneul celor 4 natiuni la rugby, cea mai importanta competitie a emisferei de sud. In competitie se mai afla Noua Zeelanda si Argentina. Sud africanii veneau dupa doua victorii in primele doua meciuri ale competitiei in fata Argentinei (73-13 la Johannesburg si 22-17 in Argentina), in timp ce Wallabies au suferit doua esecuri in fata Noii Zeelande (29-47 la Sidney si 27-16 la Wellington). Selectionerul Australiei, Ewan McKenzie a inceput cu Slipper, Moore si Kepu in linia intai, Simmons si Douglas, linia a doua, Fardy, Mowen si Hopper, linia a treia, Genia, mijlocas la inchidere, Cooper uvertura, Lealiifano si Ashley-Cooper centrii, O’Connor si Cummins aripi si Folau fundas. De partea cealalta Heyneke Meyer a inceput pentru Africa de Sud cu: Bismarck du Plessis, Jannie du Plessis si Mtawarira, jucator de culoare in linia intai, van der Merwe si Etzebeth, linia a doua, Alberts, Vermeulen si Louw linia a treia, Ruan Pienaar mijlocas la inchidere, Morne Steyn uvertura, Jean de Villiers si Elgelbrecht centrii, Habana si Willie le Roux aripi si Kirchner fundas. Sud africanii au inceput tare meciul reusind primul eseu prin Coenie Oosthuizen, incercare transformata de Morne Steyn. Imediat dupa aceasta reusita Willem Alberts, linia a doua sud africana, a jucat balonul dupa fluierul arbitrului si a fost eliminat 10 minute. Din lovitura de pedeapsa Christian Lealiifano a facut 7-3. Chiar in inferioritate numerica sud africanii au reusit sa domine meciul, iar acelasi Steyn a reusit o transformare de la mijlocul terenului, refacand diferenta de 7 puncte in favoarea Springbox. Pana la pauza australienii au mai reusit o lovitura de pedeapsa in timp ce sud africanii doua si prima repriza s-a terminat 16-6 pentru Springbox. Dupa pauza o noua transformare a lui Lealiifano a redus diferenta la 7 puncte inainte ca franker-ul australian Michael Hooper sa fie eliminat 10 minute pentru un atac intarziat la aripa Brian Habana. Cu un om in plus sud africanii au reusit al doilea eseu al meciului prin capitanul Jean de Villiers care a finalizat o actiune inceputa tot de el si continuata de Brian Habana. Pana la sfarsit meciului Springbox au mai reusit sa culce de doua ori balonul in terenul de tinta australian prin fundasul Zane Kirchner si prin aripa Willie Le Roux, scorul final fiind 38-12 pentru Africa de Sud. Dupa acest rezultat Australia este pe ultimul loc fara nici un punct, in timp ce Africa de Sud ocupa primul loc cu 13 puncte. Clasamentul este completat de Noua Zeelanda cu 12 puncte si Argentina cu 1 punct. Pentru Wallabies urmeaza un meci acasa in fata Argentinei, iar daca nu il va castiga este posibil ca antrenorul Ewan McKenzie sa fie schimbat. Sud africanii vor juca in deplasare in Noua Zeelanda. Chiar daca pierd in fata All Blacks, sud africanii par sa fi incheiat schimbul de generatii, numai capitanul Jean de Villiers aducand aminte de echipa anilor 2000 perioada in care jucatorul de 32 de ani a debutat. Esecul de la Cupa Mondiala de anul trecut pare uitat, iar Springbox au jucat destul de bine pana acum si par a avea puterea sa castige Turneul celor 4 Natiuni in acest an.

marți, 20 august 2013

Decesul unui mare campion

Costica Stefanescu, capitanul extraordinarei echipe a Universitatii Craiova, a decis sa invinga moartea cu eleganta. Chinuit de o boala grea in ultimii 3 ani, Stefanescu s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Militar. M-au enervat teribil imbecilitatile spuse de comentatorii TV in seara zilei de marti conform carora Stefanescu se gandea la euthanasiere. Cred ca mult mai important este sa ne amintim de Stefanescu asa cum a fost el, lasand la o parte decizia pe care a luat-o de a se sinucide. Un om mereu serios, un mare campion, liderul unei echipe mari, care a reusit sa tina piept Stelei si lui Dinamo, echipe “de partid”. Chiar daca a obtinut consacrarea la Craiova, Stefanescu, nascut pe 26 martie 1951 in Bucuresti, a facut junioratul si a debutat la Steaua. In cariera a mai jucat si la FC Brasov. A fost initial atacant, dar apoi a fost retras in defensiva, ajungand unul dintre cei mai importanti aparatori centrali pe care i-a avut vreodata Romania. Universitatea Craiova, al carei capitan era Stefanescu, a fost prima echipa romaneasca ce a ajuns in semifinalele unei cupe europene. Se intampla in editia ’82-’83 a Cupei UEFA. Cu o echipa compusa din Lung, Negrila, Tilihoi, Stefanescu, Ungureanu, Ticleanu, Donose, Balaci, Irimescu, Camataru si Cartu, Craiova a depasit echipe importante precum Girondins de Bordeaux, Napoli, FC Sevilla, 1 FC Kaiserslautern, fiind eliminata in semifinale de Benfica Lisabona. Pe langa performantele obtinute cu echipa de club, trei titluri de campion si cinci Cupe ale României, Stefanescu a strans si 66 de selectii in nationala Romaniei ca jucator. A fost second al lui Anghel Iordanescu la echipa nationala in perioada Generatiei de Aur. In mod cert daca granitele Romaniei erau deschise in acea perioada, acest senior al fotbalului romanesc ar fi putut ajunge la o echipa mare a Europei. Imi doresc ca, pe modelul fotbalului englez, Federatia Romana de Fotbal sa declare anumite zile din an ca fiind ziua unui mare campion. In mod sigur una dintre aceste zile ar trebui sa fie denumita “ziua Costica Stefanescu”, macar pentru faptul ca este recordman la numarul de jocuri disputate in Divizia A cu 490 de partide.

miercuri, 14 august 2013

Avem nationala de fotbal?

Romania a facut egal cu Slovacia in ultimul meci de pregatire inainte de “dubla” cu Turcia si Ungaria din septembrie. As putea spune ca pentru nationala lui Victor Piturca este un rezultat bun, avand in vedere ce a jucat in meciul disputat contra echipei lui Hamsik. Ceea ce mi se pare mai ingrijorator este atmosfera si atitudinea echipei. Romanii par ca nu se cunosc, nu reusesc sa combine, comit greseli nepermise in aparare. In meciul in fata Slovaciei, Piturca a inceput in sistemul 4-3-2-1 cu Tatarusanu in poarta, Matel, Gaman, Chiriches si Latovcevici in aparare, Lazar, Hoban si Maxim la mijloc, Tanase si Torje pe aripi si Stancu in atac. Pe parcursul partidei au mai intrat Nica in locul lui Matel, Goian in locul lui Gaman, Pintilii in locul lui Lazar, Nicolita in locul lui Torje, Grozav in locul lui Maxim si Marica in locul lui Tanase. Spre surprinderea mea nu au fost convocati jucatori in forma ca Rusescu, doua goluri pentru Sevilla dar a fost convocat Marica, jucator fara echipa, precum si Bicfalvi, care joaca foarte bine pe postul de coordonator de joc pentru Volin Lutsk. De asemenea, nu inteleg de ce insista Piturca cu Lobont si nu il aduce pe Pantilimon, macar jucatorul lui City este mai tanar. Nationala Romaniei nu a creat faze de poarta, numai Torje si Tanase aratand un joc bun, ceilalti mijlocasi fiind prinsi in jocul de uzura de la mijlocul terenului. Maxim nu a limpezit jocul. Apararea este nesigura, cei doi fundasi centrali, Chiriches si Gaman nu au jocuri impreuna. Aceasta nu inseamna ca ar trebui convocat “sticlarul” Tamas. Pe partea dreapta Matel pare destul de sigur, in timp ce pe partea stanga Latovcevici a fost cel mai slab jucator. Presiunea pe jucatorul Stelei este prea mare, in fond el nu are experienta la nationala. Bogdan Stancu pare un castig, aratand pofta de joc, fiind implicat in multe faze. Marica in schimb a fost o prezenta intamplatoare pe teren, nu a fost implicat in nici o actiune de atac. Fanii au strigat din nou “demisia” la adresa lui Piti. Nu cred ca antrenorul va pleca de la echipa, mai ales acum, cand salariul este foarte mare. Si nu cred ca un alt antrenor ar prelua nationala in situatia ei actuala. Macar de ar intelege Piturca faptul ca Mutu este liderul echipei nationale a Romaniei si ar trebui chemat. De asemenea, lui Latovcevici ii este mult mai usor sa joace la inceput din postura de rezerva a lui Rat. Selectionarea jucatorilor ar trebui facuta pe criterii de forma si nu de impresariat. Sunt curios cum vor fi cele doua meciuri din septembrie, mai ales cel in fata Ungariei, desi eu unul nu cred ca Romania merita sa ajunga la baraj, si cu atat mai putin la mondialul din Brazilia, la ce a aratat in fata Slovaciei.

marți, 30 iulie 2013

Steaua castiga in Georgia

Steaua Bucuresti a reusit sa invinga Dinamo Tbilisi cu 2-0 in deplasare si a obtinut un avantaj important pentru accederea in play-off-ul Champions League. Desi pare un meci usor, avand in vedere ca Dinamo Tbilisi nu spune mare lucru unor microbisti romani, meciul a fost dificil pentru echipa ros-albastra. Reghecampf a inceput cu Tatarusanu in poarta, Georgevski, Szukala, Chiriches si Latovcevici in aparare, Pintilii si Bourceanu la inchidere, Popa, Stanciu si Tanase in spatele varfului Nikolic. De partea cealalta, fostul antrenor al lui Poli Timisoara acum pe banca lui Dinamo, Dusan Uhrin a inceput tot cu un sistem 4-5-1 cu Loria in poarta, Seturidze, Kvaratskhelia, Ustaritz si Glisici in aparare, Merebashvili, Grigalashvili, Khmaladze, Kvirkvelia si Dvali la mijloc si spaniolul Xisco in atac. Prima repriza a fost echilibrata cu Steaua incercand sa domine mijlocul terenului si Dinamo jucand pe contre. Cele mai mari ocazii le-au apartinut lui Nikolic sut din unghi aparat de Loria pentru Steaua si Grigalashvili pentru Dinamo la o minge respinsa de Tatarusanu. In rest cele doua echipe s-au blocat, inchizandu-se bine. La pauza antrenorul Stelei a facut o schimbare foarte inspirata prin inlocuirea lui Stanciu, cu un joc foarte slab astazi, cu Iancu. Primele doua ocazii ale reprizei secunde au apartinut Stelei, Popa sutand mult peste la o pasa foarte buna a lui Tanase si la sutul lui Tanase respins greu in corner de portarul georgian. In minutul 60 la o degajare a lui Loria, Chiriches nu intervine, balonul ajunge la Xisco care il obliga pa Latovcevici sa comita hent in careu si arbitrul acorda penalti. Din fericire Xisco, golgheterul lui Dinamo, a sutat slab si Tatarusanu a retinut. Portarul roman are meritul de a-l fi asteptat pe spaniol sa atinga balonul si apoi sa se arunce. Imediat dupa primirea golului Steaua a reactionat si a inscris la un sut frumos al lui Iancu la coltul scurt. In urma caderii psihice a georgienilor Steaua a mai avut trei ocazii de a mai marca, mai intai la capul lui Szukala putin pe langa poarta si apoi la suturile lui Iancu si Tanase respinse de Loria. Golul al doilea al Stelei a venit firesc la o actiune individuala a lui Tanase care a pasat din unghi pentru acelasi Iancu care a sutat plasat. Pana la sfarsitul meciului Steaua a mai avut o doua ocazii, mai intai la sutul lui Bourceanu si apoi la bara lui Tanase, dar s-a terminat 2-0 pentru echipa din Ghencea. Returul pare usor, dar Dinamo Tbilisi este o echipa artagoasa care se bate pentru fiecare minge si jucatorii romani pot avea probleme. In cazul in care transferul telenovela al lui Chiriches se realizeaza, apararea Stelei va slabi. Oricum ar fi mai sunt multe lucruri de asezat in jocul Stelei, aripile nu functioneaza, apararea pare fragila, mai ales pe mijloc, iar lipsa unui atacant de careu adevarat incepe sa se simta.

luni, 22 iulie 2013

Chris Froome a castigat Turul Frantei editia 2013

Sud-africanul Chris Froome a castigat Turul Frantei editia 2013. Ciclistul de la Sky, ocupant al locului 2 in editia 2012, i-a devansat pe columbianul Quintana Rojas Nairo Alexander cu 4 minute si pe spaniolul Rodriguez Oliver Joaquin cu 5 minute, in timp ce Alberto Contador s-a clasat pe locul 4 la peste 6 minute de castigator. In absenta castigatorului editiei trecute, Bradley Wiggins accidentat, Froome, nascut in Kenya, a devenit principal favorit la inceputul intrecerii. El a devenit primul african care castiga Turul Frantei. In aceasta editie Froome a castigat 3 etape, din care doua etape montane si un contratimp, ceea ce dovedeste ca este un ciclist complet. Castigatorul tricoului verde, al castigatorului la puncte, a revenit in aceasta editie ca si in editia 2012, slovacului Peter Sagan de la Cannondale, in timp ce trofeul de cel mai bun catarator si trofeul celui mai bun tanar ciclist din tur i-au revenit lui Quintana Rojas Nairo Alexander de la Movistar. Competitia rezervata echipelor a fost castigata in acest an de Saxo-Tinkoff. Sa speram ca editia 2014 va fi mai animata, cu mai multi pretendenti la titlu prin revenirea lui Bradley Wiggins dar si a lui Alberto Contador.

vineri, 19 iulie 2013

Tito Vilanova nu mai este antrenorul Barcelonei

Zvonurile despre demisia lui Tito Villanova, antrenorul lui FC Barcelona, s-au confirmat. Omul care a preluat stafeta de la Pep Guardiola a decis sa demisioneze, avand in vedere ca tumoarea de care sufera a recidivat si trebuie sa urmeze un nou tratament in Statele Unite. Parte din sezonul trecut Tito a petrecut-o in SUA tot pentru aceasta problema, echipa fiind condusa de secundul Jordi Roura. Conducerea Barcelonei a aratat atunci caracter, cand nu l-a fortat pe tehnician sa demisioneze desi a parasit echipa aproximativ 3 luni pentru tratament. Multi critica faptul ca nu a demisionat la sfarsitul sezonului trecut, lucru care mie nu mi se pare bun. Vilanova a adus un nou titlu Barcelonei si a inceput reconstructia echipei, mult prea batrana dupa plecarea lui Guardiola, ceea ce nu este putin lucru. Pregatirile echipei pentru sezonul urmator sunt la inceput, un nou tehnician are timp sa isi puna in aplicare ideile, asa ca omul nu a gresit. La conferinta de presa prin care a fost anuntata demisia lui Tito Villanova a fost prezent tot lotul Barcei si conducerea executiva care a aratat inca o data ca Barca a fost si este o mare familie. Posibilii inlocuitori sunt Marcelo Bielsa, fostul antrenor al lui Bilbao, Lorenzo Serra Ferrer, fost antrenor al lui Betis si al Barcei si Luiz Enrique, fost mare jucator al echipei si fost antrenor al echipei secunde a clubului blaugrana si al lui AS Roma, care are insa dezavantajul de a fi preluat recent postul de antrenor al Celtei Vigo. Dintre tot mie cel mai potrivit mi se pare a fi Bielsa, un antrenor ofensiv, adaptat jocului Barcei.

duminică, 7 iulie 2013

Murray si Bartoli castigatori la Wimbledon 2013

Editia surprizelor, Wimbledon 2013, in care favoriti ca Roger Federer, Rafa Nadal sau Serena Williams au fost eliminati prematur, a avut doi castigatori surpriza. La masculin, scotianul Andy Murray, a reusit sa il invinga pe Novak Djokovic in 3 seturi, 6-4, 7-5, 6-4, devenind primul englez care castiga trofeul londonez dupa 77 de ani. Influenta antrenorului Ivan Lendl si el mare campion al tenisului se vede, scotianul reusind sa castige al doilea trofeu de Grand Slam dupa US Open in 2012. Pentru Djokovic semifinala cu David Ferrer castigata in 5 seturi si-a aratat efectuele, sarbul pierzand fara drept de apel in fata scotianului Murray, dar pastrandu-si prima pozitia in clasamanetul mondial. Ultimele 4 editii ale Wilbledon-ului au fost castigate de “jucatorii momentului”, Nadal 2010, Djokovic 2011, Federer 2012 si Murray 2013. La feminin s-a impus frantuzoaica Marion Bartoli, cap de serie 15 care a invins-o in finala pe Sabine Lisicki din Germania cu 6-1, 6-4. De remercat ca Bartoli nu a invins pana in finala nici o jucatoare de top. Este primul trofeu de Mare Slam din cariera frantuzoaicei care devine a treia sportiva din Hexagon care castiga Wimbledon-ul dupa Mary Pierce si Amelie Mauresmo. La dublu masculin s-au impus fratii Bob si Mike Bryan, principalii favoriti, care au invins perechea Ivan Dodig (Croatia)-Marcelo Mello (Brazilia) cu 3-6, 6-3, 6-4, 6-4. La dublu feminin s-a impus perechea compusa din Su-Wei Hsieh (Taiwan)-Shuai Peng (China), favorite 8, care au invins perechea din Australia Ashleigh Barty - Casey Dellacqua cu 7-6, 6-1. La dublu mixt s-a impus perechea Daniel Nestor-Kristina Mladenovic care au invins in finala cu 7-5, 2-6, 8-6 perechea Bruno Soares-Lisa Raymond. 2013 nu a fost anul romanilor la Wimbledon, jucatorii de simplu din tara noastra fiind eliminati din primul sau al doilea tur, iar Horia Tecau si noul sau partener, Max Mirnyi, fiind eliminat in turul 3 la dublu masculin. Singura performera a Romaniei la aceasat editie a fost junioarea Ioana Ducu care a pierdut in semifinalele de dublu feminin.

vineri, 5 iulie 2013

Desfiintarea Oltchimului

Dupa semifinala pierduta in fata lui Gyor presedintele Handbal Club Oltchim Ramnicu Valcea, Petre Berbecaru dadea asigurari ca echipa va continua si in sezonul 2013 – 2014. Din pacate au fost doar vorbe in vant. Imediat dupa finalul campionatului jucatoarele de valoare au parasit echipa, la fel ca antrenorul Jakob Vestergaard, iar in final echipa s-a desfiintat. Primaria a infiintat HC Oltenia, cu jucatoarele ramase, dar fara palmares sau nume, implicate in procesul de insolventa al combinatului. Asa cum a spus si presedintele federatiei, Cristian Gatu, noua echipa a primariei se va lupta pentru evitarea retrogradarii in acest sezon. Din pacate se dovedeste si in acest caz ca Romania nu reuseste sa gaseasca solutii pentru pastrarea unuia dintre cele mai importante branduri de tara. Nici o firma sau autoritate nu a incercat sa achizitioneze de la combinatul din Ramnicu Valcea echipa de handbal. Nici macar mascaricii ca Dan Dionescu nu s-au inghesuit sa cumpere echipa. Gruparea care tocmai s-a desfiintat a fost infiintata in 1973, a castigat de 19 ori campionatul Romaniei, de 14 ori Cupa Romaniei, a ajuns in finala Ligii Campionilor in sezonul 2009-2010 si in semifinalele Ligii in sezoanele 1989-1990, 1991-1992, 2008-2009, 2011-2012 si 2012-2013. In mod sigur sezonul urmator al campionatului intern de handbal feminin va fi mai palpitant, cu echipele din Deva, Cluj sau Zalau avand sanse sa castige competitia, dar handbalul romanesc si-a pierdut vedeta, echipa fanion. Mare pacat!

duminică, 30 iunie 2013

Schimbari importante de antrenori in fotbalul european

Dupa ce s-a terminat si “telenovela” Ancelotti putem spune ca schimbarile importante de antrenori in fotbalul european s-au cam terminat. Este evident ca orice antrenor isi doreste sa antreneze Real Madrid, iar Carlo Ancelotti nu face exceptie. Va avea insa un mandat foarte dificil pe banca albilor mai ales la inceput, pe langa trofeele care trebuie aduse, acesta avand misiunea de “demourinhificare” a echipei. Refacerea vestiarului rupt in multe bucati de conflictualul antrenor portughez, refacerea stilului de joc care in mandatul lui Mourinho s-a bazat prea mult pe aparare si a fost prea putin spectaculos, si, foarte important refacerea relatiilor normale cu conducerea. Din stafful Realului a plecat un simbol, Jorge Valdano, in urma unui conflict deschis cu Mourinho. Presedintele Florentino Perez a reusit sa il convinga pe Zidane sa ocupe o functie in conducerea echipei cu misiunea clara de a fi un liant intre conducere si vestiar. Eu unul cred ca in primul an Realul se va ocupa de chestii “organizatorice” si doar in al doilea sezon se va bate la titlu. Tot in Spania, surpriza placuta a sezonului trecut Real Sociedad, ocupanta locului 4 si calificata in play-off-ul Champions League l-a numit ca antrenor pe Jagoba Arrasate in locul lui Philippe Montanier, plecat la Rennes. Athletic Bilbao a decis de comun acord cu antrenorul Marcelo Bielsa sa incheie amiabil o colaborare care i-a adus pe basci in finala Europa League si l-a numit antrenor pe Ernesto Valverde, fostul tehnician al Valenciei. In locul lui Valverde la Valencia a fost numit Miroslav Djukic, fostul jucator al liliecilor, care in sezonul trecut a pregatit pe Valladolid. Celta Vigo, echipa salvata in ultima etapa de la retrogradare de Abel Resino, l-a numit in functia de antrenor pe Luis Enrique, fostul antrenor al Barcelonei B si al Romei. De asemenea, Malaga, parasita de Manuel Pellegrini l-a numit antrenor pe Bernd Schuster. Fostul jucator al Barcei si a lui Real Madrid va avea si el o misiune dificila, avand in vedere ca seicul care patroneaza Malaga intentioneaza sa vanda multe vedete, Isco si Joaquin plecand deja la Real si Fiorentina. In Franta este de notat numirea lui Laurent Blanc in functia de antrenor al lui PSG, in locul ramas liber dupa plecarea lui Ancelotti la Real Madrid. Seicii parizieni au fost refuzati de Cappello, Hiddink sau Vilas-Boas si s-au orientat catre fostul antrenor al Frantei, liber de contract. Tot in Franta, AS Monaco nou promovata care a facut 11 transferuri de marca printre care si Radamel Falcao, a decis sa il pastreze pe Claudio Ranieri in functia de antrenor. In Germania, campioana Bayern Munchen l-a prezentat oficial pe Josep Guardiola, numirea acestuia fiind anuntata din februarie. Spaniolul a venit in Bavaria in locul lui Jupp Heynckess care a decis sa se retraga momentan din antrenorat. O alta schimbare importanta este demiterea lui Thomas Schaff dupa 14 ca antrenor principal a lui Werder Bremen si inlocuirea lui cu Robin Dutt, fost antrenor a lui Freiburg si Leverkusen. Schaff a castigat cu Werder ca jucator doua campionate, doua cupe ale Germaniei si o Cupa UEFA. Ca antrenor a castigat un titlu si trei cupe ale Germaniei tot cu Werder. In Italia sunt trei mutari importante. In primul rand la Inter locul lui Stramaccioni a fost luat de Walter Mazzari, fostul antrenor al lui Napoli. In locul sau la formatia din Napoli a venit Rafa Benitez proaspat castigator al Europa League cu Chelsea. De asemenea, Roma l-a numit antrenor principal pe Rudy Garcia, fostul antrenor a lui Lille. Cele mai importante mutari sunt in Anglia. Pensionarea lui Sir Alex Ferguson l-a adus in functia de manager al lui Manchester United pe un alt scotian, David Moyes, fost la Everton. “Caremele” din Liverpool l-au numit ca manager in locul lui Moyes pe Roberto Martinez, castigator al FA Cup cu minuscula Wigan Athletic. Chelsea l-a readus acasa pe Jose Mourinho, personaj care prin declaratiile sale va aduce putina culoare in sobrietatea campionatului englez. De asemenea, seicii de la Manchester City au reusit sa il convinga pe Manuel Pellegrini sa preia echipa. Prin aceasta mutare City doreste atat obtinerea de performante dar si imprimarea unui stil de joc mai spectaculos, obiectiv de care fostul manager Mancini nu l-a putut atinge oricate vedere a transferat. Revenind in fotbalul autohton, ca sa ne simtim si noi in Europa, “fotbalul nostru cel de toate zilele”, asa cum il prezinta un post din Romania, este de notat numirea lui Mircea Rednic, demis pe nedrept de la Standard Liege sau asa considera el, in functia de antrenor a lui CFR Cluj. Dinamo a ales sa mearga in acest sezon pe mana lui Multescu, iar Otelul Galati l-a numit pe Ionut Badea. Cel mai important insa mi se pare decizia de reprimire a Craiovei in competiile interne si care va fi echipa care va participa, cea a primariei sau cea lui Mititelu. Este pauza competitionala care a adus cele mai multe mutari in fotbalul European pe care mi-o amintesc. Sunt curios sa vad care dintre antrenorii si managerii proaspat numiti vor avea succes.

sâmbătă, 29 iunie 2013

Miami Heat campioana NBA 2013

Miami Heat a reusit sa castige titlul NBA dupa finala disputata in fata lui San Antonio Spurs, scor general 4-3. In ultimul meci, Miami s-a impus pe teren propriu cu 95-88, LeBron James fiind desemnat MVP-ul meciului. James a castigat si titlul de MVP al finalei intrand intr-o galerie selecta a celor care obtin trofeul Bill Russell acordat MVP-ului finalei doi ani consecutivi, alaturi de legendarii Michael Jordan si Bill Russell. Pentru Heat este al doilea titlu consecutiv si al treilea din palmares dupa cele din 2006 si 2012, rezultatul unor investitii importante prin care au reusit sa tina in echipa vedetele Dwayne Wade, Chris Bosh si LeBrom James, “Big Three”-ul de succes in acest moment in NBA, caruia i-au adaugat experienta lui Ray Allen. Ma bucur pentru acest nou titlu al lui Miami, fiind un fan al acestei echipei, in primul rand datorita presedintelui clubului, Pat Riley. Acesta este omul care a schimbat mult fata lui Heat, de la venirea sa, in anul 1995, echipa urcand din ce in ce mai mult. De-a lungul timpului la Miami au evoluat vedete ale NBA ca Alonzo Mourning, Tim Hadaway, ambii cu tricouri retrase, Shaquille O'Neal sau Glen Rice.

Audi a castigat Le Mans 2013

Audi a reusit sa castige editia 81 a cursei de 24 de ore de la Le Mans la clasa prototipuri prin echipajul compus din Allan McNish, Tom Kristensen, Loic Duval care a condus o masina LMP1 Audi R18 e-tron quattro. Pe locul doi s-a clasat Toyota cu echipajul compus din Nicolas Lapierre, Kazuki Nakajima, Alexander Wurz, podiumul fiind completat de Audi cu echipajul Luca Di Grassi, Marc Gene, Oliver Jarvis. Castigatorii din 2012 Andre Lotterer, Benoit Treluyer, Marcel Faessler s-au clasat pe locul 5 cu o problema mecanica. Pe locul 4 s-a aflat inca un echipaj Toyota pilotat de Alex Wurz, Nicolas Lapierre si Kazuki Nakajima. Pot spune ca marea performera a acestei curse este Toyota care a reusit sa ocupe locul 2, cu doar un tur in spatele echipajului castigator si a adus un echipaj pe locul 4. Pentru Audi acest succes este al 12-lea dintr-un total de 14 participari la Le Mans. Eu unul ma bucur ca cei doi veterani, Allan McNish si Tom Kristensen, care anul trecut alaturi de Rinaldo Capello au terminat numai pe doi, au reusit sa castige in acest an alaturi de noul lor coechipier Loic Duval. Pentru Mr. Le Mans, Tom Kristensen, este al noualea succes in aceasta cursa. Din pacate cursa din acest a inregistrat si un deces important, pilotul danez de 34 de ani, Allan Simonsen, la volanul unui Aston Martin Vantage GTE, favorit al cursei la clasa GTE-uri, care in turul 4 s-a izbit violent de ingradirile traseului din curba Tertre Rouge, se pare in urma unui stop cardiac. Aceasta este primul accident fatal de la Le Mans in ultimii 16 ani, care alimenteaza criticile unora ce afirma ca echipele sunt foarte interesate de performantele masinilor si mai putin de siguranta pilotilor. Sper ca editia de anul urmator sa fie si mai animata, cu Toyota incercand poate sa obtina primul loc la prototipuri si cu Pescarolo aducand o masina mai competitiva decat anul acesta.

miercuri, 26 iunie 2013

Bucurie mare pentru fanii Stelei

Steaua va continua parcursul din Europa, UEFA luand decizia de a nu exclude echipa din Ghencea din cupele europene, ci doar a o avertiza si de o supraveghea in urmatorii 5 ani. Daca aceasta perioada concide cu perioada de detentie a lui Gigi Becali, Steaua poate sta linistita, nimeni nu va mai alerga jucatorii adversi cu valiza plina de bani. Oricum ar fi, este o decizie buna pentru echipa, pentru rezultatele bune ale jucatorilor Stelei din sezonul trecut. Nu meritau sa plateasca pentru un patron nebun si avid de publicitate de orice fel. Echipa are de recuperat cam doua saptamani in care nu a facut transferuri asteptand decizia UEFA, are de acoperit golul lasat de plecarea lui Rusescu, o plecare previzibila, posibila despartire de Chiriches fiind de luat in calcul. Pentru microbistii romani este bine ca singura echipa romaneasca care umple stadionul in acest moment se afla in Europa. Eu unul am mers la un 1-5 cu Stuttgart si atmosfera de pe National Arena mi-a placut foarte mult. Macar si pentru atat, ma bucur pentru Steaua si viitorul ei parcurs in Europa.

sâmbătă, 25 mai 2013

Bayern castiga Champions League

Dupa 2 finale pierdute, in 2010 si in 2012, Bayern Munchen a reusit sa castige trofeul Champions League invingand in finala disputata la Londra pe Noul Wembley, Borussia Dortmund cu 2-1. Bayern a inceput cu cel mai bun 11, cu Neuer in poarta, Lahm, Boateng, Dante si Alaba fundasi, Javi Martinez in fata apararii, Ribery, Robben, Schweinsteiger si Muller la mijloc, Mario Mandzukic in atac. Pentru Dortmund antrenorul Jurgen Klopp, care nu s-a putut baza pe Mario Gotze, jucator care tocmai a semnat cu Bayern, accidentat, a inceput cu Weidenfeller in poarta, Piszcek, Hummels, Subotic si Schmelzer in aparare, Bender mijlocas defensiv, Blaszczykowski, Gundogan, Reus si Großkreutz la mijloc si Lewandowski in atac. Prima finala germana din istoria Champions League a fost un meci echilibrat, in care Borussia a dominat primele 20 de minute ale partidei, in care a avut si o ocazie mare de gol prin Kuba Blaszczykowski, sutul acestuia de la marghinea careului fiind respins de Neuer. Lewandowski a mai avut si el o ocazie buna in prima repriza, apoi Bayern a echilibrat partida si a avut un corner care s-a transformat in ocazie buna de a marca, lovitura de cap a lui Javi Martinez, trecand putin peste poarta. Tot in prima repriza Mandzukic putea aduce Bayern in avantaj, dar lovitura de cap a croatului a a fost respinsa cu un reflex spectaculos in corner de Weidenfeller. A doua repriza a inceput cu ocaziile mari ale lui Lewandowski si Robben, dar acestia nu au reusit sa inscrie desi au scapat singuri cu Neuer si respectiv Weidenfeller. Bayern a deschis scorul in minutul 60 la o faza in care Ribery a scapat pe partea stanga, l-a angajat in careu pe Robben care a reusit sa paseze dintr-un unghi foarte inchis in 6 m de unde Mandzukic a inscris nemarcat. Dupa primirea golului Borussia a reactionat reusind sa egaleze din penalti, in minutul 68. Dante l-a faultat in careu pe Marco Reus si Ylkay Gundogan a transformat cu siguranta. Bayern a avut apoi doua sanse bune prin Robben, blocat superb de Neven Subotic sa marcheze si prin David Alaba, al carui sut a fost respins in corner de Weidenfeller. Golul victoriei a venit in minutul 89 de la “omul negru”, Arjen Robben. Omul care a decis in sens negativ sezonul lui Bayern de anul trecut, ratand in meciul direct cu Borussia, trimitand titlul la Dortmund si in finala cu Chelsea pierduta la penalti de bavarezi, a profitat de insistenta lui Ribery care dintre fundasii centrali ai Borussiei a pasat catre olandez si acesta l-a invins pe Weidenfeller. Dupa primirea golului Borussia nu a mai reusit sa produca nici o ocazie la poarta lui Neuer, iar miracolul din meciul cu Malaga, castigat in minutele de prelungire, nu s-a mai repetat. Dortmund s-a aflat in fata unei performante foarte importante, jucand a doua finala de Champions League din istoria clubului, dupa cea castigata in fata lui Juventus in 1996. Este finalul unui ciclu la Dortmund, echipa fiind aproape de a-i pierde pe Lewandowski, Hummels si Gundogan, trei dintre jucatorii de baza, dupa ce l-a pierdut si pe Mario Gotze. Sunt convins ca antrenorul Jurgen Klopp va reusi sa gaseasca alti tineri “fara nume” cu care va face din nou o figura frumoasa. Ma bucura aceasta victorie pentru Bayern, care a reusit dupa 12 ani sa castige trofeul si ma bucur in primul rand pentru Jupp Heynckes, antrenorul bavarezilor, care nu a primit la echipele pe care le-a antrenat aprecierea cuvenita. Omul care a castigat Champions League cu Real Madrid fiind inlocuit la sfarsitul acelui sezon, a reusit aceeasi performanta in sezonul in care va fi inlocuit cu Josep Guardiola pe banca lui Bayern Munchen. Sper ca Bayern sa castige si Cupa Germaniei in fata lui Stuttgart, singurul meci pe care il mai are de disputat Heynckes pe banca munchenezilor oferindu-i un cadou de final unui antrenor foarte bun. Heynckes este de asemenea al treilea golgheter al Germaniei all-time.

luni, 20 mai 2013

Condamnarea lui Gigi Becali

Patronul Stelei Gigi Becali a fost condamnat la 2 de inchisoare cu executare in dosarul privind transferul de terenuri realizat cu Ministerul Apararii. Avand in vedere ca acesta a mai primit o condamnare de 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul sechestrarii hotilor care i-au furat masina, Becali are de executat 3 ani de inchisoare cu executare. Avand in vedere disparitia unuia dintre oamenii de baza, unele dintre televiziunile din Romania vor inregistra o scadere a ratingului. Trebuie sa gasim alti mascarici pe care sa ii urmarim. In mod normal Steaua nu va fi afectata, dar avand in vedere sumele pe care sunt convins ca Gigi Becali le “furniza” jucatorilor “la negru” ar putea aparea probleme. Probabil echipa va fi condusa de prietenul de incredere Teia Sponte. Eu cred ca aceasta condamnare este inceputul declinului lui George Becali, dupa aceasta urmand si altele pentru omul de afaceri si politicianul roman. Nu am fost si nu sunt un fan al lui Gigi Becali, dar mi se pare ca acest proces, alaturi de cele in care mai sunt implicati oameni de fotbal, asa cum este “dosarul transferurilor” care ii are printre acuzati pe Ioan si Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Borcea, Copos si Gica Popescu sau “dosarul Loteria” care il are printre inculpati pe George Copos arata cat de penibila este justitia din Romania. O instanta te condamna la inchisoare, o alta te gaseste nevinovat, iar o alta retrimite dosarul pentru lipsa de probe. Justitia din Romania cu procurori si judecatori condamnati pentru mita, cu circul mediatic de rigoare s-a facut inca o data de ras. Nu este normal ca procesele sa dureze 11 ani, asa cum este cazul procesului lui Gigi Becali. In Germania tatal lui Steffi Graf, fosta mare campioana la tenis, a fost condamnat la inchisoare cu executare dupa un proces ce a durat 1 an, Bernard Tapie, fostul patron al lui Olympique Marseille, a fost condamnat dupa un proces ce a durat 3 ani. Multi spun ca Becali este un om iubit de popor. Asa este, de o anumita categorie, in timp ce altii il urasc. Sunt oameni carora Gigi Becali le-a luat terenurile “cu japca”, cu ajutorul unor oameni precum Catalin Zmarandescu. Indiferent cum ar fi fost, sistemul juridic din Romania este defectuos. Oamenii nu pot fi cercetati decat in stare de arest, in Statele Unite Bernard Maddoff, omul care a produs cea mai mare frauda financiara a fost cercetat in libertate si numai dupa primirea unei sentinte definitive a fost condamnat, procesele dureaza zeci de ani, in care sunt supusi unui stres teribil. Ne-am obisnuit sa vedem al televizor cum Politia sau procurorii insotiti de jandarmi merg la casa lui Becali sau a altui om, ii perchezitioneaza casa sau ii bat la usa zbierand “politia deschide”. Este penibil. Ne-am transformat intr-un stat politienesc, in care sistemul juridic este gaunos. Sunt condamnati la inchisoare unii care nu au platit nu stiu ce amenda sau au furat o paine, in timp ce persoane ca Serban Huidu scapa fara inchisoare dupa ce au omorat 3 oameni, copilul nu stiu carui senator scapa fara inchisoare dupa ce a fost acuzat de trafic de droguri de mare risc sau fostul premier Nastase a fost condamnat pentru un dosar minuscul nefiind cercetat pentru privatizarile OMV sau Combinatului Siderurgic Galati. Probabil ca Becali este vinovat si trebuia condamnat, dar circul mediatic care a insotit tot acest proces si pe multe altele este jalnic si arata ca romanilor le place circul ieftin.

In sfarsit a plecat

In sfarsit. Florentino Perez, presedintele clubului Real Madrid a confirmat rezilierea contractului cu Jose Mourinho. Dupa 3 ani in care Real a jucat cred eu cel mai urat fotbal posibil, in care conflictele din vestiarul echipei blanco s-au tinut lant, in care fanii s-au indepartat de echipa din Madrid, Mourinho a fost indepartat. Ma bucura aceasta plecare a lui Mourinho care poate deschide drumul unui antrenor mai spectaculos. Eu sper in readucerea pe banca Realului a lui Manuel Pellegrini, antrenorul Malagai aratand ca poate produce ceva frumos. Poate ca vor pleca impreuna cu Mourinho si jucatorii gen Khedira, Pepe, Modric care nu au aratat nimic la Real. Sa nu uitam realizarile lui Mourinho in 3 ani pe banca Realului: un titlu, o cupa, dar cel mai important, un 0-5 in fata Barcelonei. De neuitat!

luni, 13 mai 2013

Olympiakos Pireu a castigat Euroliga masculina de bachet editia 2013



Pentru al doilea an consecutiv, Olynpiakos Pireu a castigat Euroliga masculina de baschet, cea mai importanta competitie europeana rezervata echipelor de club.
Dupa ce au eliminat in semifinale pe CSKA Moscova cu 69 - 52, grecii au invins in finala  Real Madrid cu 100 - 88. Realul trecuse in semifinale de Barcelona cu 74 - 67.
Meciul a inceput perfect pentru elevii lui Pablo Laso, spaniolii conducand cu 27-10 dupa primul sfert. Apoi grecii au echilibrat partida si la sfarsitul sfertului doi spaniolii aveau numai 4 puncte avans. In sfertul 3 a intrat in scena Vassilis Spanoulis, care a reusit 5 aruncari de 3 puncte, cu un total de 22 puncte in tot meciul, echipa sa reusind sa egaleze la 61 la sfarsitul celui de al treilea sfert. Sfertul 4 a apartinut tot elenilor, care au marcat 39 de puncte si au invins in final cu 100 - 88.
Cu o echipa fara mari vedete, cu exceptia lui Vassilis Spanoulis, un jucator formidabil, dar cu o aparare teribila, Oly a invins una dintre cele mai bune echipe europene, Real Madrid. 
Fata de sezonul trecut Olympiakos a schimbat antrenorul, in locul lui Dusan Ivkovic venind Giorgios Bartzokas, dar mare parte dintre jucatori au ramas, lucru care s-a vazut din plin in acest sezon. Singura vedeta a echipei, Vassilis Spanoulis, a fost declarat MVP-ul Euroligii, cel mai bun jucator. Pe langa acesta, grecii au avut o echipa foarte inchegata, cu tinerii Sloukas, Perperoglou, Printezis şi Papanikolau care au aratat ca s-au maturizat, cu Pero Antic care a lasat nervii de moment si a devenit un lider in teren, cu Kyle Hines care a dominat lupta sub panou in momentele importante si cu un Acie Law in forma buna. Antenorul a reprezentat de asemenea un element de stabilitate,  Giorgios Bartzokas, reusind atat in finala cat si in sezonul regulat sa aduca echilibrul intr-o echipa care a alternat momentele excelente cu cele foarte slabe, asa cum a fost primul sfert al finalei.
Ca si anul trecut, pentru Olympiakos castigarea trofeului este de mare ajutor, echipa din Pireu trecand prin mari dificultati financiare anii trecuti.
In finala pentru locul trei rusii de la CSKA Moscova au invins Barcelona cu 74-73.

duminică, 5 mai 2013

JUVENTUS CAMPIOANA ITALIEI

JUVENTUS CAMPIOANA ITALIEI 2013! Dupa plecarea idolului tribunelor din Torino, Alessandro del Piero, Juventus a gasit resurse pentru a castiga un nou tilu in Italia, al 31-lea titlu pentru fanii lui Juventus, al 29-lea daca luam in considerare nedreptatea retragerii celor doua titluri acordate arbitrar lui Inter. Oricum ar fi, ceea ce este cel mai important, Juventus este campioana Italiei. Din nou, si, asa cum ii sta bine “batranei doamne”, domina din nou fotbalul italian. Fata de titlul de anul trecut castigat in fata lui Inter la mare lupta, acest titlu a fost castigat cu 3 etape inainte de terminarea sezonului, Juventus avand 11 puncte avans in fata echipei de pe locul 2 Napoli, 16 in fata lui AC Milan situata pe 3 si 27 puncte in fata Inter-ului situata pe 7. Ca o rautate a unui fan juventin care sunt, sper sa treaca inca 17 de ani pana cand Inter va castiga din nou titlul (pana la cel castigat de Juventus pe teren in editia 2005-2006, retras echipei din Piemont si care figureaza in palmaresul lui Inter, echipa nerrazzura castigase titlul tocmai in editia 1988-1989). Dupa un sezon intern de mare constanta, in care a primit numai 20 de goluri, cu o aparare excelenta, formata din Barzagli, Bonucci si Chellini avandu-l in spate pe Gigi Buffon, echipa bianconerra a inregistrat numai 4 infrangeri. De asemenea, linia a mijloc formata din Vidal, Pirlo si Marchisio la care s-a adaugat in acest sezon tanarul Paul Pogba, a oferit multe baloane atacantilor, astfel ca Juve are al doilea atac in Serie A cu 67 goluri, dupa AS Roma cu 69 de goluri. Juventus a revenit si in cupele europene unde s-a oprit in faza sferturilor fiind invinsa de Bayern Munchen. Aceasta performanta europeana este foarte importanta pentru o echipa care nu a mai evoluat la nivel inalt in ultimii 8 ani. Important este ca Juve a revenit in lumea buna a fotbalului. Sezonul urmator se anunta mult mai dificil avand in vedere ca Milan a intinerit echipa, Inter sub presiunea fanilor va fi nevoita sa faca o figura mai buna, Fiorentina a inceput sa conteze si ea, iar AS Roma cu patronul sau italo-american va incerca sa lupte pentru titlu in editia urmatoare de campionat. Oricum pana atunci ne putem bucura: “Sopra tutti siamo noi”. FORZA JUVE! http://www.youtube.com/watch?v=LIRqgirHcfI

Manchester United si Bayern Munchen campioanele Angliei si Germaniei

Incep cu campionatul Angliei unde Manchester United a reusit sa recastige coroana de campion, dupa ce in anul 2012 a pierdut in ultima etapa titlul in fata concitadinei City. Echipa lui Alex Ferguson a obtinut titlul dupa ce nu a prea avut adversar in campionat. Portarul de Gea a capatat mai multa siguranta in acest sezon, linia de mijloc cu Valencia, Carrick, Cleverley si Young, precum si aracul format din van Persie si Rooney, au facut uitate slabiciunile unei defensive care trebuie neaparat intarite pentru sezonul urmator. Cred ca a fost una dintre cele mai slabe editii de campionat, fara o lupta adeverata pentru titlu, iar experienta lui Alex Ferguson a facut diferenta. A insistat pentru transferul lui van Persie care si-a dovedit calitatea inca o data, castigand primul titlu din cariera sa. L-a pastrat pe de Gea in poarta desi toata lumea era impotriva spaniolului, a insistat cu promovarea tinerilor, iar Danny Wellbeck a fost in multe momente cea mai buna rezerva. Un regret pentru acest sezon este iesirea nemeritata in fata lui Real Madrid in sferturile Champions League dupa o eliminare aiurea acordata lui Valencia. A fost un sezon in care City nu a reusit sa isi apere titlul ezitand in campania de transferuri, Arsenal si-a pierdut cel mai bun om, Robin van Persie ajuns chiar la United, Chelsea a schimbat antrenorul dar nu si stilul de joc, iar Liverpool si Tottenham nu sunt pregatite inca de lupta la titlu. Poate sezonul urmator va fi mai echilibrat, posibila intoarcere a lui Mourinho la Chelsea garantand acest lucru, Manchester City pare sa isi fi regasit echilibrul, iar presiunea fanilor ii va impinge pe cormoranii din Liverpool sa reintre in lupta pentru cupele europene. In Germania nu a contat decat o singura echipa. Bayern Munchen. Personal cred ca este cea mai buna echipa din lume in acest moment, cu un lot foarte bun si cu un antrenor extraordinar Jupp Heynkess, aflat la ultimul sezon (sau asa zice el) din cariera, care a oferit o mostra de echilibru. Portarul Neuer s-a dovedit o achizitie inspirata desi nu a avut foarte multe de aparat, apararea in care Dante si Lahm au asigurat stabilitatea oferindu-i aceasta posibilitate. Linia de mijloc cu Ribery, Kroos, Javi Martinez (un transfer perfect desi a costat 40 mil eur), Schweinsteiger si Muller sau Robben au creat foarte mult pentru un Mario Mandzukic care a inscris din toate pozitiile. Fata de alti ani au fost si solutii pe banca de rezerve unde s-au regasit jucatori ca Mario Gomez, Daniel van Buyten sau Rafinha. Bayern a triumfat in competitia interna, titlul fiind castigat din aprilie, iar in Europa a eliminat Barcelona cu 7-0 la general. Titlul pare acontat si in sezonul urmator de Bundesliga, transferul lui Mario Gotze de la rivala Borussia Dortmund care este posibil sa il piarda si pe golgheterul Lewandowski, intarind acest lucru. Cele doua echipe se vor intalni si in finala Champions League 2013 unde sper eu va triumfa tot Bayern.

Despre sport cu serban