sâmbătă, 23 februarie 2019

Tara Galilor-Anglia, un meci superb in Turneul celor 6 Natiuni la rugby



Tara Galilor, echipa care a inceput aceasta editie a Six Nations, cu o revenire de senzatie in fata Frantei in deplasare, castigand in prima etapa cu 24-19, a facut un meci similar in fata Angliei de aceasta data pe propriul stadion, Principality din Cardiff, in fata a 70.000 de fani.
Meciurile din Tara Galilor si Anglia, sunt, fara doar si poate, cea mai buna propaganda pentru rugby.
Este o rivalitate exclusiv plecata de la rugby, in care fratele mai mic vrea sa invinga fratele mai mare. Nu se simte prezenta spiritului razboinic plecat din rivalitati istorice precum in partidele Angliei cu Irlanda, Scotia sau Franta sau genul spectacolului, asa cum se intampla cu partidele Anglia - Italia. Acesta este dezavantajul Angliei in Six Nations. Celelalte echipe vor sa ii bata mai mult ca pe oricine altcineva. Iar inscriptia de pe un tricoul unui fan galez spune totul “I don’t care if we beat England”.  
Neo-zeelandezul Warren Gatland, selectionerul Tarii Galilor, a inceput cu Evans, Owens si Francis in prima linie, Hill si Jones in linia a doua, Tipuric si Navidi flakeri, Ross Moriarty mijlocas la inchidere, Gareth Davies mijlocas la deschidere, Gareth Ascombe uvertura, Parkes si Jonathan Davies centrii, Adams si North aripi si Thomas Williams fundas.
De partea cealalta, selectionerul australiano-japonez al Angliei, Eddie Jones a inceput cu Moon, George si Sinckler in linia intai, Lawes si Kruis linia a doua, Wilson si Curry flankeri si Billy Vunipola mijlocas la inchidere, Ben Youngs mijlocas la deschidere, Owen Farrell uvertura, Manu Tuilagi si Slade centrii, May si Nowell aripi si Eliott Dly fundas.
Anglia a incercat sa joace la Cardiff aceeasi partitura pragmatica pe care a abordat-o la Dublin in fata Irlandei unde a obtinut victoria. Joc cu suturi in spatele liniei galeze si gramezi, unde prima linie a Angliei obtine avantajul.
Scorul a fost 3-3 dupa primele 26 de minute, fiecare echipa reusind cate o lovitura de pedeapsa, pentru ca apoi englezii sa inscrie un eseu, prin Tom Curry care a profitat de un balon furat in gramada. Eseul a fost transformat de Owen Farrell care a stabilit scorul pauzei, 10-3 pentru englezi.
Inceputul celei de a doua reprize a fost marcat de jocul plin de nervozitate avandu-l in prim plan pe Kyle Sinckler, talonerul englez fiind schimbat de Eddie Jones cu Harry Williams pentru a scapa de eliminare si de cele doua lovituri de pedeapsa transformate de Gareth Ascombe care au dus scorul la 10-9 pentru englezi.
“Tranfadirii” au profitat de o noua greseala in gramada a galezilor si au mai pus 3 puncte prin acelasi Owen Farrell, inainte ca Warren Gatland sa faca mutarea care a schimbat meciul. A schimbat uvertura. Dan Biggar l-a inlocuit pe Gareth Acombe, in minutul 61.
Perseverenta galeza a reusit sa aduca eseul mult dorit in minutul 67, dupa a faza in care dragonii au provocat 34 de momente de fixare. Apararea engleza a cedat pana la urma si Corry Hill, linia a doua galeza, a culcat balonul in terenul de tinta.
Eseul a fost transformat de Dan Biggar astfel ca scorul a devenit 16-13 pentru galezi.
Pana la final cei care au mai marcat au fost tot galezii, dupa o faza superba, in minutul 77, sutul lui Dan Biggar fiind receptionat de Josh Adams, aripa galeza marcand un nou eseu. Dupa acest eseu englezii au ramas fara punctul bonus defensiv.
Biggar a ratat transformarea asa ca scorul final a fost 21-13 pentru “dragonii” galezi, care devin favoriti la castigarea Six Nations, avand in vedere ca joaca cu Irlanda tot la Cardiff.
Ma bucura infrangerea Angliei pentru ca nu imi place jocul pragmatic practicat de echipele antrenate de Eddie Jones. Asa jucau si Australia si Japonia avandu-l pe el pe banca. Produceau rezultate nu spectacol.
Mie imi aminteste acest joc pragmatic de echipa Angliei din anii 1990. Acea echipa cu Jason Leonard “sef” in linia intai, cu Will Carling, Rob Andrew sau fratii Tony si Rory Underwood.  
Tara Galilor este echipa mea preferata din rugby-ul din emisfera nordica, asa cum Africa de Sud este echipa mea preferata din emisfera sudica. Imi place foarte mult spiritul galez. Jucatorii, antrenorii si fanii. Totul pentru rugby. Totul pentru victorie.
Jucatorii galezi care se bucurau dupa eseul marcat de Clint Hill (foto), Warren Gatland felicitandu-se cu secunzii sa si fanii care dansau in tribune la finalul meciului arata acest lucru.
Dupa acest rezultat Tara Galilor ajunge la 12 partide fara infrangere, un record pentru dragoni. Si daca ne gandim ca galezii nu s-au putut baza pe jucatori precum fundasul Lee Halfpenny accidentat, ne dam seama de ce specialistii considera echipa lui Dan Biggar ca una dintre cele care vor face o figura frumoasa la Cupa Mondiala din toamna.

duminică, 10 februarie 2019

Rezultat mare pentru Romania in FED Cup



Echipa de FED Cup a Romaniei, condusa de pe margine de capitanul nejucator Florin Segarceanu a reusit sa se califice in semifinalele competitiei dupa victoria in fata Cehiei, 3-2, la Ostrava.
Simona Halep a adus punctele Romaniei la simplu trecand de Katerina Siliakova si Karolina Pliskova, in timp ce Mihaela Buzarnescu a cedat in fata Karolinei Pliskova si Katerinei Siliakova, astfel ca partida de dublu a fost decisiva.
Perechea noastra, formata din Irina Camelia Begu si Monica Niculescu s-a impus in fata cuplului Siniakova-Krejcikova cu 6-7, 6-4, 6-4, aducand Romaniei o noua prezenta in semifinalele FED Cup (echivalentul feminin al Cupei Davis).
Romania a mai avut-o in lot pentru aceasta partida pe Ana Bogdan.
Prin prezenta in penultimul act al FED Cup, Romania isi egaleaza cea mai buna performanta din istorie in aceasta competitie. In 1973, Romania pierdea in fata Africii de Sud.
In semifinale Romania va intalni, in perioada 20-21 aprilie, Franta in deplasare. 
Fetele noastre merita multe felicitari pentru modul in care au luptat in aceasta partida care, asa cum o arata si scorul, a fost foarte echilibrata. 
Pe langa victoria fetelor, m-a bucurat prezenta in numar mare a fanilor romani la Ostrava. 

Rusine istorica in Turneul celor 6 Natiuni la rugby



A doua etapa a Turneului celor 6 natiuni la rugby a adus o noua demonstratie de forta a echipei Angliei, care a reusit sa invinga Franta cu 44-8. Rezultatul putea fi si mai dur pentru francezi daca “trandafirii” englezi nu efectuau mai multe schimbari in partea a doua a partidei disputate pe celebrul Twickenham din Londra.
Francezii au marcat prin Morgan Parra o lovitura de pedeapsa si prin Damien Penaud un eseu, in timp ce aripa Jonny May a marcat trei eseuri in acest meci pentru englezi. Pentru Albion au mai marcat puncte Henry Slade si Owen Farrell cate un eseu si acelasi Owen Farrell, lovituri de pedeapsa si transformari ale eseurilor.
Echipa lui Eddie Jones a administrat “cocosului galic” cea mai dura infrangere din istoria partidelor disputate intre cele doua vechi rivale din emisfera nordica, precedentul fiind inregistrat chiar la primul meci intre cele doua, un 35-8 pentru englezi in 1906 la Paris.
Anglia se anunta una dintre favorite la castigarea 6 Nations dar si la castigarea Cupei Mondiala din toamna.
Principala rivala din 6 Nations este Tara Galilor care a invins cu 26-15 Italia la Roma. Dupa acest rezultat italienii au ajuns la 18 infrangeri consecutive in 6 Nations.
Cel mai echilibrat meci al celei de a doua etape a fost pe Murrayfield, in Scotia, unde “ciulinii” au primit vizita unei echipe a Irlandei care pierduse in prima etapa in fata Angliei. Meciul a fost castigat de irlandezi cu 22-13, dupa ce la pauza a fost 12-10 pentru Irlanda. In a doua repriza scotienii au picat incasand un 10-3.
Dupa cea de a doua etapa, Anglia conduce clasamentul 6 Nations cu 10 puncte, fiind urmata de Tara Galilor cu 8 puncte, Scotia 5 puncte, Irlanda 4 puncte, Franta 1 punct si Italia 0 puncte.
Urmatoarea etapa va aduce fata in fata primele doua clasate. Pe 23 februarie, la Cardiff, Tara Galilor va primi Anglia intr-o partida care va decide, in mare masura, castigatoarea 6 Nations din acest an.   

vineri, 1 februarie 2019

Meci superb la debutul Turneului celor 6 Natiuni



Franta si Tara Galilor au oferit un meci extraordinar la debutul Turneului celor 6 Natiuni la rugby, editia 2019.
Disputat pe Stade de France, in suburbiile Parisului, partida s-a disputat, asa cum era si normal cu casa inchisa. Franta venea dupa un an 2018 dezastruos, cu 8 victorii din 11 partide disputate,  care au inclus si o infrangere surprinzatoare in fata echipei statului Fiji. De partea cealalta, galezii ocupau locul 4 in clasamentul pe natiuni al World Rubgy si veneau la Paris cu un moral excelent, dupa ce au castigat toate meciurile test de anul trecut.
Selectionerul Frantei, Jacques Brunel, a inceput cu Poiroit, Guirado si Atonio in prima linie, Vahaamahina si Willemse in linia a doua, Lauret si Iturria flankeri, Picamoles mijlocas la inchidere, Parra mijlocas la deschidere, Lopez uvertura, Ntamack si Fofana centrii, Huget si Penaud aripi si Medard fundas.
De remarcat ca francezii au inceput cu cea mai grea gramada din turneu, care cantarea 962 de kg. De asemenea, pe teren s-a aflat, de la inceputul partidei, tanarul de numai 19 ani Romain Ntamack, fiul fostului mare international francez Emile Ntamack, amandoi evoluand pe pozitia de centru in nationala “cocosului galic”.
Selectionerul neo-zeelandez al Tarii Galilor Warren Gatland a inceput cu Evans, Owens si Francis in prima linie, Beard si Jones in linia a doua, Tipuric si Navidi flakeri, Ross Moriarty mijlocas la inchidere, Liam Williams mijlocas la deschidere, Gareth Ascombe uvertura, Parkes si Davies centrii, Adams si North aripi si Thomas Williams fundas.
Partida de la Paris a avut doua parti total diferite.
Prima repriza a inceput excelent pentru francezi care au marcat un eseu rapid in minutul 6, prin mijlocasul la inchidere Louis Picamoles, care a patruns excelent prin apararea galeza la o faza prelungita de atac.  
Tot francezii au reusit un eseu in minutul 23 prin Yoann Huguet la o faza in care mingea a circulat perfect pe treisferutir pana in margine, iar aripa lui Toulouse a culcat balonul in coltul terenului de tinta galez.
Ambele transformari au fost ratate, astfel ca scorul a fost de 10-0 pentru francezi.
Scorul pauzei a fost 16-0 pentru “cocosi” dupa ce uvertura Camille Lopez a reusit o lovitura de pedeapsa si un drop.
De mentionat ca, in prima repriza, francezii, pe langa cele doua transformari, au mai avut o lovitura de pedeapsa ratata de asemenea de Morgan Parra, iar galezii au avut un eseu, marcat de Liam Williams care a fost anulat pentru inainte. A fost o decizie luata dupa consultarea reluarilor video.
Repriza a doua a fost total diferita de prima.
Mai intai uvertura Thomas Williams a patruns prin apararea franceza inscriind un eseu in minutul 47 inainte de a-si intra in rol aripa George North.
Aripa lui Ospreys a profitat, in minutul 52 de o eroare grava a lui Huguet care a scapat balonul de sub control si a marcat un eseu, pentru ca apoi sa reuseasca o interceptie care i-a permis sa scape si sa culce balonul in terenul de tinta al Frantei. Toate eseurile galeze au fost transformate de Gareth Ascombe (2) si Dan Biggar (1).
Franta si Tara Galilor au mai marcat, in repriza a doua, cate o lovitura de pedeapsa prin Camille Lopez si Dan Biggar, astfel ca scorul final a fost 24-19 pentru galezi.
Este un inceput slab pentru francezi, care au de disputat meciurile cu Anglia si Irlanda, cele doua puteri ale Six Nations, in deplasare. Jocul din prima repriza da insa sperante. Greselile la transformarea eseurilor si a loviturilor de pedeapsa i-au costat insa pe “cocosi”.
De partea cealalta, “dragonii” galezi au aratat ca isi merita locul 4 mondial. Bazandu-se pe o echipa foarte puternica, selectionerul Warren Gatland si-a permis sa il tina pe banca pe Dan Biggar, una dintre cele mai bune uverturi din lume. Daca pe francezi programul Six Nations ii dezavantajeaza, pentru galezi este exact invers, atat Irlanda cat si Anglia urmand sa ii viziteze pe dragoni la Cardiff. Tara Galilor se anunta una dintre favoritele la trofeul Six Nations din acest an.
https://www.youtube.com/watch?v=KH4CmSFHzqc

Despre sport cu serban