sâmbătă, 31 octombrie 2015

Noua campioana mondiala la rugby


Noua Zeelanda – Australia 34 – 17

Duelul de 112 ani, de atata timp se desfasoara meciuri intre cele doua mari echipe, dominat de Noua Zeelanda care conduce cu 106 victorii fata de numai 42 australiene, meciul mult asteptat, finala mult dorita, intre Noua Zeelanda si Australia s-a incheiat cu victoria Noii Zeelande dupa un meci dominat de catre Allblacks, in care baietii lui Steve Hansen au aratat de ce au fost considerati principalii favoriti la castigarea trofeului.
Dupa sfertul in care au devastat Franta, dupa semifinala castigata greu in fata Africii de Sud a venit finala in care Allblacks au dominat prima repriza categoric, terminand cu scorul de 16-3. Au marcat un eseu chiar inainte de pauza prin Nehe Millner-Skudder, un eseu pe supanumeric,conducand permanent dupa punctele marcate din lovituri de pedeapsa aduse de Dan Carter.
Dupa pauza tot neo-zeelandezi au mai marcat un eseu prin jucatorul meu preferat, centrul M’a Nonu dupa o cursa superba.
Imediat, neo-zeelandezii au suferit o eliminare, a fundasului Ben Smith si, pe fondul superioritatii numerice, australienii s-au apropiat la 21-17 dupa doua eseuri marcate de David Peacock si Kuridrani (varul lui Lote Tukiri).
Superioritatea neo-zeelandeza s-a facut simtita insa pana la final, Allblacks reusind un drop-gol prin Dan Carter, care a mai reusit si o lovitura de pedeapsa. Neo-zeelandezii au mai marcat un eseu prin Barrett, scorul final fiind 34-17.
Pentru Australia, echipa despre care multi credeau ca nu va iesi din “grupa mortii” cu Anglia si Tara Galilor, este o mare performanta, mai ales ca echipa lui Michael Cheika nu a avut un lot foarte bun, mult mai slab decat al celui neo-zeelandez. Cheika are meritul ca a dat echipei un suflu nou. Singurul antrenor care a castigat titlul cu echipe de club de pe cele doua emisfere, cu Leinster, in emisfera de nord si cu Waratacks in cea de sud, a  revitalizat jucatori terminati precum Drew Mitchell sau Matt Gitteau. Din pacate Australia a intalnit o echipa mai buna, Noua Zeelanda.
Noua Zeelanda a aratat o maturitate teribila si aici nu exagerez cu nimic. Chiar daca au inceput mai slab turneul, au crescut de la meci la meci. In finala, asa cum a recunoscut si capitanul Australiei Steven Moore “au fost mai buni”.
Odata cu castigarea acestei finale, Noua Zeelanda a batut cateva recorduri: a devenit prima echipa care isi apara trofeul si a devenit prima echipa care are trei trofee in palmares. De asemenea, a reusit sa castige pentru prima data trofeul pe teren strain, celelalte doua trofee ale Allblacks fiind obtinute pe teren propriu. Asa cum se intampla dupa Cupa Mondiala multi jucatori se retrag din activitatea internationala. Printre acestia se numara neo-zeelandezii Ritchie McCaw cel mai selectionat jucator din lume cu 147 selectii, cea mai selectionata pereche de centrii din lume  Conrad Smith si M’a Nonu, cel mai bun marcator de puncte, uvertura Daniel Carter, pilierul Tony Woodcock sau talonerul Kevin Mealamu.  Este Cupa Mondiala a unei tari care traieste pentru rugby, in care orice copil isi doreste sa fie un Allblacks.
Eu unul, un mare fan al rugby-ului, m-am bucurat enorm de aceasta Cupa Mondiala. Rugby-ul reprezinta un sport al elegantei, al fair-play-ului, in care adversarii se felicita reciproc la final, iar fanii sunt absolut deosebiti.
Aceasta Cupa Mondiala, chiar daca, din punctul meu de vedere a avut un castigator aproape anuntat, Noua Zeelanda, a reprezentat o mare campanie pentru acest sport superb. Va invit sa mergeti la meciurile de rugby inclusiv in Romania. Veti avea posibilitatea de a cunoaste o lume, a rugby-ului foarte frumoasa. Asa cum le spune si arbitrul finalei din aceasta seara, Nigel Owens, primul homosexual care conduce o finala de Cupa Mondiala, capitanilor la inceputul meciului "acesta este rugby". 


vineri, 30 octombrie 2015

Africa de Sud castiga medalia de bronz la Cupa Mondiala de Rugby

Africa de Sud – Argentin 24 – 13

Cu ocazia zilei de  nastere a lui Diego Maradona, Argentina a fost invinsa de Africa de Sud cu 24-13 in finala mica a Cupei Mondiale de Rugby.
Echipa pumelor, desi lipsita de multi jucatori, precum Marcelo Bosch, a reusit un eseu prin Pablo Orlandi. De asemenea, uvertura argentiniana Nicolas Sanchez a devenit cel mai bun marcator de la aceasta Cupa Mondiala.
Africa de Sud a fost echipa care dominat finala mica. A marcat cate un eseu la inceputul fiecarei reprize. Mai intai in prima prin aripa JP Petersen si apoi prin jucatorul de linia a doua Etzebeth in a doua repriza. Celelalte puncte au fost aduse de Handre Pollard prin transformari sau lovituri de pedeapsa.
Ma uitam la sfarsitul meciului si pe banca Africii de Sud se felicitau niste jucatori extraordinari, aflati la ultimul meci pentru Springbox: Brian Habana, aripa sud-africana, cel mai bun marcator de eseuri la o Cupa Mondiala, 15, alaturi de Jonah Lomu; Schalk Burger, un jucator pe care eu il consider un monument de devotament pentru echipa, care se retrasese din nationala si s-a intors pentru a evolua la Cupa Mondiala; Victor Matfield, cel mai batran jucator selectionat in echipa Springbox si cel mai selectionat jucator sud-african, capitanul Africii de Sud. Alaturi de acestia s-au mai aflat la ultimul meci fratii du Plassis, Bismarck si Jannie sau Fourie du Preez. 
Eu unul sunt fanul Springbox si aceasta medalie de bronz ma bucura, nu la fel de mult cum ma bucura o medalie de aur, dar oricum este un succes. Pentru echipa infranta de Japonia in primul meci la Cupa Mondiala si cea care a fost criticata pentru faptul ca in ultimul turneu Rugby Championship (Four Nations) a "castigat" lingura de lemn este o performanta, chiar daca pentru o dubla campioana mondiala poate fi putin. Oricum, prin aceasta clasare pe locul 3, Africa de Sud a aratat ca ramane o forta a rugby-ului mondial. 

duminică, 25 octombrie 2015

S-au stabilit finalistele Cupei Mondiale de Rugby 2015


Dupa victoria greu obtinuta de Noua Zeelanda in fata Africii de Sud cu 20-18, a venit randul Australiei sa invinga Argentina si sa ajunga astfel in finala Cupei Mondiale de Rugby.
Fata de neo-zeelandezi, victoria wallabies a fost una destul de clara, in care au jucat asa cum si-au obisnuit fanii, ofensiv, marcand patru eseuri, trei prin aripa Adam Ashley-Cooper si unul prin Simmons. Punctele din transformarea eseurilor si loviturile de pedeapsa au fost aduse de Bernand Foley. Ceea ce mi-a placut mult la australieni a fost ca s-au adaptat mult mai bine adversarului, inferior valoric, lucru pe care nu l-au reusit in fata Scotiei cand au castigat cu noroc pe finalul meciului. Daca in fata Scotiei australienii au gresit incercand sa joace ofensiv neglijand apararea, in partida sustinuta in fata pumelor argentiniene, elevii lui Michael Cheika si-au asigurat spatele, nu au lasat spatii in spatele liniei de atac, au fost foarte atenti la baloanele inalte trimise de argentinieni si au castigat foarte multe gramezi spontane. Din pacate gramada australiana a fost clar dominata de cea argentiniana si, in ciuda faptului ca antrenorul inaintarii Australiei este Mario Ledesma, celebrul pilier argentinian, pumele au fost cele care au castigat toate gramezile ordonate. De la australieni mi-au placut pe langa aripa Ashley-Cooper si cealalta aripa Drew Mitchell, care la faza celui de al patrulea eseu a reusit o cursa superba in care a depasit 7 adversari si a dat o pasa superba din placaj. 
Va fi probabil finala pe care toata lumea o prevedea, Australia – Noua Zeelanda, un meci in care se vor intalni probabil cele mai bune echipe din lume in acest moment. Pentru multi dintre jucatori, finala va fi ultimul meci international. In aceasta categorie se vor afla printre altii cel mai selectionat jucator din lume, capitanul Noii Zeelande Ritchie McCaw sau centrul all blacks M’a Nonu. Echipa care va castiga finala va deveni prima care are trei titluri mondiale in palmares.
Prin prezenta in finala mica, unde va intalni Africa de Sud, Argentina are sansa sa isi egaleze cea mai buna performanta de la o Cupa Mondiala, locul 3 la ultima competitie. Daniel Hourcade a aliniat o echipa tanara, ceea ce ofera pumelor un viitor frumos. Progresul rugby-ului argentinian este extraordinar. Echipa care se baza pe gramada excelenta si pe suturile de la distanta joaca acum foarte bine si pe treisferturi. Mi-au placut mult in acest meci centrul Marcelo Bosch, jucatorul englezilor de la Saracens, care a creat foarte multe momente de depasire si uvertura Nicolas Sanchez, autorul tuturor punctelor argentinienilor in acest meci si cel mai bun marcator de puncte de la aceasta Cupa Mondiala.  

Favoritele mele pentru cele doua finale sunt Australia pentru finala mare si Africa de Sud pentru finala mica. 

duminică, 18 octombrie 2015

Cupa Mondiala de Rugby apartine emisferei de sud


Australia – Scotia 35 - 34

Dupa infrangerea Irlandei in fata Argentinei cu 20-43, a venit randul Scotiei sa fie invinsa de Australia cu 35-34 si astfel Europa si-am pierdut toate reprezentantele la Cupa Mondiala de Rugby.
Ceea ce se anunta cel mai dezechilibrat sfert de finala putea aduce cea mai mare surpriza, victoria Australiei venind in ultimul minut, dupa o lovitura de pedeapsa a lui Bernard Foley.
Australia a fost echipa ofensiva, care a incercat mereu sa atace, marcand nu mai putin de 5 eseuri, doua prin Drew Mitchell si cate unul prin Ashley-Cooper, Hooper si Kuridrani. Din pacate Foley, autorul transformarii decisive, a fost si erou negativ ratand nu mai putin de 3 sanse de a aduce puncte din lovituri de pedeapsa sau transformari de eseuri.
De partea cealalta, Scotia a jucat la ciupeala, asteptand greselile australienilor si acestea au venit. Scotienii au marcat doua eseuri pe greseli de degajare ale australienilor, prin Seymour si Bennett. Ciulinii au mai reusit un eseu prin Pete Horne, celelalte puncte fiind aduse de Laidlaw.
Scotia are marele merit de a fi jucat un rugby de mare angajament fizic in fata unei echipe superioare valoric. Daca in grupe au trecut greu de Samoa si au ajuns in sferturi, in fata Australiei, elevii neo-zeelandezului Vern Cotter, au facut un meci excelent, in care si-au pus in valoare cel mai valoros jucator, Graig Laidlaw. Transformerul si capitanul Scotiei a facut un meci mare, reusind sa aduca 19 puncte pentru echipa sa din transformari si lovituri de pedeapsa.
Personal mi-am dorit sa castige Australia, eu apreciind mult jocul ofensiv, la eseu. Australienii au gresit insa in acest meci cat in tot turneul. Au gresit baloane de degajare, au fost net dominati in gramezilor ordonate si, cel mai grav, au ratat multe posibilitati de transformare. Au avut insa noroc cu greseala scotienilor din final si cu transformarea lui Bernand Foley. Mie unul mi-ar fi parut rau sa plece acasa Australia, mai ales ca in acest meci a marcat 5 eseuri, ratand inca cel putin 3 alte sanse de eseu.
In semifinale nu au mai ramas decat echipe din emisfera sudica, un mic Turneu Rugby Championship (Turneul cel 4 Natiuni) jucat la Cupa Mondiala. In prima semifinala Africa de Sud va intalni Noua Zeelanda, in timp ce Australia va juca in fata Argentinei. Daca insa australienii vor gresi la fel de mult ca in meciul in fata Scotiei, Wallabies au toate sansele sa nu ajunga in finala, dar vom vedea.



sâmbătă, 17 octombrie 2015

Noua Zeelanda spulbera Franta in doilea sfert al Cupei Mondiale de Rugby


Noua Zeelanda – Franta 62 – 13

Reeditarea finalei Cupei Mondiale din 2011 nu a semanat nici pe departe cu acel meci. Forma slaba a Frantei, aratata si in meciul in fata Irlandei s-a vazut, cocosii galici fiind clar depasiti de o echipa a Noii Zeelande care a crescut de la meci la meci.
In meciul disputat in fata Frantei, Noua Zeelanda a marcat nu mai putin de 9 eseuri, din care unul, marcat de aripa Julian Savea, a aratat exact diferenta dintre cele doua echipe. Dupa o pasa pe treisferturi, balonul a ajuns la M’a Nonu care i-a pasat lui Savea acesta reusind doua tampoane prin care a daramat doi francezi, a scapat si de al treilea si a culcat balonul in terenul de tinta. In afara de Savea, care a mai marcat doua eseuri, au mai reusit acelasi lucru pentru neo-zeelandezi Brandan Retallick, Nehe Millner-Skudder, Jerome Kaino, Kearon Read si Tawera Kerr-Barlow doua eseuri. Transformarile si loviturile de penalitate au fost aduse de catre Daniel Carter. Allblacks au jucat si la spectacol,  uvertura Allblacks, Daniel Carter, reusind la un alt eseu a marcat de Savea o pasa superba pe la spate, in stilul lui Carlos Spencer.
Daca in ultima finala a Cupei Mondiale, cea din 2011, francezii s-au tinut de neo-zeelandezi care au castigat la numai un punct, in acest meci, cocosii nu au reusit acelasi lucru decat in primele 15 minute. Punctele Frantei au fost aduse de Scott Sppeding, naturalizatul sud-african, cu o lovitura de pedeapsa reusita de dincolo de centrul terenului, Morgan Parra doua lovituri de pedepsa si Louis Picamoles un eseu. Cu aceasta infrangere, echipa Frantei “obtine” cel mai greu rezultat de la o Cupa Mondiala, iar antrenorul Philippe Saint-Andre are un ultim meci pe banca Frantei de cosmar. Contestat din toate partile fosta aripa a Frantei nu a mai reusit sa creeze acel colectiv unit de acum 4 ani. Jucatorii cu experienta precum Frederique Michalak au fost in ultimii ani in conflict cu cei tineri, iar filosofia competitiva si putin agresiva a lui Saint-Andre a incurajat acest lucru.
In semifinale vom avea un duel Africa de Sud – Noua Zeelanda in care Allblack pornesc favoriti dupa ce au aratat pana acum la Cupa Mondiala, tinand cont si de Turneul celor 4 Natiuni din acest an, cel mai important turneu anual din emisfera de sud, in care Africa de Sud a ocupat ultimul loc fiind invinsa chiar si de Argentina. Daca in grupe neo-zeelandezi au trecut greu de pume, all-blacks par a fi principalii favoriti la trofeu, alaturi de Australia. Aceasta este finala pe care o prevad eu, Australia-Noua Zeelanda.
.



Prima semifinalista a Cupei Mondiale de Rugby


Africa de Sud – Tara Galilor 23 – 19

Ceea ce se anunta cel mai echilibrat sfert de finala de la Cupa Mondiala si-a respectat statutul. Duelul de 109 ani, cu 30 de jocuri intre cele doua echipe, cu 27 de victorii sud-africane, 2 succesuri galeze si un egal, a fost un meci superb, cu multe schimbari de situatie, in care ambele echipe au fost la conducere.
Galezii au inceput foarte bine avand o sansa de eseu chiar la inceput, dar sud-africanii au fost cei care au marcat primii prin Handre Pollard, transformerul care a reusit doua lovituri de pedeapsa si scorul a devenit 6-0 pentru Springbox.
Pana la sfarsitul primei reprize galezii au reusit un eseu prin Gareth Davies, mijlocasul la gramada, in timp ce sud-africanii s-au bazat pe acelasi tranformer Pollard. Scorul pauzei a fost 13-12 pentru Tara Galilor care a marcat si un drop-gol prin Dan Biggar.
In a doua repriza gazelii au inceput mai hotarati si au reusit o lovitura de pedeapsa prin acelasi Biggar ducand scorul la 16-12. Din pacate, elevii lui Warren Gatland, galezii, au facut multe greseli in aparare oferind multe sanse pentru sud-africani sa reusesca lovituri de pedeapsa, doua astfel de sanse fiind marcate de Pollard si scorul a devenit 18-16 pentru Springbox. Dupa o noua lovitura de pedeapsa pentru galezi, acelasi Biggar a facut 19-18, scor la care galezii erau in semifinale in minutul 70 al partidei.
In minutul 74 sud-africanii au marcat eseul victoriei prin capitanul Faurie du Preez, mijlocasul la gramada, dupa o plecare superba dintr-o gramada ordonata a flanker-ului Vermeulen.
Pana la sfarsit galezii nu au reusit sa se apropie periculos de terenul de tinta sud-african si astfel Springbox ajung din nou intr-o semifinala de Cupa Mondiala lucru ce parea greu de crezut dupa infrangerea din primul meci in fata Japoniei. In semifinale sud-africanii vor intalni castigatoarea din partida Noua Zeelanda-Franta, un meci in care All blacks pleaca cu prima sansa.


duminică, 11 octombrie 2015

Romania calificata la Euro 2016


Mare realizare. Romania s-a calificat la Euro.
Picata in una dintre cele mai slaba grupe de calificare, cu Insulele Feroe, Finlanda, Ungaria, Grecia si Irlanda de Nord, echipa nationala a Romaniei s-a calificat la Euro, dupa ce a tremurat pana in ultima etapa, cand a invins puternica echipa din Unsulele Feroe cu 3-0.
Din punctul meu de vedere este una dintre cele mai urate calificari obtinute de Romania, in care trebuie sa recunoastem ca jocul rezultatelor si arbitrajele au contribuit serios la calificare. Egalul obtinut de Irlanda de Nord in minutul 95 cu Ungaria si neacordarea unui penalti pentru Finlanda in meciul cu Romania de la Bucuresti sunt exemplele cele mai clare.
Consider ca am ajuns pe usa din dos la Euro 2016, poate chiar intr-un mod rusinos pentru o echipa ai carei jucatori se laudau acum ceva timp ca ocupa locul 7 in clasamentul Coca Cola. Poate maine, in clasamentul Pepsi vor fi locul 2. Aceeasi infatuare specifica actualilor jucatori ai nationalei Romaniei. 
La Euro sper sa picam intr-o grupa cu Germania, Franta, Italia si Anglia pentru a se vedea valoarea unei echipe care, din punctul meu de vedere, nu merita sa ajunga la turneul final al Campionatului European.



Irlanda invinge Franta la Cupa Mondiala de rugby


Irlanda - Franta 24 – 9

Inaintea acestei partide ambele echipe erau calificate in sferturi, miza principala a partidei fiind locul intai, care evita intalnirea cu Noua Zeelanda.
Prima repriza a fost una foarte echilibrata, dominata de irlandezi care au marcat trei lovituri de pedeapsa, doua prin Jonathan Sexton si una prin Jan Madigan. De partea cealalta francezii au reusit si ei doua lovituri de pedeapsa prin sud-africanul naturalizat Scott Spedding, din care una de la peste 50 de m si scorul primei reprize a fost 9-6.
A doua repriza insa a fost dominata clar de trifoii irlandezi, care au reusit si doua eseuri, mai intai prin fundasul Rob Kearney si apoi prin mijlocasul la gramada Connor Murray unul dintre ele transformat si o lovitura de pedeapsa prin Jan Madigan. De partea cealalta francezii antrenorului Philippe Saint-Andre au reusit numai o lovitura de pedeapsa prin Morgan Parra.
A fost o victorie clara a irlandezilor, mai clara decat ma asteptam, dar obtinuta cu pretul a trei accidentari. Jonathan Sexton si Paul O'Connor au iesit "pe picioare" in timp ce David Toner a iesit pe targa, lucru rar pentru un jucator de rugby. Se stie ca numai la accidentari foarte grave jucatorii de rugby parasesc un meci pe targa. 
Odata cu victoria Irlandei asupra Frantei s-a stabilit programul sferturilor. Australia va intalni Scotia, Tara Galilor va intalni Africa de Sud, Irlanda va juca impotriva Argentinei, in timp ce Franta va evolua impotriva Noii Zeelande, in reeditarea ultimei finale de Cupa Mondiala. Din pacate pentru francezi, la ce au aratat in fata Irlandei, nu au sanse in fata All Blacks, dar vom vedea. Sferturile se vor desfasura sambata si duminica, 17 si 18 octombrie.


Romania iese cu capul sus de la Cupa Mondiala de rugby


Italia – Romania 32 – 22

Dupa victoria grea obtinuta in fata Canadei care a marcat cea mai mare revenire de scor la Cupa Mondiala,Romania incerca sa obtina victoria impotriva Italiei si astfel calificarea directa la Cupa Mondiala din 2019.
Fara capitanul Mihai Macovei, eroul partidei cu Canada, Romania a inceput cu Lazar, Turashvili si Paulica Ion in linia 1, Poparlan si van Heerden linia a doua, Ursache si Lucaci linia a 3, Carpo mijlocas la inchidere, Calafeteanu mijlocas la gramada, Wiringi uvertura, Vlaicu si Kinikinilau centrii, Botezatu si Lemnaru aripi si Fercu fundas.
Desi a inceput bine meciul dupa lovitura de pedeapsa a lui Vlaicu, Romania a fost dominata clar de italieni care au ratat un eseu inainte de marca o incercare prin aripa Sarto dupa o actiune foarte frumoasa pe treisferturi. Scorul devenea astfel 5-3 pentru Italia eseul nefiind transformat.
Asa cum s-a intamplat si in celelalte partide romanii au reusit sa aiba”” un jucator eliminat, de aceasta data fiind van Heerden dupa o greseala de incepator in care a lovit balonul cu piciorul intr-o gramada. Lovitura de pedeapsa a fost transformata si astfel scorul a devenit 8-3 pentru italieni.
Pe fondul superioritatii numerice si a greselilor de manuire a balonului italienii au mai marcat un eseu prin Gori transformat de Allan ducand scorul la 15-3.
Desi romanii au revenit si au avut cateva minute in care i-au tinut pe italieni la cativa metri de terenul de tinta nu au reusit sa inscrie puncte. Din pacate, in minutul 38 italienii au mai gasit o bresa in defensiva Romaniei si au mai marcat o noua incercare prin Tomaso Allan. Eseul fiind transformat scorul a devenit 22-3, care a fost inregistrat la pauza.
Dupa pauza tot italienii au dominat si, la o gramada, in minutul 45, Zanni a marcat dupa o greseala la placaj a lui Ursache. Prin transformarea lui Tomaso Allan scorul a devenit 29-3 pentru Italia.
Romanii au echilibrat partida si au jucat mult mai mult in gramezi spontane pe care le-au dominat. Asa a fost marcat si primul eseu al nostru cand aripa Apostol, intrata pe teren in locul  lui Botezatu a reusit sa culce balonul in terenul de tinta. Prin transformarea lui Vlaicu scorul a devenit 29-10 pentru Italia.
Italienii au primit huiduielile fanilor de pe stationul din Exeter cand, in minutul 69, au preferat sa transforme o lovitura de pedeapsa in loc sa o joace la mana. Scorul a devenit astfel 32-10 pentru Squadra Azzura.
Romanii au dominat finalul de meci si pe fondul schimbarilor au reusit doua incercari, mai intai prin Poparlan dupa o gramada spontana si apoi prin acelasi Apostol la o faza frumoasa pe treisferturi. Scorul finala a fost 32-22 pentru Italia.
Romania reuseste sa iasa cu capul sus, zic eu, de la aceasta Cupa Mondiala unde a nimerit intr-o grupa foarte grea cu trei echipe care joaca in Turneul celor 6 natiuni. Din pacate, si aici si arbitrajul din Romania are un “merit”, facem multe greseli de manuire a balonului si greseli intentionate care ne aduc eliminari, echipa noastra avand in fiecare meci cate un jucator eliminat. O chestie care mi s-a parut in schimb neinspirata au fost jucatorii naturalizati, in special Wiringi si van Heerden, care nu au prins o Cupa mondiala foarte buna.
Spre cinstea lor romanii nu au lasat sosetele jos in nici o partida, au jucat pana la final fiecare meci si au reusit sa marcheze eseu in fiecare partida, inclusiv Irlandei si Frantei. In meciul in fata Italiei poate puteam face mai mult daca nu greseam atat de mult in prima repriza. Sper sa fim prezenti si la Cupa Mondiala din 2019, chiar daca vom juca in calificari, dar chiar si asa eu zic ca Romania a facut o Cupa Mondiala reusita si pentru asta stejarii trebuie felicitati si incurajati in continuare.



sâmbătă, 10 octombrie 2015

Meci strans la Cupa Mondiala de rugby


Australia – Tara Galilor 15 – 6

Dupa victoria clara in fata Angliei prin care au eliminat Albionul, australienii au dat piept peste Tara Galilor, una dintre cele mai artagoase echipe in acest moment in rugby-ul mondial. Cine a vazut meciul Anglia-Tara Galilor, castigat de galezi,  a vazut ca acestia nu cedeaza cand sunt condusi, se agata de orice balon.
In meciul in fata Australiei, baietii lui Warren Gatland nu au jucat rau deloc, in opinia mea chiar au dominat partida. Galezii au preluat conducerea la inceputul meciului prin lovitura de pedeapsa a lui Dan Biggar, omul cu un mod de a se concentra foarte interesant (https://www.youtube.com/watch?v=0JIj4jcaubE). Australienii au egalat dupa 20 de minute prin Bernand Foley, acelasi care i-a adus pe canguri in avantaj in minutul 30 tot cu o lovitura de pedeapsa. Pana la sfarsitul primei reprize tot cei doi transformeri au marcat cate 3 puncte, astfel ca la pauza s-a intrat cu 9-6 pentru Australia.
Autralienii au transformat imediat dupa pauza o lovitura de pedeapsa prin Foley si au dus scorul la 12-6. In minutul 57 australienii au suferit o prima eliminare a lui Will Genia, mijlocasul la gramada, urmata de o noua eliminare a liniei a doua David Mumm, astfel ca cangurii au jucat aproape 15 minute in inferioritate. Mie unul mi s-a parut ca arbitrul a gresit cu eliminarile, avand in vedere ca australienii nu au practicat un antijoc si nu au gresit intentionat. Desi galezii au atacat mereu nu au reusit sa marcheze. Au fost foarte aproape, dar australienii s-au aparat extraordinar. Scapati de presiunea eliminarilor australienii au mai marcat o data, prin acelasi Bernand Foley, o lovitura de pedeapsa aducand scorul la 15-6 care a fost si rezultatul final. Chiar daca nu s-a marcat nici un eseu a fost un meci echilibat si foarte frumos. Am vazut niste placaje foarte frumoase si un joc al pachetelor de inaintare super. Din pacate jocul pe treisferturi nu a functionat pentru nici una dintre cele doua echipe, mai ales datorita apararilor bune. Jucatorul australian Bernand Foley a devenit cel mai bun marcator de puncte de la aceasta Cupa Mondiala.
Indiferent de rezultatul acestui meci cele doua echipe erau calificate in sferturi, dar, dupa aceasta victorie, australienii au castigat grupa A si vor intalni in sferturi Scotia, un adversar destul de accesibil, in timp ce Tara Galilor a ocupat locul doi si va intalni Africa de Sud intr-un meci in care, teotetic, pleaca cu sansa a doua.


vineri, 9 octombrie 2015

Liverpool are un nou manager


Dupa 3 sezoane in care nu a reusit mare lucru dar a investit enorm, Liverpool a decis sa incheie conturile cu Brendan Rodgers si l-a numit ca manager pe Jurgen Klopp, fostul antrenor al Borussiei Dortmund.
Jurgen Klopp si-a inceput cariera de antrenor la Mainz unde a stat intre 2001 si 2008 pe care a calificat-o in Cupa UEFA in 2005-2006 o performanta istorica pentru un club mic din Germania, trecand apoi la Borussia Dortmund. Cu BVB a reusit sa castige tilul in anii 2011 si 2012, Cupa Germaniei in 2012 si a ajuns in finala Champions League in sezonul 2012-2013.
Pentru Liverpool, unul dintre cele mai galonate cluburi din fotbalul european, ultimii ani au fost foarte grei. Dupa Cupa Ligii castigata sub conducerea lui Kenny Dalglish in 2012, acesta a fost inlocuit cu Brendan Rodgers, fost manager al lui Swansea.
Singura realizare a lui Rodgers pe Anfield a fost lupta neastaptata pentru titlu din sezonul 2013-2014, pierduta de cormorani in ultima etapa in fata lui Manchester City. 
Mie unul mi s-a parut ca palaria a fost prea mare pentru Rodgers. A gresit in anumite puncte: nu i-a prelungit contractul lui Steven Gerrard, simbolul de pe Anfield, lasandu-l sa plece in Statele Unite, l-a pierdut pe Luis Suarez, masinaria de goluri a lui Liverpool, a investit enorm in jucatori de care apoi s-a despartit pentru nimic precum Lazar Markovic sau Richie Lambert. Fanii s-au saturat si au facut inclusiv un site “Sack Brendan Rodgers” in care isi exprimau dorinta de a-l vedea plecat pe managerul nord-irlandez. Si totusi clubul i-a acordat trei ani (iunie 2012 – octombrie 2015) in care sa isi puna in aplicare filozofia de joc si i-a multumit pentru activitatea depusa, asa cum procedeaza un club mare precum Liverpool.
Venirea lui Klopp este, sper eu, atat o lovitura de imagine cat si o schimbare necesara de aer in vestiarul lui Liverpool. Liverpool a cumparat vreo 10 jucatori vara aceasta dar cele mai importante transferuri Benteke si Firmino nu s-au integrat si nu dau randament, iar echipa nu are un sistem de joc clar. Aceste lucruri se vad si in pozitia din clasament, Liverpool fiind pe 8 la 6 puncte de prima pozitie.
In calitate de suporter al lui Liverpool si de mare admirator al fanilor de pe Anfield, astept cu mare nerabdare primul meci pe teren propriu al cormoranilor, cu Southampton, pentru a vedea reactia acestora. De asemenea, sper ca dupa venirea lui Klopp echipa sa inceapa sa joace frumos si sa castige trofee precum o facea Borussia Dortmund. 
https://www.youtube.com/watch?v=NN5AmHDTZ0M



joi, 8 octombrie 2015

Romania face egal cu Finlanda in preliminariile Campionatului European


Dupa cele trei meciuri in care nu am reusit sa castigam, cel cu Irlanda de Nord, cu Ungaria si cel cu Grecia echipa nationala a Romaniei a intalnit pe Arena Nationala echipa Finlandei cu gandul la victorie.
Cu acest gand a plecat si Iordanescu care a introdus in teren urmatorul 11: in poarta Tatarusanu, in aparare Papp, Chiriches, Grigore si Rat, la inchidere Hoban, la mijloc Chipciu, Sanmartean si Torje, in atac Keseru si Stancu.
In primele 10 minute, romanii au avut doua ocazii mari de gol, mai intai la lovitura de colt executata bine de Torje cand balonul trimis cu capul spre poarta de Keseru a fost respins de pe linia portii de finlandezi, iar apoi la lovitura de cap a lui Bogdan Stancu care a fost respinsa de portar. Acelasi Stancu a avut o lovitura de cap in minutul 20 care a fost respinsa in corner. La faza urmatoare Chiriches a reluat dupa lovitura de colt, dar acelasi portar finlandez a respins. In minutul 43 la o pasa superba a lui Sanmartean, Keseru a sutat din careu, nu foarte puternic si balonul a fost respins in lateral, la pauza intrandu-se cu scorul de 0-0.
La modul in care a jucat Romania, cu centrari din benzi direct spre varf si cu faze fixe, ma gandesc daca nu cumva incercam sa copiem modul de joc englezesc. Numai Sanmartean pare sa lumineze jocul romanilor, Chipciu si Torje neaparand in joc. Si comentatorii “obiectivi” remarca acest lucru, ne bucuram la fazele fixe. Opinia mea este ca acest lucru arata neputinta. Nu ne cream faze de joc. Comentatorii se bucura la rezultatul de la Budapesta, 1-0 pentru Insulele Feroe, favorabil Romaniei. Daca nu suntem in stare sa batem, macar speram ca ne ajuta ceilalti. Noroc sa ai.
Dupa pauza Romania a dominat si a avut o prima ocazie la sutul periculos al capitanului Razvan Rat cand balonul a trecut putin pe langa poarta. Dupa cateva minute Torje a trimis in bara dupa o actiune frumoasa. 
A venit apoi minutul 65 si golul finlandezilor la contra lui Pukki cand atat Chiriches cat si Dragos Grigore au plecat dupa varful lui Brondby, care i-a pasat celuilalt varf Pohjanpalo si acesta l-a invins pe Tatarusanu cu un sut plasat. 
In minutul 71 Finlanda a avut un penalti neacordat care ar fi trebuit sa duca si la eliminarea unui fundas roman. Dupa ce l-au criticat grav pe arbitrul partidei la inceputul meciului, cei doi comentatori nu au mai spus nimic despre faptul ca Romania a fost avantajata clar. 
Finlandezii au mai avut doua ocazii mari de gol prin Ring si Pukki dar de fiecare data Tatarusanu a respins. 
Dupa primirea golului nationala Romaniei nu a mai reusit nimic, nici o sansa de a marca, pana in minutul 92 cand, la o combinatie intre Maxim si Hoban ultimul a inscris si a adus un punct pentru Romania care mentine echipa lui Iordanescu pe locul 2 in grupa de calificare la Euro. Se bucurau comentatorii de zici ca am castigat campionatul, nu ca am egalat Finlanda. Mie unul mi se pare un rezultat rusinos. Sa te bucuri ca ai egalat Finlanda echivaleaza pentru mine cu bucuria ca ai batut Insulele Feroe, dar probabil ca am eu asteptari prea mari de la nationala Romaniei si de fapt acesti jucatori cam asta pot. 
Fara sa vreau sa supar pe nimeni, dar eu unul nu cred ca meritam sa mergem la Euro. O echipa care nu poate bate niste “desculti” precum finlandezii, grecii sau ungurii nu are ce sa caute la Euro. Imi pare rau pentru miile de suporteri care au sustinut o echipa care se multumeste sa joace la egal, sa nu ia gol. 


miercuri, 7 octombrie 2015

Cea mai mare diferenta de puncte la Cupa Mondiala de Rugby


Dupa socanta infrangere in fata Japoniei suferita in primul meci al Cupei Mondiale de Rugby, echipa Africii de Sud pare sa isi revina, reusind sa castige urmatoarele partide.
In meciul sustinut in fata echipei Statelor Unite, sud-africanii au reusit doua performante. Au realizat cea mai mare diferenta de puncte de la aceasta Cupa Mondiala detinuta de Australia dupa victoria cu 65-3 in fata Uruguay-ului si au reusit prima victorie la 0 de pana acum in competie.
In meciul disputat in fata nord-americanilor Springbox au invins cu 64-0, la pauza 14-0. De asemenea, aripa sud-africana Brian Habana a egalat recordul de eseuri marcate intr-un meci la Cupa Mondiala, 3, detinut de celebrul Jonah Lomu.
Cu aceasta victorie Africa de Sud s-a calificat in sferturile de finala ale Cupei Mondiale de pe primul loc al grupei B. 

marți, 6 octombrie 2015

Romania a invins Canada la Cupa Mondiala de rugby


Romania - Canada 17-15

Dupa cele doua infrangeri suferite in fata Frantei si Irlandei, echipa Romaniei a inceput meciul in fata Canadei cu aceleasi greseli inexplicabile, placaje inalte sau greseli nefortate care au oferit echipei “frunzei de artar” ocazia transformarilor. In acest mod canadienii au marcat primele puncte facand 3-0.
Apoi Romania a incercat sa revina in joc, a avut o perioada de 10-15 minute in care a presat echipa Canadei, chiar daca am jucat in inferioritate dupa eliminarea lui Catalin Fercu pentru un placaj in aer. Din pacate Vlaicu a ratat doua lovituri de pedeapsa in care puteam sa egalam. De asemenea, am ratat o gramada ordonata, in care am fost superiori la 10 m de terenul advers, dupa o greseala de manuire a balonului.
Canada a revenit apoi in joc, a dominat si a reusit sa inscrie un eseu dupa o faza prelungita de atac prin jucatorul vedeta DTH van der Merve care a dus astfel scorul la 8-0 pentru echipa sa. Din fericire pentru jucatorii romani transformarea a fost ratata si scorul pauzei a ramas 8-0 pentru canadieni.
Imediat dupa pauza romanii nu s-au trezit si au continuat in acelasi mod defensiv, fara vlaga, reusind sa “incaseze” inca o incercare prin Hassler si scorul a devenit 13-0. Eseul a fost transformat de catre Hirayama care a dus astfel scorul la 15-0.
Socul primirii acestui eseu i-a mobilizat un pic pe romani care au dat drumul la balon pe treisferturi si mai ales in gramezile spontane si astfel a venit, in minutul 53, eseul capitanului Mihai Macovei transformat de Florin Vlaicu. Scorul a devenit astfel 15-7 pentru canadieni.
Desi au presat imediat, romanii au facut foarte multe greseli de manuire a balonului, ratand astfel ocazia de a crea faze ofensive. Presiunea pe care am pus-o pe canadieni i-a facut insa pe acestia sa greseasca. Ultimele 10 minute au fost dominate clar de romani. Forta liniei intai a Romaniei a fost decisiva. 
La un mol, canadienii au prabusit intentionat aglomerarea si unul dintre jucatorii nord-americani a fost eliminat. Imediat, acelasi Mihai Macovei a marcat un nou eseu transformat de Vlaicu si astfel romanii au adus scorul la 14-15.
In minutul 77 a venit o greseala intr-o gramada ordonata a canadienilor si lovitura de pedeapsa acordata de arbitrul englez a fost transformata de Florin Vlaicu si Romania conducea cu 17-15, care a fost si scorul final.

Este o victorie mare pentru tricolori, foarte grea insa. Ceea ce este frumos este ca romanii au luptat pana la final, reusind in 30 minute sa intoarca un 0-15 foarte dur. Urmeaza meciul cu Italia de duminica pe care va fi foarte greu sa il castigam daca gresim la fel de mult, dar pana atunci sa savuram prima victorie a Romaniei la Cupa Mondiala de rugby 2015. 


sâmbătă, 3 octombrie 2015

Cand gazda pleaca acasa


Dupa infrangerea socanta a Africii de Sud in fata Japoniei, Cupa Mondiala de rugby ne-a mai oferit inca o mare surpriza.
Gazda competitiei si una dintre favoritele la castigarea trofeului, Anglia, a fost eliminata inca din faza grupelor, o premiera in istoria Cupei Mondiale.
Fosta campioana din 2003, cu acea echipa extraordinara care ii cuprindea printre altii pe Johnny Wilkinson sau Jason Robinson, Anglia a inceput bine turneul invingand Fiji cu 35-13. 
A venit infrangerea la limita in fata Tarii Galilor 25-28. In finalul acestui meci, englezii au avut o lovitura de pedeapsa pe care puteau sa o transforme si astfel sa egaleze scorul, dar capitanul Chris Robshaw a decis sa fie trimisa in margine foarte aproape de terenul de tinta galez, cu intentia de a marca un eseu si a castiga partida. Acest spirit de a incerca mereu sa castigi eu il apreciez foarte mult. Din pacate, marginea a fost pierduta si astfel englezii au pierdut meciul.  
Totul s-a terminat dupa infrangerea grea, suferita in fata a 81.000 oameni pe Twickenham, in fata Australiei 13-33, iar echipa Angliei, asa cum a spus acelasi Chris Robshaw, "a dezamagit o tara intrega".

Despre sport cu serban