duminică, 27 septembrie 2015

Romania pierde in fata Irlandei la Cupa Mondiala de rugby


Irlanda – Romania 44 – 10

Dupa infrangerea din primul meci in fata Frantei, nationala de rugby a Romaniei a pierdut si meciul doi de la Cupa Mondiala disputat in fata Irlandei, a patra nationala in clasamentul mondial.
Un lucru interesant despre aceasta nationala a Irlandei este ca la rugby, spre deosebire de fotbal, nu exista doua echipe, Irlanda si Irlanda de Nord, ci una singura.
Diferenta intre cele doua echipe este mare, acestea facand parte din doua “lumi” ale rugby-ului total diferite. Chiar si fara Brain O’Driscoll, celebrul centru irlandez retras din activitate, “trifoii” reprezinta o echipa extrem de puternica.

Victoria lor este clara, dar ceea ce ma bucura pe mine este faptul ca am inscris un eseu, prin Ovidiu Tonita, lucru foarte important pentru jucatori, mai ales ca acum vin meciurile accesibile pentru noi, in fata Italiei si a Canadei. Din pacate, asa cum s-a intamplat si cu Franta, romanii au luat un cartonas galben prin Csaba Gal, iar in meciul de rugby inferioritatea numerica pentru 10 minute, se plateste scump, mai ales cand joci in fata Irlandei. 

joi, 24 septembrie 2015

Romania pierde in fata Frantei primul meci de la Cupa Mondiala de Rugby


Franta – Romania 38 – 11

Romania a pierdut primul meci din grupa D a Cupei Mondiale de Rugby disputat in fata Frantei.
In prima repriza romanii au jucat bine in primele 30 de minute cand au facut fata unei echipe a Frantei cu multi tineri, selectionerul Philippe Saint-Andre oferind sansa sa evolueze unor jucatori care nu au evoluat in fata Italiei.
In minutul 30 scorul era egal 3-3, Vlaicu ratand ocazia de a transforma o lovitura de pedepsa dintr-o pozitie favorabila si astfel sa aduca scorul la 6-3 pentru romani. Imediat insa a venit eliminarea talonerului Paulica Ion pentru ca a prabusit un mol, sanctiune care mie mi s-a parut destul de drastica, avand in vedere ca romanii nu facusera pana atunci multe greseli intentionate. Cu un om in plus pe teren francezii au marcat doua eseuri si repriza s-a incheiat cu scorul de 17-6 in favoarea cocosilor.
In a doua repriza romanii nu au mai facut fata in primul rand fizic si francezii au dominat aceasta parte reusind alte trei eseuri, castigand si punctul bonus ofensiv. Pentru Romania a reusit sa marcheze eseul de onoare Valentin Ursache. Scorul final a fost 38-11 pentru francezi.
Franta si daca a folosit multi tineri ramane o echipa foarte puternica cu un joc foarte frumos pe linia de treisferturi, iar prezenta din finala ultimei Cupe Mondiale nu a fost o intamplare.
Pentru Romania acest prim meci a aratat limitele pe care le avem, mai ales cele fizice. Diferenta intre prima categorie valorica a rugby-ului mondial in care se afla Franta si a doua categorie in care ne aflam noi este evidenta. Echipa Romaniei nu a mai pus foarte multe probleme francezilor in a doua repriza, fiind dominata la toate capitolele. Ceea ce mi-a placut insa la jucatorii romani a fost ca au luptat si in repriza a doua, au incercat sa joace ofensiv, sa marcheze.

Pentru stejari urmeaza inca un meci foarte greu in fata celei de a patra nationale a lumii, Irlanda, dupa care vor urma cele doua partide considerate mai accesibile, cu Canada si cu Italia. 

duminică, 20 septembrie 2015

Spania campioana europeana la baschet


Echipa Spaniei a devenit campioana europeana la baschet dupa ce a invins cu 80-63 echipa Lituaniei, in fata tribunelor pline din Lille, unde au fost aproximativ 27.000 de spectatori.
Desi au pornit ca foviriti inaintea competitiei, spaniolii au avut un inceput greu, au castigat la limita meciul din grupa cu Germania lui Dirk Nowitzki si au trecut greu in sferturi de Grecia. In semifinale au invins tara gazda Franta dupa prelungiri.
In finala insa Spania a dominat partida, conducand la pauza cu 41-33, iar la finalul sfertului 3 cu 63-33. S-a terminat 80-63.
Eroul echipei itallianului Sergio Scariolo, care a castigat cu Spainia al treilea titlu mondial, dupa cele din 2009 si 2011, a fost, asa cum se intampla de multi, Pau Gasol. Pivotul lui Chicago Bulls, ajuns la 35 de ani, a dus in spate echipa in tot acest turneu, in meciul din semifinala cu Franta inscriind 40 de puncte.
Tara gazda, Franta, a castigat medalia de bronz la aceste europene dupa ce a invins Serbia cu 81-68.

sâmbătă, 19 septembrie 2015

Prima bomba a Cupei Mondiale de Rugby


Japonia - Africa de Sud 34 – 32

Echipa Japoniei a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria rugby-ului si nu exagerez cu nimic, invingand cu 34-32 echipa Africii de Sud.
De doua ori campioana mondiala la rugby, Africa de Sud, a condus la pauza cu 12-10 si a reusit doua eseuri imediat dupa reluare prin Lood de Jager si Adriaan Strauss, dar japonezii au revenit si au reusit sa aduca scorul la 29-29 in minutul 70. Tot sud-africanii au reusit sa transforme o lovitura de pedeapsa si sa treaca la conducere 32-29, dar totul s-a transformat in nebunie cand Karne Hesketh a reusit un eseu in ultimul minut aducand Japoniei prima victorie la o Cupa Mondiala din 1991.

Din pacate pentru Springbox, acest rezultat absolut rusinos dar si ultimele rezultate in care au pierdut toate meciurile din Three Nation, in fata Australiei, Noii Zeelande si Argentinei, dovedesc slabiciunile echipei lui Heyneke Meier. Poate ca prezenta in teren a unor jucatori precum Jean de Villiers, Victor Matfield sau Brian Habana si socul acestei infrangeri, ii va face pe Springbox sa isi revina si sa spele rusinea acestui rezultat.  

vineri, 18 septembrie 2015

Anglia - Fiji in primul meci al Cupei Mondiale de Rugby


Anglia – Fiji 35 – 11

Primul meci al editiei 2015 a Cupei Mondiale de Rugby a fost precedat de festivitatea de deschidere la care au participat atat Printul Harry cat si Printul William, un fan declarat al rugby-ului si a avut ca punct central un mare balon oval aflat in mijlocul terenului.
Anglia, gazda Cupei Mondiale si una dintre favoritele la castigarea trofeului a deschis seria meciurilor din grupe cu o partida in fata jucatorilor din Fiji, meciul disputandu-se in fata a 80.000 de spectatori pe stadionul Twickenham la Londra 
Asa cum era de asteptat elevii lui Stuart Lancaster s-au impus cu 35-11 dupa o partida mai dificila decat o arata scorul, diferenta fiind majorata de englezi in ultimele 10 minute ale meciului. Anglia a reusit sa inscrie trei eseuri, doua prin fundasul Mike Brown, care, in opinia mea, a fost cel mai bun jucator al partidei si unul prin Billy Vunipola primind si un eseu de penalitate, in timp ce fijienii au reusit un eseu prin “noul Jonah Lomu” al rugby-ului Nemani Nadolo. Celelalte puncte au fost marcate din lovituri de pedeapsa si transformari de Owen Farrell si George Ford pentru englezi si Ben Volavola si acelasi Nemani Nadolo pentru fijieni.

Din aceeasi grupa cu Anglia si Fiji mai fac parte echipele Australiei, Tarii Galilor si Uruguayului, dar Anglia, cu punctul bonus ofensiv obtinut astazi prin marcarea a 4 eseuri, a luat o optiune la calificarea in faza urmatoare. 

sâmbătă, 12 septembrie 2015

Un altfel de meci de liga a doua


Glasgow Rangers – Livingston 3 - 0

Sotia mea imi spune ca “m-as uita si la un meci din liga a treia japoneza”, asa ca nu aveam cum sa ratez posibilitatea de a vedea un “derby Old Firm la distanta”.
Derby-ul Old Firm este “derby-ul Scotiei”, meciul care opune protestantii si catolicii, cele doua mari echipe din Glasgow, Rangers si Celtic. Este un “derby la distanta” deoarece Celtic este campioana Scotiei si a jucat in aceasta zi impotriva lui Aberdeen pierzand cu 2-1, in timp ce Rangers se afla in a doua divizie scotiana.
Glasgow Rangers, echipa protestantilor, a fost retrogradata in a patra divizie din cauza problemelor financiare de unde a promovat pana a doua divizie, ratand promovarea in prima divizie anul trecut dupa un meci de baraj.
In acest sezon Rangers a inceput perfect avand 5 victorii din 5 meciuri si pare sigura de promovare.
In aceasta zi protestantii au jucat impotriva lui Livingston. Ca de obicei, stadionul, cu o capacitate de aproximativ 50.000 locuri, a fost aproape plin. Rangers este condusa de pe margine incepand cu luna iunie de Mark Wamburton, manager fara prea mare experienta, fost manager al lui Brentford, echipa cu care a ocupat locul doi in liga a treia engleza in sezonul 2013-2014. Acesta are meritul de a fi intinerit foarte mult lotul. Singurul veteran este Kenny Miller ajuns la 35 de ani, campion cu Rangers in sezoanele 2008-2009 si 2009-2010, plecat pentru trei sezoane in MLS si intors la echipa protestantilor. Acesta a intrat si in meciul de astazi in minutul 60. De asemenea, in acest sezon s-a intors acasa Danny Wilson, fost campion cu Rangers in sezonul 2009 – 2010.  
Rangers a deschis scorul in minutul 20 prin fundasul Lee Wallace, capitanul echipei, care a sutat foarte frumos de la 20 m fara sperante pentru portarul lui Livingston.
Au venit apoi trei ocazii mari. Mai intai sutul lui Liam Buchanan, varful lui Livingston a fost respins greu in corner de portarul lui Rangers. In minutul 35 fundasul James Tavernier, fost jucator al lui Newcastle a executat foarte bine o lovitura libera de la 17 m dar balonul a trecut de putin pe langa poarta lui Livingston pentru ca Nathan Oduwa, jucator imprumutat de Tottenham la Rangers, sa suteze putin pe langa poarta.
S-a facut 2-0, scorul pauzei, in minutul 40 cand sutul din interiorul careului al atacantului Martyn Waghorn a lovit bara inainte de a intra in poarta.
In pauza meciului, asa cum se obisnuieste, un cimpioer a animat atmosfera iesind in aplauzele fanilor albastrilor.
A doua repriza a inceput tot cu Rangers la conducerea jocului, presand si incercand sa creeze, in timp ce Livingston a adoptat un joc specific britanic cu baloane inalte direct pe varf.
In minutul 80 o combinatie intre rezervele Kenny Miller si Nicky Law i-a lasat ultimului spatiu pentru un sut puternic sub bara din interiorul careului si astfel scorul a devenit 3-0 pentru Glasgow Rangers.
S-a terminat 3-0 pentru Rangers care isi continua parcursul perfect de pana acum in liga a doua scotiana. Ce mi-a placut mult a fost jocul ofensiv al echipei, cu care Livingston a fost sufocata.

Sper ca la sfarsitul sezonului Glasgow Rangers sa promoveze in prima liga spentru ca sezonul urmator sa am ocazia sa vad un derby Old Firm in prima liga, de ce nu, cu titlul pe masa. 

vineri, 4 septembrie 2015

Ungaria Romania


Ungaria – Romania 0 - 0


Meciul caruia i s-a facut atata publicilitate, despre care s-a vorbit atat de mult a fost unul slab, in care cele doua echipe s-au temut una de alta.
Iordanescu a aliniat urmatorul 11 cu Tatarusanu in poarta, Papp, Chiriches, Grigore si Rat in aparare, Hoban si Prepelita la inchidere, Popa, Sanmartean si Torje in spatele varfului Keseru. Poate ca este cel mai bun 11 pe care il poate alinia Romania dar faptul ca jucatorii nationalei nu prea joaca la echipele de club sau o fac destul de slab si acest lucru se vede. Nu inteleg de ce nu este convocat Stefan Radu fundasul lui Lazio dar, nationala are fundasi stanga de valoare precum Rat sau Latovlevic care evolueaza la Rayo Vallecano sau Genclebirligi.
Din tot meciul nu retin vreo faza facuta de romani, cu exceptia celor doua driblinguri ale lui Torje, unul dintre ele provocand o lovitura libera de la 17 m de poarta veteranului Kiraly executata slab de Keseru, in rest mai nimic. Chiar si la Sanmartean, un jucator cu fantezie, se vede ca joaca la arabi. Jucatorii nostrii s-au multumit cu acest egal. La fel ca si la Belfast, in fata Irlandei de Nord, trebuie sa ii multumim lui Tatarusanu care a scos un sut foarte bun al maghiarilor pe care scria gol.
Ungaria este o echipa de batut si inca la scor. Fara a avea vreo idee de joc, cu baloane inalte spre varfurile puternice Szalai si Nikolics, cu fundasi rudimentari, bazandu-se mult la Dzudzak, elevii lui Bernd Stock formeaza o echipa slaba. Dar ca sa ii bati trebuie sa creezi ceea ce nationala noastra nu prea face.
Imi revine in minte o intrebare: ne calificam la Euro, dar ce facem acolo? Si nu gasesc raspuns. Ii auzeam si pe “comentatorii lu’ peste” de la TVR care tot afirmau ca ocupam locul 7 in clasamentul FIFA, in fata unor echipe precum Anglia sau Spania. Este firesc, din moment ce noi jucam amicale cu echipe slabe sau ne bucuram ca nu am mai pierdut de nu stiu cand, fara a ne pune problema ca ne-am bucurat cand am invins puternica echipa a Insulelor Feroe cu 1-0.
Antrenorul Iordanescu afirma ca urmatorul adversar al nationalei, Grecia, este cea mai buna din grupa. Eu unul sunt convins ca vom invinge, asa cum sunt convins ca ne vom califica la Euro. Nu avem cum sa ratam calificarea dintr-o grupa cu Insulele Feroe, Irlanda de Nord, Grecia, Ungaria si Finlanda. Nu imi fac griji, ma uit la clasamentul FIFA si astept jocuri cu echipe precum Franta, echipa care nu este in primele 15 din clasament si ma gandesc la un 3-0 cu echipa antrenata de Didier Deschamps si acesta poreclit, ca si Nea Puiu Iordanescu, tot “generalul”.

Despre sport cu serban