joi, 30 iunie 2016

Portugalia prima semifinalista la Euro 2016


Portugalia s-a impus in sfertul de finala de la Euro 2016 disputat in fata Poloniei dupa lovituri de departajare, scorul in timpul regulamentar fiind 1-1.
Polonia a deschis scorul prin Robert Lewandowski, in minutul 2, iar Portugalia a egalat in minutul 33 prin Renato Sanchez.

Portugalia va intalni in semifinale castigatoarea partidei dintre Tara Galilor si Belgia. 

miercuri, 29 iunie 2016

Argentina pierde Copa America si posibil pe Messi


Echipa statului Chile a reusit sa castige Editia centenara a Copei America, cea mai importanta competitie in fotbalul sud-american la nivel de echipa nationala.
In finala competiei, disputata pe Metlife Stadium din New Jersey, echipa antrenata de argentinianul Juan Antonio Pizzi, a invins la penalty-uri Argentina.
In finala mica a competitiei, Columbia s-a impus cu 1-0 in fata echipei Statelor Unite prin golul reusit de Carlos Bacca.
Desi a aliniat o echipa plina de vedete printre care Messi, Higuain, Aguerro sau di Maria, numai “apasul” Tevez lipsind, asa cum se intampla de multi ani de la nationala, Argentina nu a reusit sa castige trofeul ceea ce l-a facut pe Leo Messi, aflat la a patra finala disputata din care 3 Copa America si un Campionat Mondial, cel din 2014, fara a castiga vreuna, sa isi anunte retragerea de la nationala. De mentionat ca Messi a fost unul dintre cei care a ratat un penalty in finala cu Chile.  
Criticat des in tara sa natala pentru jocul de la echipa nationala, care ar fi mai slab decat la Barcelona,  starul a decis, cel putin “la cald”, sa spuna adio nationalei Argentinei. Unul dintre criticii sai cei mai vehementi, Diego Maradona, cel cu care este des comparat, a iesit acum sa il roage sa revina asupra deciziei. In varsta de 29 de ani, Messi probabil ca va reveni asupra deciziei si va mai juca cel putin la campionatul mondial din Brazilia 2018. Probabil ca apoi se va retrage, asa cum se va intampla cu unii dintre colegii sai de la echipa nationala, precum Higuain, Macherano sau Lavezzi.
Aceasta editie a Copei America a consemnat contraperformanta istorica a Braziliei, eliminata inca din faza grupelor, chiar daca dupa o greseala mare de arbitraj la meciul disputat cu Peru. Dupa aceasta eliminare, antrenorul Carlos Dunga a fost demis, in locul sau fiind numit Tite (Adenor Leonardo Bacchi), fostul antrenor al lui Continhans, un om care a obtinut cu aceasta echipa titlul in Brazilia, Copa Libertadores si Campionatul Mondial al Cluburilor. 

luni, 27 iunie 2016

Programul sferturilor la Euro 2016


Faza optimilor a adus prima mare supriza de la acest Campionat European prin eliminarea Angliei de catre o echipa a Islandei care confirma parcursul bun pe care l-a avut in grupa de calificare la Euro. Ma gandesc, fara a dori sa fiu rau, cum la o populatie de 323.002 locuitori, conform Wikipedia, gasesti 11 jucatori care sa bata Anglia si care iti duc echipa in sferturi la Euro, in timp ce la o populatie de 20 milioane de locuitori, echipa nationala a Romaniei nu este in stare sa bata Albania si sa treaca de faza grupelor. A reusit insa o echipa care vine dintr-o "tara cu mai multi vulcani decat fotbalisti profestionisti", conform declaratiei marelui international englez Gary Lineker. Ar mai fi surprinzatoare eliminarea Spaniei, dar ibericii au fost invinsi de Italia.
Lasand la o parte intrebarile retorice despre nationala Romaniei, Islanda va avea si in sferturi un meci foarte greu, in fata tarii gazda Franta. Meciul se va disputa duminica, 3 iulie de la ora 22 (ora Romaniei) la Paris.
Daca vor reusi sa treaca si de Franta, pentru Islanda va veni un adversar de mare calibru, jucand cu castigatoarea sfertului de foc care se va disputa sambata, 2 iulie de la ora 22 la Bordeaux si care va opune echipele Germaniei si Italiei. Acesta este, in mod sigur, cel mai tare sfert de finala de la Euro 2016.
Pe partea cealalta de tablou la Euro, Belgia, calificata dupa un clar 4-0 cu Ungaria, va avea un meci dificil in fata Tarii Galilor. Meciul se va disputa vineri 1 iulie de la ora 22 la Lille.
Am lasat la sfarsit ultimul sfert de finala dar care se va desfasura primul si care va opune Polonia si Portugalia. Meciul se va disputa joi, 30 iunie de la ora 22 la Marsilia. Cred ca ambele echipe au ajuns cu noroc in sferturi, Polonia trecand la penalty-uri de Elvetia, iar Portugalia trecand de Croatia in optimi. 
Toate meciurile din sferturi pot fi vazute la TV pe ProTV si pe Dolce Sport. 

Italia trimite acasa campioana europeana Spania si merge in sferturi la Euro 2016


Sunt un fan al campioanei Italiei, Juventus Torino.
Am fost dintotdeauna un fan al Italiei, echipa plina de pasiune si de trairi intense, care o zi nu a fost in stare de nimic atunci cand Roberto Baggio a ratat penalty-ul din finala Campionatului Mondial disputata in fata Braziliei, asa ca meciul cu Spania din optimile Campionatului European Franta 2016 l-am trait foarte intens.
Antonio Conte, pe care imi permit sa il asemuiesc, la o scara mai mica, cu marele Helenio Herrera, legendarul creator al stilului de joc ultra defensiv Catenaccio, a oferit o lectie Spaniei in prima repriza pe care Italia a dominat-o clar.
Au ratat ocazii mari de marca Graziano Pelle la o faza in care centrarea lui Florenzi a fost trimisa la bara jos de atacantul lui Southampton dar de Gea s-a opus deschiderii scorului si apoi Giaccherini al carui sut a fost scos de asemenea de portarul spaniol. In minutul 25 Marco Parolo a ratat de putin tinta tragand pe langa poarta.
Golul eliberator a venit in minutul 33 la o lovitura libera sutata puternic de Eder, de Gea nu a putut respinge, iar fundasul lui Juventus, Giorgio Chellini, a trimis in poarta.
Era 1-0 pentru o echipa a Italiei care a continuat sa atace si a mai avut o ocazie mare de gol chiar inainte de pauza cand centrarea lui Giaccherini a fost trimisa pe poarta de Pelle, dar de Gea a evitat golul.
In a doua repriza antrenorul Spaniei, Vicente del Bosque, a introdus in teren un al doilea varf, Aritz Aduriz si Spania a ratat prima sa ocazie in acest meci prin Alvaro Morata care a trimis cu capul din 5 m in bratele fostului sau coleg de la Juve Gigi Buffon.
Italia a avut apoi ocazia de a inchide meciul, cand devierea lui Pelle l-a lasat in pozitie singur cu portarul pe Eder dar atacantul Italiei nu l-a putut invinge pe de Gea.
Pana la final ambele echipe au mai avut ocazii bune de a inscrie, Italia prin Giaccherini, iar Spania prin Aduriz, Iniesta si Pique.
In minutul 87 Spania a ratat prin Gerard Pique o ocazie uriasa de a egala, balonul trimis in adancime de Gea lasandu-l pe fundasul Barcei la numai 6 m cu Buffon in fata, dar batranul de 38 de ani din poarta Italiei a respins.
Asa cum s-a intamplat si in partida cu Belgia, Italia lui Antonio Conte a dat lovitura pe contraatac, in prelungiri, cand Lorenzo Insigne a schimbat directia de joc pe partea dreapta de unde fundasul Darmian a centrat perfect iar Grazziano Pelle a inscris, ducand scorul la 2-0 pentru Squadra Azzurra.
Considerand evolutia celor 2 echipe in acest meci cred ca este o victorie meritata a Italiei, echipa care a aratat ca poate, chiar si cu jucatori slabuti individual, sa invinga o echipa a Spaniei al carei joc de pase s-a blocat in fata unei aparari extraordinare. Spania si-a creat cateva ocazii bune dar nu a reusit sa inscrie.
Pe italieni ii asteapta un meci foarte greu in sferturi contra Germaniei intr-un meci care va opune, consider eu, cele mai bune echipe de la acest turneu. Mie unul imi va parea rau de echipa care pleca acasa dupa meciul Italia-Germania si cred ca echipa care va castiga acest meci are sanse mari sa devina campioana europeana.  

Pot sa remarc si ceva negativ dupa aceasta partida, arbitrajul slab, primul in opinia mea de la acest turneu, al turcului Cakar. Acesta a gresit la faze usoare de joc, a fragmentat foarte mult partida si a provocat multa nervozitate pentru jucatori. 

duminică, 26 iunie 2016

Romania medaliata la Europene .............. la scrima


In acest weenekd s-a desfasurat la Torun in Polonia faza finala a campionatelor europene de scrima, unde echipa Romaniei a obtinut medalii.
In proba de spada feminin individual, medaliile de aur si argint au revenit romancelor Simona Gherman si Ana Maria Popescu.
Echipa masculina de sabie, antrenata de Mihai Covaliu si Dan Gaureanu, compusa din Tibi Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea si Ciprian Galatanu a obtinut medalia de bronz dupa ce a invins in finala mica Ungaria cu 45-32.
La aceeasi competitie, echipa feminina de spada a Romaniei, antrenata de Dan Podeanu si George Epurescu, compusa din Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Loredana Dinu si Simona Pop a obtinut medalia de bronz dupa ce a invins tot echipa Ungariei cu 27-19.

Sper ca echipele Romaniei sa repete si la Olimpiada de la Rio care se apropie performanta frumosa pe care au facut-o la Europene si sa vina cu medalii. Oricum, pana atunci, FELICITARI sportivilor romani, adevarati ambasadori ai sportului romanesc.
Imi doresc de asemenea sa vad in ziarele si mass media romaneasca mai putine informatii despre "performantele" fotbalistilor romani si ale echipelor romanesti de fotbal. 
Exista si alte sporturi si sportivi in Romania, iar unii dintre acesti sportivi realizeaza performante frumoase pentru tara noastra aducand chiar medalii si pentru aceasta ar trebui sa ii prezentam mai mult publicului. 

Germania se califica fara probleme in sferturi la Euro 2016


Campioana mondiala, echipa nationala de fotbal a Germaniei, a invins clar echipa Slovaciei cu 3-0 in optimile Campionatului European de fotbal Franta 2016.
Jogi Low, antrenorul Germaniei, a inceput in poarta cu Neuer, in aparare Kiemich, Boateng, Hummels si Hector, Khedira in fata apararii, Draxler, Kroos, Muller si Ozil in spatele varfului Mario Gomez.
Nici nu incepuse bine meciul si Germania a inscris prin fundasul Jerome Boateng cu un sut superb de la marginea careului mare.
Mesut Ozil a ratat apoi un penalty sutat telefonat.
Pana la pauza nu a contat decat o echipa pe teren si al doilea gol al nemtilor marcat de Mario Gomez dupa cursa superba a lui Julian Draxler pe partea stanga, in minutul 43, nu a fost o surpriza.
Cea de a doua repriza s-a desfasurat in acelasi mod, cu Germania dominand atat teritorial cat si la ocazii.
Golul al treilea a venit in urma unui corner executat de Kroos balonul fiind prelungit de Hummels, iar  mijlocasul lui Wolsburg Julian Draxler, cel mai bun jucator al meciului in opinia mea, a inscris cu un sut plasat din interiorul careului.

Germania a facut un meci perfect, pe care si l-a facut usor si prin golul inscris repede de Boateng. Singura dezamagire ar putea fi cartonasul galben incasat de Mats Hummels care il va face sa absenteze in sferturi, cartonas acordat incorect de arbitrul polonez la o intrare la minge a fundasului german. 
Mi-a placut mult jocul Germaniei, unul ofensiv, bazat atat pe forta cat si pe tehnica. Cred ca este singura echipa de pana acum care joaca asa de avantat la acest Euro, unde echipe precum Franta sau Portugalia, ca sa nu vorbim de Italia, se bazeaza pe defensiva si contraatac. Germania va avea insa un meci foarte greu in sferturi cu castigatoarea partidei dintre Italia si Spania, in ce consider eu a fi o veritabila finala a turneului desfasurata in faza sferturilor. 

Franta merge in sferturi la Euro 2016


Dupa dezamagirea pricinuita de eliminarea Croatiei, echipa mai buna in meciul cu Portugalia incheiat,   in opinia mea nemeritat, cu 1-0 pentru echipa lusitana, jocul Frantei in fata Irlandei a inceput cum nu se poate mai prost pentru cocosi care s-au vazut condusi inca din minutul 2 dupa golul din penalty-ul transformat de Robbie Brady.
Toata prima repriza francezii au alergat dupa egalare, dar jocul oarecum defensiv al lui Deschamps care a jucat in sistemul folosit in partida cu Romania, cu Lloris in poarta, Sagna, Rami, Koschelny si Evra in aparare, Matuidi, Kante si Pogba la mijloc, Griezmann si Payet pe benzi si Giroud in atac nu a produs multe faze periculoase. Giroud a parut strain intre fundasii irlandezi, iar Pogba, Payet si Griezmann au pedalat in gol.
La pauza, Deschamps l-a schimbat foarte inspirat pe Kante cu Coman, Pogba a jucat mai retras, Coman a intrat in banda dreapta, iar Griezmann a jucat in spatele lui Giroud.
In primele 20 minute ale celei de a doua reprize, jucatorul lui Atletico Madrid, Antoine Griezmann, a reusit doua goluri si a provocat eliminarea fundasului irlandez Shane Duffy, care a fost obligat sa faulteze in pozitie de ultim aparator si jocul a fost rezolvat.
Primul gol a venit dupa o centrare perfecta a lui Bakary Sagna, Griezmann inscriind cu capul, pentru ca al doilea gol sa vina dintr-o deviere a lui Giroud in urma careia Griezmann a scapat singur cu portarul si l-a invins pe Randolph.
In 10 oameni irlandezii nu au reusit nici o faza periculoasa. Francezii insa si-au mai creat trei ocazii mai de gol ratate de Pierre Andre Gignac, inlocuitorul lui Giroud, de doua ori si acelasi Griezmann in minutul 90 acesta ratand astfel si sansa primului hat-trick de la acest Euro.

Franta merge mai departe la acest Euro dupa o victorie muncita, asa cum au fost si cele obtinute in fata Romaniei si Albaniei. Ma surprinde jocul defensiv aratat in prima repriza de echipa lui Deschamps, care si-a spalat pacatele in a doua repriza pe care a dominat-o autoritar si va evolua in sferturi in fata castigatoarei meciului dintre Anglia si Islanda. 

joi, 23 iunie 2016

Campioana in premiera in NBA


Cleveland Cavaliers a reusit sa castige titlul de campioana a NBA, liga nord-americana de baschet, dupa ce a invins Golden State Warriors cu 4-3 la general in finala disputata dupa sistemul cel mai bun din 7 meciuri. De mentionat ca finala de anul trecut s-a disputat intre aceleasi echipe, castigatoare fiind Golden State.   
Pentru echipa fondata in anul 1970, este primul titlu de campioana din palmares. Pe langa titlul castigat, Cleveland a mai reusit o premiera, fiind prima echipa care revine de la 1-3 intr-o finala NBA si castiga titlul.
Pentru vedeta echipei, Le Bron James, omul care si-a inceput cariera la Cleveland, plecand in 2010 la Miami si revenind acasa in 2014, este al treilea trofeu de campion, dupa cele dobandite in 2012 si 2013 cu Miami Heat. 

Campioana in premiera in NBA


Cleveland Cavaliers a reusit sa castige titlul de campioana a NBA, liga nord-americana de baschet, dupa ce a invins Golden State Warriors cu 4-3 la general in finala disputata dupa sistemul cel mai bun din 7 meciuri. De mentionat ca finala de anul trecut s-a disputat intre aceleasi echipe, castigatoare fiind Golden State.   
Pentru echipa fondata in anul 1970, este primul titlu de campioana din palmares. Pe langa titlul castigat, Cleveland a mai reusit o premiera, fiind prima echipa care revine de la 1-3 intr-o finala NBA si castiga titlul.
Pentru vedeta echipei, Le Bron James, omul care si-a inceput cariera la Cleveland, plecand in 2010 la Miami si revenind acasa in 2014, este al treilea trofeu de campion, dupa cele dobandite in 2012 si 2013 cu Miami Heat. 

miercuri, 22 iunie 2016

Tabloul optimilor la Euro 2016

Dupa performanta fotbalistilor romani ne-a ramas sa ii urmarim pe altii cum joaca in optimi la Euro. Ne consolam cu gandul ca nici Albania, puternica echipa care ne-a invins in ultimul meci din grupe, nu a prins optimile.
Faza grupelor de la Campionatul European nu a adus nici o surpriza majora, toate echipele importante, daca nu luam in considerare Austria, Suedia si Rusia mergand mai departe. 
Din grupa A, grupa Romaniei, s-au calificat Franta si Elvetia, din grupa B Tara Galilor, Anglia si Slovacia, din Grupa C Germania, Polonia si Irlanda de Nord, din Grupa D Croatia si Spania, din Grupa E Italia, Belgia si Irlanda, iar din grupa F Ungaria, Islanda si Portugalia. Poate surprinde rezultatul din grupa F, unde Portugalia a terminat numai pe locul 3, dar la ce au aratat lusitanii nu este de mirare, toate baloanele pe Cristiano Ronaldo si vede el cum inscrie.
Avand in vedere clasarea pe locul 3, portughezii vor avea o misiune grea in optimi in fata Croatiei, aceeasi croati care, prin locul 1 ocupat in grupa, ii trimit pe spanioli pentru un joc tare de tot cu Italia in optimi.
Celelalte meciuri din optimi sunt: Elvetia-Polonia, Tara Galilor-Irlanda de Nord, Ungaria-Belgia, Germania-Slovacia, Franta-Irlanda si Anglia-Islanda. 

Odata cu terminarea meciurilor de la Euro, Suedia isi va pierde vedeta. Unul dintre cei mai importanti atacanti ai ultimilor ani, Zlatan Ibrahimovici si-a anuntat retragerea din echipa nationala a Suediei. Mie imi place foarte mult Zlatan care, in ciuda modului lui foarte materialist de a vedea fotbalul, aduce acea scanteie de mare jucator care poate sa inscrie cu calcaiul urmand ca in faza urmatoare sa rateze singur cu portarul. Eu sper ca Zlatan, acum liber de contract dupa ce a parasit PSG, sa aleaga o echipa mare unde sa isi continue cariera astfel incat sa ne bucuram in continuare de jocul sau spectaculos la echipa de club.

marți, 21 iunie 2016

Romania castiga World Rugby Nations Cup 2016


Dupa esecul fotbalistilor la campionatul European, avem si un moment de bucurie, adus de “stejari”, componentii echipei nationale de rugby, care au castigat World Rugby Nations Cup, turneul organizat la Bucuresti, dupa victoria 20-8 in fata Argentinei XV.
Romania reuseste sa isi pastreze trofeul, castigat si in 2015, chiar si lipsa capitanului Mihai Macovei, accidentat pentru o perioada lunga de timp, reusind sa invinga de asemenea Namibia si Uruguay la turneul organizat la Bucuresti.
In lipsa lui Mihai Macovei banderola de capitan a fost la Stelian Burcea. Antrenorul Lynn Howells a declarat dupa meci: “sunt multumit de acest turneu, mai ales ca am introdus sapte jucatori noi si am incercat un nou stil de rugby si am reusit”.
In lumea mica a rugby-ului romanesc astfel de turnee sunt foarte importante pentru a testa jucatorii si a le vedea valoarea.

Pentru cine nu a fost la un meci de rugby va invit sa mergeti pe Stadionul Arcul de Triumf la meciurile echipei nationale, unde veti gasi o atmosfera foarte frumoasa.    

duminică, 19 iunie 2016

Romania paraseste rusinos Euro 2016


Dupa evolutia destul de buna in fata Frantei desi am pierdut acel meci si dupa evolutia lamentabila in fata Elvetiei partida in urma careia am reusit sa obtinem un egal, a venit confirmarea adevaratei valori a echipei nationale a Romaniei, 0-1 cu echipa Albaniei.
Chiar daca stiam ca echipa noastra este slaba, ne doream sa bata Albania si sa mearga mai departe. Dar parca nu au vrut sa joace, parca jucatorii doreau sa mearga in vacanta. "No penalty, no party” spunea cineva pe Facebook. Scuze precum “arbitrul ne-a anulat o faza periculoasa pe motiv de ofsaid”, “nu am primit un penalty” sau “a fost fault la portar la faza primului gol al lor” nu tin acum.
La acest campionat european Romania nu a avut o idee de joc. Am “bagat autobaza”, sperand sa nu luam gol si daca pica un gol foarte bine, daca nu, asta este, ne laudam ca suntem invincibili nu stiu cate meciuri, asa cum s-a intamplat in preliminarii. Dar iata ca nu a tinut. 
Echipa noastra paraseste competitia ocupand ultimul loc in grupa cu 1 punct si, daca excludem momentele bune pe care le-am avut cu Franta in primul joc, nu a aratat nimic.
Selectionerul Romaniei Anghel Iordanescu spunea “chiar nu ne reprosam nimic! Nu e o seara atat de neagra pe cat o vedeti dumneavoastra”. Nea Puiu are dreptate. Nu ai cum sa iti reprosezi ceva, din moment ce, indiferent cum joci, primesti bani. Lipsa aceasta de rusine in fata unei contraperformante istorice este de-a dreptul jignitoare pentru milioanele de suporteri care au sperat la televizor intr-o victorie in fata Albaniei si in fata miilor de suporteri care au incurajat echipa pe stadioane. De asemenea, presedintele federatiei si capitanul nationalei au refuzat sa dea interviuri. Aceasta este atitudinea fata de sustinatorii echipei nationale.
Echipa aceasta atata poate, sa nu ne mai facem sperante desarte. Cum a spus chiar portarul echipei nationale, Ciprian Tatarusanu “aceasta a fost  valoarea”. 
Eu cred ca totul tine de mentalitate.
Ne mintim ca am jucat bine cu Franta dar am pierdut. De ce nu vrem sa interpretam si asa: a fost primul meci, pe francezi era o presiune teribila, au multi jucatori noi. De ce ne ferim sa spunem ca Tatarusanu a gresit la faza golului lui Giroud si mentionam ca a fost faultat? De ce nu avem puterea sa recunoastem ca din minutul 60 al meciului cu Elvetia am murit pe teren si numai norocul ne-a facut sa scapam de infrangere?
Pentru ca avem o mentalitate indoielnica. Ne ascundem in spatele unor scuze precum “echipele de club din Romania nu furnizeaza jucatori”. Nici echipele maghiare sau albanze nu creeaza jucatori si totusi echipele lor fac meciuri bune la Euro.
Sper ca acest Euro sa insemne un moment zero in fotbalul romanesc.  Nu mai putem asa.
Trebuie sa invatam din greseli si sa construim o echipa cu mentalitate, in care tinerii sa aiba un loc important.
Selectia ar trebui dupa forma jucatorului, nu indiferent daca un jucator joaca sau nu bine la echipa de club acesta isi gaseste loc la nationala, vezi cazul Chipciu. Budescu nu a fost selectionat pentru ca s-a transferat in China. Poate domnul Iordanescu nu stie ca in fotbalul chinez se fac investitii enorme, ca acolo au ajuns jucatori precum Ramires sau Jackson Martinez pe sume de zeci de milioane de euro.
Selectionerul  Romaniei a spus “Lucica Sanmartean are o varsta”. La 36 de ani Sanmartean a adus un pic de viziune in jocul echipei nationale de cand a fost introdus pe teren in meciul cu Albania. La fel si Rat are o anumita varsta si totusi a fost introdus titular in meciurile cu Franta si Elvetia. 
Tatarusanu are un joc aerian destul de slab si acest lucru s-a vazut cu Franta si atunci poate ne explica Iordanescu de ce nu a fost introdus Pantilimon titular. Macar sa nu il fi luat degeaba pe portar in Franta.
Eu unul m-am inselat in privinta lui Iordanescu, consideram ca, facand parte dintr-o generatie in care se apreciau valorile adevarate, va avea puterea sa spuna lucrurilor pe nume. De asemenea, speram ca el sa schimbe echipa dupa Piturca dar nu a facut-o. "Dorinta de victorie" pe care a afisat-o inainte de european, abureli precum “ne dorim victoria” au fost lansate numai de fatada. Tata Puiu a fost si el un om in spatele caruia interesele federatiei si ale cluburilor primeaza.Si rezultale se vad. 
Oameni precum presedintele federatiei Burleanu ar trebui sa scoata capul din pamant si sa isi asume acest esec. La fel si Iordanescu. Ar trebui sa isi dea demisia din respect pentru fanii care au fost inselati. RUSINE!

Porsche castiga din nou cursa de 24 de ore de la Le Mans


Porsche a reusit sa invinga, in mod absolut socant la Le Mans prin echipajul Romain Dumas-Marc Lieb-Neil Jani care a beneficiat de oprirea in ultimele 5 minute ale cursei de 24 de ore a echipajului Toyota format din Davidson-Buemi-Nakajima, care nici macar nu  a fost clasat. Al doilea echipaj Toyota compus din Sarrazin-Conway-Kobayashi a terminat pe locul 2. Pe locurile 3 si 4 au venit cele doua echipaje Audi.
Este a doua victorie consecutiva pentru Porsche dupa cea de anul trecut obtinuta de echipajul Webber-Bernhard-Hartley si a 18-a in istoria Le Mans a constructorului german.
La clasa prototipuri 2 s-a impus Alpine Nissan prin echipajul compus din Menezes-Lapierre-Richelmi, la clasa GTE Pro a invins dupa 50 de ani Ford prin echipajul echipei lui Chip Ganassi compus din Hand-Bourdais-Muller, iar la GTE Amatori s-a impus echipajul Ferrari compus din Sweedel-Bell-Segal.  
Anul acesta a fost anul premierelor. Primul start dat prin intermediul safety-car-ului si primul an in care un pilot cu handicap, Frederic Sausset, un om ale carui membre, atat maini cat si picioare, au fost amputate in urma unul accident de natura neautomobilistica a concurat pe un monopost Morgan modificat special pentru el.  
De asemenea, a fost o cursa completa, specifica Le Mans, inceputa pe ploaie, in care ambele echipaje Audi si unul dintre echipajele Porsche au avut multe probleme de natura mecanica dar au reusit sa termine.
Mie unul imi pare foarte rau pentru Toyota care a condus pana la final si nu a reusit sa invinga. Un astfel de esec este foarte dureros pentru constructorul nipon care in 4 ani de cand a venit la Le Mans nu a reusit sa castige, fiind acum atat de aproape.
Porsche are insa marele merit de a fi continuat cu un singur echipaj pana la sfarsit, de a fi pus presiune pe Toyota si de a fi acolo pentru a ridica laurii.
De mentionat ca atat Porsche cat si Audi nu au putut alinia decat doua echipaje in loc de trei in aceasta cursa in urma scandalului “noxelor” Volkswagen.
Pot sa remarc si comentariul celor doi comentatori Eurosport care au creat o atmosfera foarte placuta. 
Sunt curios ce va fi la anul in conditiile scandalului Volkswagen si in conditiile acestui soc Toyota. Pana atunci insa felicitari atat lui Porsche dar si lui Toyota. 




vineri, 17 iunie 2016

Noua campioana a NHL, liga nord-americana de hochei


Pittsburgh Penguins a castigat Cupa Stanley, titlul in NHL, liga nord-americana de hochei, dupa ce a invins in finala disputata in sistemul cel mai bun din 7 meciuri, pe San Jose Sharks cu scorul general de 4-2. De mentionat ca in play-off, Penguins i-au invins si pe rivalii Washington Capitals tot cu 4-2.
Capitanul lui Pittsburgh, Sidney Crosby, a castigat si trofeul Conn Smythe rezervat celui mai bun jucator al sezonului in NHL (MVP-ul sezonului).
In echipa patronata de legendarul Mario Lemieux, omul al carui numar 66 a fost retras, pe langa Crosby, stralucesc si Evgeni Malkin, rusul care mie imi place foarte mult si portarul canadian Marc-Andre Fleury.
Este numai a patra Cupa Stanley din palmaresul lui Penguins, dupa cele din 1991, 1992, castigate cu Super Mario in echipa si cea din 2009, an in care Malkin a fost desemnat MVP-ul sezonului.


miercuri, 15 iunie 2016

Elvetia - Romania la Euro 2016


Dupa meciul bun facut in fata Frantei cand am pierdut in urma golului superb inscris de Payet, Romania a obtinut un punct, chinuit zic eu, in fata Elvetiei dupa 1-1 pe Parc de Princes.
Lasand la o parte rezultatul care ne mentine pe locul 3 in grupa, jocul facut de fotbalistii romani, in special in a doua repriza, mi-a lasat un gust amar.  
Iordanescu a facut cateva schimbari in echipa noastra, evoluand cu Tatarusanu in poarta, Sapunaru, Chiriches, Grigore si Rat in aparare, Prepelita, Pintilii, Torje, Stancu si Chipciu la mijloc, Keseru in atac. Hoban, Stanciu, Popa si Andone au fost pe banca.
In prima repriza, meciul a fost echilibrat, ambele echipe avand ocazii de a marca. Din fericire singurii care am facut-o am fost noi, din penalty, prin acelasi Bogdan Stancu, dupa un fault asupra lui Chipciu. De mentionat ca Romania a mai ratat o ocazie uriasa cand Sapunaru a trimis de la numai 10 m singur cu portarul, in bara, balonul iesind in aut.
In a doua repriza Romania a incercat sa joace la “ciupeala”, cu o aparare aglomerata si pe contre, joc specific de acum echipei noastre. Nu inteleg de ce la 1-0 sau cand avem un rezultat care ne multumeste, incercam sa ne aparam si sa jucam pe contre, cand avem posibilitatea de a tine balonul departe de poarta si prin posesie sau atac, dar se pare ca asta este tactica noastra preferata.
Din pacate elvetienii au inscris la un corner prin Mehmedi, balonul fiind respins gresit de aparatorii romani.
Spre finalul meciului elvetienii au dominat si am avut senzatia ca noi jucam in inferioritate. Eu unul ma declar multumit cu acest egal la ce am aratat.
Nu inteleg incapatanarea lui Iordanescu de a nu juca cu Alibec si Sanmartean. Keseru si Chipciu (cu exceptia fazei in care a fost faultat in careu) au fost slabi. De asemenea, Rat a fost depasit de multe ori de Shaqiri, fostul jucator al lui Shahtar fiind schimbat de Filip, iar Prepelita a fost din alt joc. Pot sa remarc insa evolutia buna a fundasilor centrali Chiriches si Grigore si a portarului Tatarusanu.   
Singura varianta a Romaniei ramane victoria in fata Albaniei duminica. In ciuda faptului ca multa lume spune ca suntem mai buni decat urmasii lui Demolari, Albania a pierdut greu cu Elvetia desi a jucat in inferioritate numerica 55 de minute si in fata Frantei, care i-a marcat in final, prin urmare cred ca va fi un joc interesant, pe care romanii sper sa il castige si sa se califice, mai ales pentru cei 20.000 de fani din tribune care au creat o atmosfera superba. 

luni, 13 iunie 2016

Italia - Belgia la Euro 2016


Italia – Belgia 2- 0

Considerat de multi meciul vedeta a fazei grupelor, partida Italia-Belgia s-a disputat pe noul stadion din Lyon, in fata a 60.000 de fani care au creat o atmosfera foarte frumoasa.
Belgia pornea ca mare favorita, “dracii rosii” fiind cotati cu a cincea sansa la castigarea trofeului european, desi nu s-au putut baza pe 3 fundasi importanti, capitanul Vincent Kompany, Nicholas Lombaerts si Dedrick Boyata. Marc Wilmots i-a avut in teren printre altii pe Courtois, Hazard sau Lukaku. 
De partea cealalta, Antonio Conte a jucat in sistemul lui obisnuit, 3-5-2, folosit si pe vremea cand antrena Juventus, in care apararea, compusa din Buffon, Barzagli, Bonucci si Chellini a reprezentat punctul forte.
Intreaga partida s-a disputat cu Belgia in atac, incercand sa creeze faze de poarta si cu Italia contraatacand foarte periculos. Desi dominarea teritoriala a fost a belgienilor, ocaziile mai mari si mai multe au fost ale italienilor.
Golurile au venit pe mana micutului Giaccherini, care a profitat in minutul 30 de pasa perfecta in adancime furnizata de Daniele de Rossi si Graziano Pelle in minutul 93, in urma unui contraatac scoala, in care pasa a venit de la Antonio Candreva. 
In urma acestei victorii Italia, echipa cu cea mai mare medie de varsta de la acest turneu final, 31 de ani, s-a instalat pe prima pozitie a grupei cu 3 puncte si arata mult mai bine decat ma asteptam eu. Considerata de multi cea mai slaba echipa a Italiei, squadra azzura si-a folosit atuul numarul 1, apararea, in fata unei echipe lipsite de idei. Intrarea lui Origi si Mertens la belgieni a creat cateva ocazii dar prea putin pentru baietii lui Marc Wilmots. Cele mai importante piese, Hazard si Lukaku s-au pierdut in fata apararii supraaglomerate a Italiei. Locurile 2 si 3 in grupa sunt ocupate de Suedia si Irlanda, fiecare cu cate un punct si Belgia fara nici un punct.


vineri, 10 iunie 2016

Franta - Romania in meciul de deschidere la Euro 2016


Meciul asteptat de toata lumea, meciul de deschidere al Campionatului European de Fotbal Franta 2016, Franta - Romania s-a terminat asa cum multa lume prevedea, cu o victorie a Frantei cu scorul de 2-1, golul victoriei fiind marcat de francezi in minutul 89.
Dar ceea ce nu prevedea foarte multa lume a fost meciul bun al echipei Romaniei, care a jucat mai bine decat ma asteptam.
Cu o formula de acum clasica cu Tatarusanu in poarta, Sapunaru, Chiriches, Grigore si Rat in aparare, Popa, Hoban, Pintilii si Stanciu la mijloc, Stancu si Andone in atac, Romania nu a aratat ca o echipa invinsa dinainte. A stat bine in aparare, a contraatacat periculos si si-a creat ocazii bune de a marca, mai ales la fazele fixe.
Scorul pauzei a fost 0-0, primul gol fiind inscris de atacantul lui Arsenal Olivier Giroud cu largul concurs al lui Tatarusanu care a iesit nehotarat la o centrare de pe dreapta, iar francezul, foarte bun in jocul aerian, a deviat balonul in poarta.
Romania a reusit egalarea din penalty-ul transformat de Bogdan Stancu dupa un fault in careu comis de Evra.
Dupa primirea golului partida s-a desfasurat dupa aceleasi coordonate cu Franta atacand, incercand sa isi creeze faze de poarta si Romania inchizand spatiile si incercand sa produca pericol pe contraatac.
Golul victoriei a fost adus in minutul 89 de mijlocasul lui West Ham, Dimitri Payet, cel mai jucator de pe teren in opinia mea, cu un sut superb de la marginea careului mare pe coltul lung care l-a lasat fara replica pe Tatarusanu.
Jocul slab facut de Griezmann si Pogba s-a vazut. Elevii lui Deschamps s-au bazat mult pe centrari catre Giroud. Din pacate la una dintre acestea Tatarusanu a gresit. Ce m-a susprins a fost slabiciunea apararii franceze in care fundasii centrali Rami si Koscielny parca nu se inteleg intre ei. In schimb portatul Jugo Loris da siguranta echipei prin jocul sau.
Mi-a parut rau de romani care au pierdut un meci in care meritau un egal, dar, cred eu, s-au multumit cu putin, sa ciupeasca un 1-1 in loc sa incerce sa castige. Aici mi se pare tipic romanesc. La ce a aratat in meciul cu romanii, Franta era o echipa de batut. Pentru elevii lui Iordanescu urmeaza un meci greu in fata Elvetiei in care trebuie sa confirme jocul bun aratat in fata Frantei. Unii dintre jucatori, asa cum este cazul lui Tatarusanu, Chiriches, Adi Popa sau Rat ar trebui sa isi imbunatateasca evolutia daca vrem o victorie in fata lui Shaqiri si compania. 

joi, 9 iunie 2016

Noii castigatori de la Roland Garros


In asteptarea Campionatului European de Fotbal care se va desfasura in Franta, Turneul de la Roland Garros s-a grabit sa se termine, unele meciuri, asa cum a fost cel al Simonei Halep, desfasurandu-se pe ploaie sau la lasarea intunericului.
La masculin, editia 2016 a Roland Garros-ului a fost castigata de Novak Djokovic, aflat la primul trofeu la Paris, care l-a invins in finala pe scotianul Andy Murray. Nole obtine astfel si ultimul trofeu de Mare Slam care ii lipsea din palmares. Avand in vedere ca a castigat la inceputul anului si Australian Open, Djokovic are sansa de a castiga Marele Slam, prin obtinerea celor 4 turnee de Mare Slam in acelasi sezon. Mai trebuie sa se impuna la Wimblebon si US Open, ceea ce nu este imposibil pentru Nole.  
Daca la masculin Djokovic era principalul favorit, la feminin surpriza a fost castigarea trofeului de catre jucatoarea spaniola Garbine Muguruza care a invins-o in finala pe Serena Williams. Pentru Muguruza este primul trofeu de Mare Slam din cariera.
La dublu masculin s-au impus spaniolii Marc Lopez-Feliciano Lopez care a invins in finala perechea fratilor Bryan, in timp de la dublu feminin favoritele gazdelor, Caroline Garcia – Kristina Mladenovic, au invins perechea rusa Makarova-Vesnina.
La dublu mixt s-a impus perechea veteranilor Leander Paes (42 ani) – Martina Hingis (36 ani) care a trecut in finala de  perechea Sanja Mirza – Ivan Dodic. 

duminică, 5 iunie 2016

A murit omul care a schimbat lumea - Muhammad Ali


Pe numele sau adevarat Cassius Marcellus Clay Jr., Muhammd Ali a devenit poate cea mai cunoscuta persoana din boxul mondial si, asa cum spunea unul dintre rivalii sai, George Foreman, “omul care a schimbat lumea”. Tot George Foreman spunea ca faima lui Muhammad Ali a fost atat de mare ca si “atunci cand pierdea oamenii isi doreau sa faca poze cu el si doreau autograful lui”.
Nascut in 17 ianuarie 1942 in Louisville, Kentucky, dupa o scurta experienta la amatori, Muhammad Ali a trecut la profesionisti unde, in anul 1964 a devenit challenger la titlul mondial prin disputa cu Sonny Liston ce a avut loc in Las Vegas. A castigat titlul mondial in urma acelei dispute, devenind cel mai tanar  boxer care castiga titlul in urma unei partide (22 ani), record batut multi ani mai tarziu de Mike Tyson care a reusit sa castige la 20 de ani.
Dupa aceasta victorie Cassius Clay si-a schimbat numele in Muhammad Ali si religia, aderand la islam.
Dupa 4 ani de pauza intre 1966 si 1970 impusi in urma refuzului de a se inrola pentru a lupta in Vietnam, razboi caruia i s-a opus cu vehementa spunand “nu am nimic impotriva Viet-cong, denumirea regimului din Vietnam, Viet-cong nu m-a facut niciodata negru”,  Ali a luptat in 1971 pentru titlul mondial impotriva lui Joe Frazier, marele campion american, despre care a spus ca “este prea prost pentru a fi un campion”.
Inaintea partidei, considerata Meciul Secolului, in box fiind practicate ca si in fotbal astfel de reclame pompoase, Ali a spus "cei care il sustin pe Frazier sunt oamenii care locuiesc in apartamente, serifii din Alabama si membrii Ku Klux Klan, in timp de el lupta pentru omul simplu din ghetouri”. Ali a pierdut la puncte in fata lui Joe Frazier primul meci ca profesionist.
Si-a luat apoi revansa in fata lui Frazier, care pierduse intre timp titlul in fata lui George Foreman si a devenit din nou challenger pentru titlul mondial, in partida disputata impotriva lui George Foreman la Kinshasa in Zair in 30 octombrie 1974. Victoria i-a revenit lui Ali care a redevenit campion mondial.
Dupa o a treia lupta cu Joe Frazier care s-a disputat la Manilla, in Filipine si in care Ali s-a impus usor, si-a anuntat  retragere din box in 1979 si a disputat ultimul meci in 1980.
O noua controversa l-a constituit si anuntul, in 1984, ca marele campion Muhammad Ali sufera de parkinson, o boala pe care multi au pus-o pe seama loviturilor primite in anii de activitate. Multi au speculat ca de fapt anuntul acesta ar ascunde o afectiune a creierului, care a fost afectat in anii de box. S-a pus chiar problema introducerii castilor si in boxul profesionist pe modelul boxului amator.
Boxul la categoria grea este in esenta o lupta bazata pe forta in care boxerii aplica lovituri puternice si incearca sa isi fixeze adversarul pentru a lovi. Boxerul Muhammad Ali a demonstrat un box elegant, bazat foarte mult pe joc de picioare prin care isi obosea adversarii. De asemenea, alonja sa este binecunoscuta ii permitea sa se fereasca usor.
Sunt putini sportivi care devin vedete mondiale, sunt pozati alaturi de politicieni de prim rang asa cum a fost primit Ali de Ronald Reagan in Biroul Oval in 1983 sau care pot crea controverse care sa puna in impas administratia Statelor Unite asa cum a facut Cassius Clay prin refuzul de a se inrola pentru razboiul din Vietman, aparand cauza popoarelor africane.
Considerat de multi cel mai bun boxer din toate timpurile, alaturi de mari campioni precum Joe Frazier, Rocky Marciano, Jack Dempsey sau Joe Louis, Muhammad Ali a fost unul dintre aparatorii principiilor de egalitate intre popoare si intre rase, fiind numit “people champion”, iar Sport Illustrated i-a acordat trofeul de personalitatea secolului 20.


Despre sport cu serban