sâmbătă, 14 aprilie 2012

Ce este curling-ul?



Curling-ul, cunoscut si sub numele de „sah pe gheata”, este un joc intre doua echipe care se joaca pe o suprafata inghetata prin punerea in miscare a unor blocuri de piatra prevazute cu maner care trebuie directionate cat mai aproape de centrul tintei desenate pe gheata, denumita “casa”.
Originea acestui sport este disputata intre Olanda si Scotia, dar scotienii au popularizat acest sport. Aparut în prima jumatate a secolului al XVI-lea, se juca la inceput pe iazurile inghetate utilizand pietre simple, apoi cu pietre de curling deasupra Marii Nordului. Considerat ca joc de eticheta, acest sport este la moda inca din secolul al XVI-lea.Primele olimpiade la care curling-ul a fost sport olimpic au fost cele de la Chamonix din 1924 si Lake Placid 1923. Dupa acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat intre disciplinele olimpice. A aparut dn nou ca disciplina demonstrativa la Calgary în 1988 si ca disciplina sportiva la Nagano in 1998,
Un joc de curling incepe cu o strangere de mana si politicoasa expresie „Good curling” si prin aruncarea unei monede pentru a stabili cine arunca primul.
Fiecare echipa este compusa din 4 jucatori. Liderul este cel care executa prima lovitura, secundul este specializat in eliminarea pietrelor adversarilor aflate pe pista, cel de-al treilea executa “miscarile înselatoare”, iar al patrulea jucator, skiper (capitanul), este si cel mai experimentat, stabileste tactica, avertizeaza coechipierii la fiecare lovitura si executa ultima lansare.
Primele patru pietre sunt lansate de catre cei doi lideri de echipa, urmate de alte 4lansari ale secunzilor, apoi inca 4 ale celui de-al treilea jucator din fiecare echipa, pentru ca jocul sa se incheie cu 4 lansari efectuate de catre cei 2 skiperi. Dupa fiecare lansare, intra în acţiune 2 jucatori (sweeperii / maturatorii) ai echipei care face lansarea. Acestia, cu ajutorul unei maturi din material sintetic sau din par de cal, ajuta piatra lansata sa alunece mai repede, stergand portiunea de pista aflata in fata pietrei.
Odata ce piatra trece de centrul casei, pot intra pe pista maturatorii adversi, care prin aceleasi miscari de stergere a ghetii din fata pietrei, determina piatra sa iasa din casa. Aceasta faza este cea mai dificila deoarece maturatorii nu au voie sa atinga piatra. Trebuie doar sa mature in jurul ei pentru a conduce pietrele de granit spre destinatia dorita.
Pentru a castiga mai multe puncte, jucatorii pot disloca pietrele celeilalte echipe. Echipa care reuseste sa aiba cele mai multe pietre langa casa castiga jocul.
O piatra poate sa lovească o piatra adversa, pentru a o scoate din aria de joc.
Echipa poate, la cererea capitanului, sa plaseze piatra in casa, actiune denumita “draw”, sau poate sa loveasca o piatra adversa pentru a o scoate din joc.
Punctele sunt acordate echipei care are una sau mai multe pietre mai apropiate de centrul casei, la sfarsitul tuturor lansarilor. La sfarsitul unei manse numai una dintre echipe poate puncta. Se desfasoara 10 manse, scorul final fiind determinat prin cumularea scorurilor fiecarei manse. Daca scorul este egal, se desfasoara o extra-mansa, pentru departajare.
La inceputul anului 2011 a fost infiintata Federatia Romana de Curling, iar in septembrie 2011 s-a desfasurat turneul international Curling Open Romania 2011 la Patinoarul Olimpic din Brasov la care au participat echipele Serbiei, Croatiei, Ungariei, Poloniei, Bulgariei, Danemarcei si Romaniei. Echipa de curling a Romaniei a participat la campionatul european disputat in luna octombrie 2011 in Danemarca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban