sâmbătă, 12 iunie 2021

Cand sportul ne da un nou sfat

 


Dupa un an de asteptare, Campionatul European 2020 a inceput in anul 2021.
Un campionat organizat in premiera in 12 tari, printre care Rusia, Azerbaidjan si Romania.
Prezenta Romaniei numai in calitate de tara organizatoare nu poate sa nu ne supere, dar despre asta am mai povestit. Din pacate, echipa nationala a Romaniei a aratat ca nu este la un nivel care sa ii asigure prezenta la un turneu final.
Turneul final al Campionatului European a debutat cu victoria clara a Italiei in fata Turciei, 3-0 pe Olimpico.
A doua zi a competitiei au fost programate partidele Elvetia-Tara Galilor terminata 1-1, Belgia-Rusia terminate 3-0 si Danemarca-Finlanda 0-1.
Danemarca-Finlanda va ramane in istorie pentru “cazul Eriksen”.
Christian Eriksen, poate cel mai valoros jucator al Danemarcei, s-a prabusit in minutul 40 al meciului disputat in fata propriilor suporteri fiind resuscitat chiar pe teren.
Din fericire, in momentul de fata, jucatorul lui Inter Milano este stabil si in afara oricarui pericol.
Pentru mine, jucatorii danezi eu fost un exemplu de solidaritate. In primul rand capitanul Simon Kjaer a intervenit rapid si s-a asigurat ca Ericsen nu isi inchide limba, facand primele manevre de resuscitare.
Intreaga echipa daneza a facut un scut in jurul jucatorului pentru a impiedica captarea imaginilor cu interventia medicilor pentru salvarea vietii lui Eriksen.
Din fericire, totul s-a terminat cu bine, dar acest eveniment ar trebui sa fie o lectie pentru UEFA, FIFA si toti ceilalti organizatori de evenimente sportive.
Spun acest lucru pentru ca sanatatea si viata jucatorilor trebuie sa fie mai importanta decat interesele financiare. Din pacate, fotbalul a ajuns sa fie dominat de interese financiare.
Sa luam exemplul acestui sezon, marcat atat de mult de pandemia de covid.
Jucatorii echipelor importante au trebuit sa joace din trei in trei zile, in weekend in campionat si la mijlocul saptamanii in competitiile europene, in cupele organizate la nivel intern sau cu echipele nationale. La sfarsitul sezonului a fost programat turneul final al Campionatului European care se va disputa in perioada 11.06 – 11.07. Apoi va veni Olimpiada de la Tokyo care se va disputa in perioada 23.07-08.08.
Se pare ca organizatorii de competitii nu inteleg acest lucru. Noul format al Champions League este un exemplu elocvent prin cresterea numarului de meciuri.
Este unul dintre motivele pentru care UEFA a fost atat de suparata atunci cand unele dintre cele mai importante cluburi europene au vrut sa creeze propria competitie, Euroliga. Ipocrizia presedintelui UEFA, Aleksandr Ceferin, a fost maxima. Acesta s-a intrebat retoric daca “au dreptul 12 miliardari sa ne priveze de dreptul nostru?” cu referire la patronii echipele care, prin crearea Euroligii paraseau Champions League. Dar faptul ca UEFA creste numarul de meciuri cu scopul de a aduce si mai multi bani de la sponsori nu este acelasi lucru? Acei patroni isi protejeaza investitiile si sursele proprii de profit, asa cum UEFA isi protejeaza propria investitie si sursa de castig, Champions League.
Poate ca acest proiect al Euroligii era o prostie, dar aceasta arata nemultumirile marilor cluburi pe care UEFA nu doreste sa le rezolve de multi ani. Multi antrenori se plang de programul foarte incarcat, dar UEFA nu face nimic.
Un ale exemplu sunt meciurile Elvetiei la acest turneu final.
Elvetienii au disputat primul meci de la turneul final in data de 12.06.2021 la Baku, in Azerbaidjan. Urmatorul meci il au programat pe 16.06.2021, la Roma, iar ultimul meci din grupa il au tot la Baku in data de 20.06.2021.
Distanta Baku-Roma cu avionul este de aproximativ 3100 km. Dupa efortul de a juca 90 minute la 30 de grade, jucatorii elvetieni vor parcurge 3000 pentru a merge la Roma si apoi se vor intoarce la Baku.
Mie mi se pare mult pentru un jucator precum Granit Xhaka, capitanul Elvetiei care a jucat pentru Arsenal atat in campionat, cat si in Cupa UEFA, in Cupa Angliei si in Cupa Ligii Angliei.  
Ma intreb daca urmatorul pas pentru UEFA este sa ofere tarilor gazda participarea la turneul final. Si astfel, puternica echipa a Azerbajdanului va ajunge la turneul final. Ca sa nu mai vorbim despre cea mai noua echipa Kosovo. Dar, ca sa gandim practic, poate ca asa va ajunge si Romania la un turneu final.
Evenimentul petrecut la Copenhaga, cu prabusirea pe teren a lui Christian Eriksen ar trebui sa fie un nou semnal de alarma. Organizatorii de competitii ar trebui sa regandeasca sistemul, sa gaseasca o modalitate de a reduce numarul de meciuri. Nu imi doresc sa ajungem la momentul in care jucatorii se vor menaja in meciurile disputate pentru echipele nationale pentru a juca la echipele de club.
Evenimentele sportive in general trebuie sa fie un fenomen de care sa ne bucuram cu totii, dar aceasta dorinta de castig a facut totul prea mercantil. Dorinta de castig a unora este tot mai aproape sa afecteze bucuria fanilor.  
Totodata, “cazul Eiksen” ne-a aratat inca o data ca presa este la fel peste tot in lume. Imaginile difuzate de televiziunea daneza cu partenera lui Eriksen in lacrimi sunt cu adevarat revoltatoare. Chiar daca regizorul transmisiunii va fi concediat, aceasta nu rezolva decat partial problema.
Dorinta de rating, de senzational, va persista. In Statele Unite 8 politisti sunt cercetati pentru ca au difuzat imagini de la locul accidentului in care si-a pierdut viata baschetbalistul Kobe Bryant. In Romania au exista oameni care au publicat imagini cu fotbalistul dinamovistul Patrick Ekeng decedat pe teren in 2016 la doi pasi de spitalul de urgenta.
Daca in societatea daneza s-a gasit un idiot care a cautat-o pe partenera de viata a lui Eriksen pentru a o filma in timp ce plangea si a gasit de cuvinta sa difuzeze imaginile inseamna ca sunt si oameni care doresc sa vada acest lucru. Avand in vedere acest lucru ii inteleg pe jucatorii danezi care au facut un scut in jurul lui Eirksen in timp ce acesta era resuscitat.
Mi se pare ca este prea mult. Presa a intrat in aceeasi turnanta cu sportul, in care dorinta de castig a ajuns sa strice.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban