duminică, 28 octombrie 2018

Una Manita de adio, Julen?



Barcelona – Real Madrid 5 – 1

Primul El Clasico fara protagonistii ultimilor 10 ani, Leo Messi, accidentat si Cristiano Ronaldo, plecat la Juventus.
Un El Clasico cu multa presiune pe umerii antrenorului lui Real Madrid care a “reusit” sa conduca echipa Blanco spre cel mai slab start de sezon din ultimii ani.
Cam acestea erau ingredientele unei partide asteptate de foarte multi oameni.
In lipsa lui Messi, antrenorul Barcelonei, Ernesto Valverde, a inceput in poarta cu Ter Stegen, in aparare Sergi Roberto, Pique, Langlet si Jordi Alba, la mijloc Busquets, Artur si Rakitic, pe benzi Rafinha si Coutinho si in atac Luis Suarez.
De partea cealalta, Julen Lopetequi a inceput in poarta cu Courtois, in aparare Nacho, Sergio Ramos, Varane si Marcelo, la mijloc Casemiro, Modric si Kroos, pe benzi Bale si Isco, in atac Karim Benzema.
Prima repriza, destul de tacticizata, a fost dominata de Barcelona, care a avut aproape 70% posesie si a incercat sa desfaca apararea Realului cu pase de-a latul terenului.
Dupa o combinatie rapida, Rakitic i-a pasat in adancime lui Jordi Alba care l-a depasit clar in viteza pe Nacho, iar centrarea fundasului stanga al nationalei Spaniei a fost reluata simplu in poarta de Coutinho pentru 1-0 in minutul 11.
Tot Barcelona a dominat si dupa deschiderea scorului si, in minutul 30, Varane a fost neglijent atingandu-l in careu pe Suarez, varful Barcei a cazut, iar arbitru, dupa consultarea sistemului VAR, a aratat penalty. Lovitura de pedeapsa a fost transformata de acelasi Suarez care a stabilit scorul pauzei, 2-0 pentru echipa Blaugrana.
La pauza, Lopetegui a schimbat inspirat prin introducerea lui Lucas Vasquez in locul lui Varane si trecerea lui Nacho in centrul apararii. Jocul Realului in primele 15 minute ale reprizei a doua a fost total diferit fata de ce a aratat in prima repriza.
Dupa o centrare a lui Lucas Vasquez, in minutul 50, balonul a ajuns la ofensivul Marcelo, iar fundasul stanga al Realului a sutat din interiorul careului pentru 2-1.
Madrilenii si-au mai creat doua ocazii mari de a egala prin Modric care a nimerit bara portii lui Ter Stegen cu un sut plasat in minutul 55 si prin Benzema care a trimis o lovitura de cap peste poarta Barcelonei in minutul 70.
Valverde i-a schimat apoi pe Rafinha care a prins un meci slab cu Semedo, iar pe Coutinho cu Ousmane Dembele, iar flancurile echipei catalane au capatat aripi. Pe partea  dreapta, perechea Semedo-Sergi Roberto l-a anihilat mult mai bine pe Marcelo, iar pe stanga Jordi Alba si Dembele a semanat panica la fiecare atac.
Golul de 3-1 a venit in urma unei centrari perfecte a lui Sergi Roberto reluata in plasa de Luis Suarez. Acelasi Suarez a facut 4-1 in urma unei greseli a lui Sergio Ramos in minutul 83 pentru ca Arturo Vidal, intrat si el in teren in minutul 84, sa stabileasca scorul final cu o lovitura perfecta de cap la centrarea lui Dembele in minutul 87.
A fost un El Clasico in care Real a jucat numai 20 de minute fotbal si o Barcelona care a avut o posesie foarte buna si a stiut sa profite de slabiciunile adversarului.
Barcelona a gestionat foarte bine momentele grele de la inceputul reprizei a doua. Apararea Barcei, compusa in lipsa lui Umtiti si Varmaelen din Pique si Langlet a jucat foarte bine. O alta surpriza a fost brazilianul Artur, adus pentru 30 milioane de la Gremio. Acesta a pasat foarte bine si s-a integrat perfect in sistemul de jos al Barcei. Cu acest rezultat Barcelona revine pe primul loc din Spania, cu doua puncte peste Atletico, aflata pe 3 si cu 7 puncte fata de Real aflata pe locul 9 in clasament. Antrenorul Valverde a reusit ca in lipsa lui Leo Messi sa administreze Realului una "manita" care il va apropia de un nou contract cu echipa din Catalunia. 
Pentru Real Madrid si al ei antrenor Julen Lopetequi se anunta o saptamana dificila. Presa din Spania a gasit deja inlocuitorul pe banca tehnica, italianul Antonio Conte. Dupa jocul prestat de Real schimbarea antrenorului pare justificata. Folosirea lui Nacho fundas dreapta a fost sinucigasa, acesta fiind depasit foarte usor de Jordi Alba la primul gol. In lipsa lui Dani Carvajal accidentat, Lopetegui il putea folosi aici pe Odriozola, fundasul adus de la Sociedad in vara. De asemenea, folosirea lui Isco in banda stanga nu a produs nimic.
Jucatorii parca nu se regasesc in sistemul de joc al antrenorului spaniol, iar acest lucru s-ar putea sa il coste pe fostul selectioner al Spaniei.



duminică, 14 octombrie 2018

Impresii din si din afara Arenei Nationale dupa Romania - Serbia



Romania – Serbia 0 - 0

Dupa multi, multi ani am mers din nou pe stadion la un meci al echipei nationale de fotbal a Romaniei.
Si pot sa spun ca am plecat cu o impresie ciudata. Credeam ca meciurile nationalei de fotbal a Romaniei sunt mai pasnice, ca suporterii romani sunt mai relaxati. Dar nu a fost deloc asa.
Drumul de la metrou, de la statia Piata Muncii pana la stadion a fost parcurs impreuna cu o parte a galeriei Romaniei care a trecut de la “treceti batalioane romane Carpatii” la “psd m..e psd” cu o mare placere. Baietii au spirit patriotic, ce mai.
Intrarea in stadion a fost o adevarata poveste, cu controlul corporal de rigoare. Asta este una dintre nedumeririle mele. Daca in urma unui control atat de riguros in care cei care poarta veste cu inscriptia "steward" iti solicita sa iti lasi apa, bricheta si banii de metal la intrarea in stadion, cum se face ca mereu apar petarde si fumigene in tribune?
Dupa ce am gasit locurile pe scaun, am ascultat imnurile celor doua tari.
Am apreciat chiar ca fanii Romaniei nu au huiduit imnul Serbiei, unii dintre ei stand chiar in picioare.
A fost insa doar “linistea dinaintea furtunii”. De fapt galeria Romaniei nu intrase in arena. Odata ajunsi a inceput recitalul.
Mai intai si-au adus aminte de rivalii istorici, maghiarii si au facut cateva precizari la adresa lor. Nu au fost uitati nici politicienii din partidul cu trandafiri si baietii nu au ratat ocazia sa le reaminteasca inscriptia de pe un numar de inmatriculare drag acestui partid.
Momentul culminant au fost insa cele cateva petarde care au emanat un fum negru si innecacios, precum si tortele aprinse in incinta arenei, in urma careia echipa Romaniei poate evolua din nou fara spactatori.
Un moment mai putin placut a fost cand fanii Romaniei au scandat Serbia – Kosovo aratand ca probleme geopolitice nu le sunt straine.
Scandari la adresa nationalei Romaniei, asa cum le stiam eu, gen Romania / Romania au fost putine si mai ales generate de crainicul arenei. Baietii din galerie aveau batalii mai importante de dus.
Dar ce sa faci, asa este la meci.
Meciul in sine, incheiat 0-0, a fost dominat de sarbi care au ratat cat pentru 3 partide.
Sarbii, lipsiti de  piese grele, Matic, Koralov si Ljajic au ratat si un penalti prin Dusan Tadic in minutul 44. De asemenea, varful Aleksnadr Mitrovic de la Fulham a ratat vreo 4 ocazii bune de marca, oferindu-le fanilor Romaniei speranta la locul 1 sau la locul 2 in grupa.
Asta in ciuda faptului ca echipa Romaniei nu a jucat mare lucru, asa cum s-a intamplat si la Vilnius. Dar daca mai poti spera de ce sa nu o faci?
Poate nici deciziile selectionerului Contra nu au fost cele mai inspirate. As incepe cu introducerea titular a lui Gabi Tamas, jucator ajuns la 35 de ani, care a facut un fault prostesc in minutul 44 in urma caruia a fost eliminat. As continua cu pastrarea in teren, pana in minutul 70, a lui Alex Maxim jucator care parca s-a ferit de minge tot meciul. De asemenea, capitanul Sapunaru incepe sa isi arate cei 33 de ani pe care ii are, iar Alin Tosca, folosit fundas stanga, a fost deseori depasit, semn ca nu este in cea mai buna perioada a carierei.
Una peste alta, Romania a fost din nou norocoasa, a scapat cu un 0-0 dupa un meci slab.
Plecarea de la stadion a fost mai relaxata. Fanii nationalei Romaniei erau bucurosi ca echipa a obtinut un punct, ca nu a pierdut si au avut numai cateva schimburi de replici cu jandarmii, au mai transmis cate ceva “celor 3 trandafiri” si rivalilor maghiari, dar atat.
Pot sa spun ca aceasta experienta pe stadion a  fost una interesanta. De asemenea, pot afirma ca fanii din Bucuresti sunt total diferiti fata de cei din Ploiesti si Cluj.


vineri, 12 octombrie 2018

S-a nascut o noua generatie de fotbalisti romani? Sa nu o pierdem si pe aceasta



Romania U21 – Tara Galilor U21 2-0

In fata unui public care a batut recordul de asistenta la meciurile nationalei de tineret, 13.000 de oameni la Cluj, Romania a facut un pas urias pentru calificarea la Campionatul European din 2019, care va fi gazduit de Italia si San Marino, avand nevoie de cel putin un punct in ultima etapa, in partida cu Lichtenstein, pentru a fi sigura de primul loc din grupa.
Selectionerul Mirel Radoi a inceput in poarta cu Ionut Radu, in aparare cu Radu Boboc, Adrian Rus, Alex Pascanu, Florin Stefan, la inchidere Alex Cicaldau si Dragos Nedelcu, mijlocasi ofensivi Denis Man, Ianis Hagi si Florinel Coman si in atac Andrei Ivan.
A fost o partida dominata de echipa Romaniei, care pe langa cele doua goluri marcate de Denis Man si George Puscas, a mai avut doua sanse “singur cu portarul” prin Andrei Ivan si Florinel Coman.
Mi-a placut jocul aratat de tinerii tricolori care au jucat ofensiv, si-au creat multe ocazii, au avut mai mult initiativa si au stiut sa isi domine adversarul.
Uitandu-ma la jocul echipei de tineret sper ca vom reincepe sa avem rezultate si la nationala mare, acolo unde nu mai prindem un turneu final de nu mai stiu cand.
Imi place ca jucatorii de la echipa de tineret care vin din strainatate joaca titulari la echipele de club, lucru care nu se intampla cu unii dintre titularii de la echipa mare. Sper ca jucatorii romani au inteles  ca este mai bine sa ai meciuri in picioare la Palermo, George Puscas, decat sa fii rezerva de luc la Napoli. Cunoastem cazul unor tineri jucatori romani talentati care au fost cumparati, pe modelul Puscas, de catre Inter Milano si au sfarsit prin a fi vedete ale ziarelor de cancan, asa cum a patit Denis Alibec sau au ajuns sa exploreze teritorii nebanuite si sa joace in Irak, asa cum a fost cazul lui Cristi Daminuta.
Mentalitatea ar trebui sa fie alta si pare ca asa este. Daca joci de 3-4 ani la academia lui Leicester, asa cum este cazul lui Alex Pascanu sau ai fost cumparat de Genoa pentru 7 milioane de euro, asa cum este cazul portarului Ionut Radu, se prinde de tine o mentalitate de jucator profesionist. 
Ma intreb insa unde vor avea loc acesti tineri jucatori, avand in vedere ca la nationala mare tocmai a “redebutat” Gabi Tamas la 35 de ani. Tinand cont ca partida cu Lituania a reprezentat un joc din Cupa Europeana a Natiunilor selectionerul Cosmin Contra nu ii putea oferi o sansa lui Bogdan Tiru, de exemplu, avand in vedere ca fundasul Viitorului lui Hagi are 24 de ani si tine in spate apararea fostei campioane a Romaniei in loc sa il selectioneze pe Gabi Tamas?
Pana atunci insa sa ne bucuram pentru performanta tinerilor jucatori romani, sa speram ca nu vor face o boacana in ultima etapa, in partida cu Lichtenstein si vor ajunge la Euro 2019.



Despre sport cu serban