duminică, 31 mai 2015

Se poate si in Romania


M-am uitat la mare parte din finala Cupei Romaniei la fotbal castigata de Steaua cu 3-0 in fata lui U Cluj.
Ceea ce m-a impresionat mai mult decat victoria Stelei au fost fanii lui U. Trebuie sa mentionez ca U Cluj este o echipa aflata in insolventa, al carei patron, Florian Walter (Busca), este cautat de DIICOT si dat in urmarire internationala, cu jucatori neplatiti de cateva luni si care tocmai a retrogradat in a doua divizie.
Chiar si in aceste conditii, dupa un sezon ratat, 5.000 de fani au insotit echipa pentru finala disputata la Bucuresti pe stadionul National. Si au creat o atmosfera extraordinara, au cantat de la inceputul meciului. Chiar si cand Steaua conducea cu 3-0, fanii cantau si fluturau fularele.
Acesti fani ai lui U mi-au amintit de fanii lui Poli Timisoara care la 8-1 pentru Steaua pe stadionul Dan Paltinisanu cantau ca si cum nimic nu se intamplase.
Acest gen de fani lipseste tot mai mult in fotbalul actual. Oameni care sunt mereu alaturi de echipa lor, indiferent de problemele acesteia.
Eu unul sper ca echipe ca U Cluj, Poli Timisoara, Rapid, Craiova, Pitesti sau Otelul sa nu dispara niciodata. Acest echipe reprezinta ceva in campionatul Romaniei, ele au traditie, suporteri si nu trebuie sa aiba de suferit pentru diversi nemernici care le conduc intr-un anumit moment, fie ca acesti nemernici se numesc Iancu sau Walter (Busca).
Acest tip de fani sunt foarte intalniti in special in fotbalul englez, scotian sau german. Glasgow Rangers a fost retrogradata in a patra liga scotiana pentru probleme financiare si tot juca cu stadionul plin. Aceasta inseamna sa iubesti o echipa, iar fanii lui U Cluj au dat un exemplu pe care ar trebui sa il urmeze toti suporterii din Romania. 

joi, 28 mai 2015

Steaua campioana Romaniei


Steaua Bucuresti a castigat titlul in campionatul Romaniei la fotbal dupa ce a reusit un egal in fata lui CSMS Iasi. Trofeul i-a fost oferit mai mult de Otelul Galati, echipa retrogradata deja, care a reusit sa castige pe terenul lui ASA Tg. Mures cu 2-1.
Consider ca in acest campionat nu trebuia acordat titlul de campioana. Nici una dintre echipe nu a aratat ca o adevarata campioana.
As incepe in primul rand cu campioana, Steaua, echipa care a avut un retur foarte slab. Pierderea lui Sanmartean si a Szukala in iarna si jucatorii adusi in locul lor gen Tucudean nu aveau cum sa aduca ceva bun. Daca doreste sa realizeze ceva Steaua trebuie sa investeasca in jucatori de calitate. Plecarea antrenorului Galca si inlocuirea sa probabil cu Mirel Radoi ar putea aduce un soc la echipa, dar lipsa de experienta in antrenorat a lui Mirel poate crea probleme.
ASA Tg. Mures desi a incercat sa lupte pana la final s-a impiedicat in ultima etapa in fata Otelului Galati. Un scor surprinzator dar care arata ca echipa nou promovata nu a avut lotul si experienta necesara pentru a duce campionatul la bun sfarsit. Rezultatul din penultima etapa, infrangerea in fata Astrei Giurgiu cu 3-1, a lasat urme adanci, ASA avand mai multi jucatori suspendati. Se anunta vremuri grele pentru echipa din Tg. Mures mai ales ca primarul are ceva probleme penale si mai multi jucatori sunt la final de contract.
Astra Giurgiu echipa care ne va reprezenta in Europa League daca nu va intra in insolventa, are si ea probleme financiare, patronul in puscarie si nu se stie ce va fi sezonul urmator.
Un numar de 7 echipe sunt in insolventa dintre care Dinamo, CFR Cluj aflata pe locul 3 in clasament si Petrolul aflata pe locul 5. Nici una dintre acestea nu va putea participa in cupele europene nici sezonul urmator nereusind iesirea din insolventa.
Au retrogradat echipe de traditie ca Rapid, U Cluj sau performera ultimei etape Otelul Galati.
Ma doare faptul ca cluburile nu promoveaza tineri. Cu exceptia echipei Viitorul a lui Gica Hagi nimeni nu arunca tineri in lupta, iar acest lucru se va vedea in viitor.
Ce ma bucura este insa ca a revenit fotbalul in Craiova. Primarita si-a tinut promisiunea si a reinfiintat un club in locul lasat liber de echipa lui Mititelu. Chiar daca spre sfarsitul sezonului, dupa ce a aflat ca nu va putea ajunge in Europa, au lasat-o mai moale pierzand mai multe meciuri, evolutia echipei a fost una buna.
In opinia mea este una dintre cele mai slabe editii de campionat pe care am vazut-o in Romania, in care cuvintele de ordine sunt insolventa si criza financiara. Din pacate nici sezonul urmator nu se anunta mai bun, mai ales ca tot mai multi patroni sunt la puscarie sau cautati pentru fapte penale, iar banii sunt tot mai putini.

Dar pana atunci sa felicitam campioana, pe Steaua, care a castigat al 26-lea titlu din palmares daca nu tinem cont de litigiul cu Ministetul Apararii si pe ASA Tg. Mures care a readus scanteia in retur. 

miercuri, 27 mai 2015

Sevilla castiga Europa League


Sevilla – Dnepr 3-2

Sevilla a reusit sa castige pentru a doua oara consecutiv Europa League dupa ce a invins in finala echipa ucrainiana Dnepr.

Pentru Sevilla, antrenorul Unai Emery a inceput in poarta cu Rico, in aparare Aleix Vidal, Carrico, Kolodziejczak si Tremoulinas, M'Bia si Krychowiak la inchidere, Reyes, Banega si Vitolo in spatele varfului impins Bacca.
Dnepr a inceput in poarta cu Boiko, Fedetki, Douglas, Ceberiaciko si Leo Matos in aparare, Kankava si Fedorciuk la inchidere, Matheus, Rotan si Konaplianka in spatele varfului Nikola Kalinic.
Ucrainienii au repede deschis scorul in minutul 7 prin Nikola Kalinic dar Sevilla a pus stapanire pe joc si a reusit sa intoarca rezultatul prin golurile lui Krychowiak si Bacca. Ucrainienii au reusit sa egaleze chiar inainte de pauza prin capitanul Ruslan Rotan dintr-o lovitura libera excelent executata.
In a doua repriza Sevilla a inscris golul victoriei in minutul 73 prin acelasi Bacca la o faza in care apararea lui Dnepr nu a reusit sa respinga, iar columbianul a sutat plasat reusind sa il invinga pe Boiko.
Pentru Dnepr este o mare performanta ajungerea in finala Europa League avand in vedere ca, fata de celelalte echipe ucrainiene care joaca in cupele europene, nu a investit foarte multi bani. Din pacate au intalnit o echipa Sevilla foarte experimentata, cu un lot solid si cu un joc excelent. Mie unul mi se pare ca spaniolii formeaza una dintre cele mai disciplinate echipe din Europa, cu o echipa fara vedete in care toata lumea alearga si creeaza pentru echipa. Daca anul trecut in finala contra Benficai mi s-a parut ca au castigat nemeritat, Benfica fiind echipa care a avut mai multe ocazii ratand mult, in acest sezon Sevilla a meritat din plin sa castige trofeul, fiind mai buna decat Dnepr. Pentru Sevilla este a patra Cupa UEFA din palmares dupa cele castigate in anii 2006, 2007 si 2013.

duminică, 24 mai 2015

Performanta mare a handbalului romanesc la nivel european


HC Odorhei a reusit sa castige Challenge Cup, a treia competitie valorica din Europa.
Dupa ce au pierdut in tur in fata echipei ABC Braga cu 28-32, romanii au reusit sa se impuna in returul disputat in fata a 1.500 oameni la Odorhei cu 32-25 (18-15 la pauza).
Pentru HC Odorhei cei mai buni marcatori au fost Marius Mihalcea cu 9 reusite, Kuzmanovic 7 reusite si georgianul Vladimir Rusia cu 4 goluri.


sâmbătă, 16 mai 2015

Plecarea ultimului rege de pe Anfield


Steven Gerrard.

Omul care se identifica cu Liverpool a evoluat in ultimul meci pe Anfield Road. Casa lui Steven Gerrard pentru 17 ani, daca luam in considerare numai anii in care Stivie G a evoluat ca senior. De mentionat ca Gerrard a fost si junior al lui Liverpool evoluand pentru cormorani din 1987, dupa ce a dat probe de joc pentru Man United, dar nu a fost primit.  
Pentru mine Steven Gerrard reprezinta unul dintre jucatorii care se identifica cu o echipa. Atunci cand ma gandesc la Gerrard ma gandesc la Liverpool. Atunci cand spui Del Piero te gandesti la Juventus, Totti - AS Roma, Casillas – Real Madrid sau Messi – Barcelona. Din pacate acest tip de jucatori devine din ce in ce mai rar odata cu fotbalul materialist actual. Din aceasta cauza eu unul apreciez mult acest tip de jucatori, care aleg sa joace la o echipa decat sa intre in greva pentru a fi lasati sa plece. Stivie G intra intr-o galerie selecta de jucatori-legenda ai lui Liverpool alaturi de Joe Fagan, Bob Paisley, Ian Rush, Alan Hansen, Kenny Dalglish, John Aldrigde sau John Barnes.
Gerrard a reusit sa castige cu Liverpool aproape totul, Champions League in 2005 in acea finala nebuna in care cormoranii au intors un 0-3 invingand Milan la penalti-uri, Cupa Angliei in 2001 si 2006, Cupa Ligii Angliei in 2001, 2003 si 2012, Cupa UEFA in 2001 si Supercupa Europei in 2001 si 2005. Un singur trofeu lipseste din palmaresul lui Stivie G, campionatul Angliei.
Chiar si fara acest trofeu Gerrard ramane un mare jucator in istoria Premier League si a lui Liverpool. A evoluat in 503 meciuri si a inscris 119 goluri pentru cormorani. Pentru nationala Angliei a inscris 21 de goluri in 114 meciuri.
In meciul direct dintre Chelsea si Liverpool disputat pe Stamford Bridge, Gerrard a fost ovationat de intreg stadionul, iar Jose Mourinho a spus despre el ”Sa fii ovationat pe Stamford Bridge nu e la indemana oricui, e ceva special pentru Steven Gerrard. Pe Anfield are parte saptamanal de asemenea primire, dar pe terenul unei rivale e ceva deosebit. Asta arata ce fel de fotbalist este”, declaratie careia Steven Gerrard i-a raspuns “as fi putut semna de trei ori pana acum cu el (Jose Mourinho) la Chelsea, Real și Inter, dar iubesc prea mult Liverpool ca sa fac asta. M-a inteles mereu de ce nu am putut pleca”.
De fapt despre asta este vorba, despre dragostea pentru un club urias, Liverpool, de un public fabulos asa cum sunt fanii de pe Anfield Road. 45.000 oameni care canta un imn superb “You’ll never walk alone” ( https://www.youtube.com/watch?v=xx0Ru_1zPVk )
Este greu sa parasesti astfel de oameni si un astfel de club. Iar oamenii acestia i-au compus o melodie https://www.youtube.com/watch?v=Z8xiMvtJq40. Celui care va ramane mereu un simbol pentru Liverpool, Steven Gerrard. 

miercuri, 13 mai 2015

Juventus realizeaza surpriza semifinalelor Champions League


Real Madrid – Juventus 1-1 (2-3 la general)

Chiar daca a pierdut in prima mansa la Torino cu 2-1 Realul pleca, in opinia mea, cu prima sansa, neavand nevoie decat de un 1-0, lotul mai bun si experienta europeana mult superioara. In fond Juve nu a mai ajuns intr-o semifinala de Champions League de 12 ani.
Carlo Ancelotti, antrenorul Realului, a inceput cu Casillas in poarta, Carvajal, Varane, Ramos si Marcello in aparare, Kroos si Isco la mijloc, Bale, Ronaldo si Rodriguez in spatele varfului Benzema.
Allegri a inceput pentru Juve in poarta cu Buffon, in aparare, Lichsteiner, Bonucci, Chellini si Evra, la mijloc Pogba, Vidal, Marchisio si Pirlo, Tevez si Morata in atac.
Realul a fost mai buna in prima repriza pe care a dominat-o, iar golul inscris din penalti de Ronaldo a fost ceva firesc.
In a doua repriza insa, Juventus si-a revenit, iar jocul a fost unul cu mai multe ocazii. In minutul 57 italienii au reusit egalarea prin Morata la o faza prelungita de atac in care apararea Realului nu a reusit sa respinga. Eu unul ma bucur ca cel care a inscris acest gol si un gol din partida tur este chiar Alvaro Morata, un jucator crescut de Real Madrid si despre care presedintele echipei blanco, Florentino Perez, spunea ca “nu are suficienta valoare sa fie la Real Madrid”. Politica Realului de a transfera numai vedete pare ca a dat un mic rateu. Eu unul il vad pe Morata mai bun ca Chicharito Hernandez sau Gareth Bale.
Pana la final “marele star” al Realului, Gareth Bale, un jucator pentru care Florentino Perez a platit 91 milioane de euro a ratat vreo 3 ocazii mari. Pentru Juve, Marchisio si Pogba au ratat si ei ocazii bune, iar la final italienii merg in finala de la Berlin unde vor intalni Barcelona.
Pentru Real acest sezon este unul cu mari dezamagiri, echipa pierzand aproape sigur titlul in Spania si ratand Cupa Spaniei si Liga Campionilor.
Pentru Juventus prezenta in finala Champions League este o mare sarbatoare, chiar daca, si in acest meci va incepe cu sansa a doua, avand in vedere ca Barcelona este, in opinia mea, cea mai buna echipa din lume in acest moment. Dar oricum, dupa atatia ani de pauza, in care a fost si prin a doua divizie italiana, accederea in finala este o mare performanta. Avand in vedere ca Juve este deja pentru a patra oara consecutiv campioana Italiei si va juca si finala Cupei Italiei acest sezon este unul foarte reusit.


duminică, 10 mai 2015

Florin Mergea castiga turneul de la Madrid


Florin Mergea a castigat proba de dublu masculin din cadrul Turneului de tenis de la Madrid alaturi de partenerul sau indian Rohan Bopanna. Cei doi au invins in finala perechea polono-sarba Marcin Matkowski-Nenad Zimonjici cu 6-2, 6-7, 11-9.
Pentru Mergea, care joaca cu Rohan Bopanna din acest an dupa ce a interupt colaborarea cu fostul partener Dominic Inglot  este cea mai buna performanta din cariera, in timp ce pentru Pentru Bopanna este al 13-lea titlu din cariera. 
Performanta celor doi ne da sperante in vederea Rolland Garros-ului care se apropie, unde, la dublu masculin, va mai evolua Horia Tecau.  

joi, 7 mai 2015

1 mai - Ayrton Senna



Imi aduc aminte foarte bine acea zi de 1 mai 1994. Pentru mine, ziua de 1 mai, are si o componenta destul de trista.  
Am fost un mare fan al lui Ayrton Senna, iar acel nenorocit Mare Premiu de la Imola reprezinta una dintre ultimele curse de Formula 1 pe care le-am mai vazut. Formula 1 aproape ca a murit odata cu moartea lui Ayrton Senna. Au trecut 21 de ani de la disparitia omului care a reprezentat prototipul sportivului perfect, care a iubit ceea ce a facut si a dat totul pentru asta.


Nascut la 21 martie 1960 in Brazilia la Sao Paolo, Ayrton a inceput cursele la 4 ani, debutand in kart la 13 ani. La nivel de kart cea mai mare performanta a fost titlul Americii de Sud castigat in 1977, fara a castiga titlul mondial.
La numai 21 de ani a venit in Europa si a debutat in Formula Ford 1600 devenind campion al Marii Britanii si al Europei din primul an, la fel cum s-a intamplat si in anul urmator in Formula Ford 2000. In 1983 a intrat in „anticamera” Formulei 1, Formula 3, campionat britanic pe care l-a castigat usor.
In 1984 a semnat cu micuta echipa Toleman desi a fost pilot de teste la Brabham, dar, acolo, conationalul sau, Nelson Piquet, s-a opus ca lui Ayrton sa i se ofere un contract.
In 1985 a trecut apoi la Lotus, echipa cu care a castigat primul mare premiu. S-a intamplat unde altundeva decat la Monaco, pe ploaie. Asa cum am citit un articol acum ceva timp Senna a fost „fiul soarelui si al ploii”. Cred ca a fost cel mai bun pilot pe ploaie. Avea suficienta nebunie incat sa nu ii pese de conditiile meteo.
In 1987, Lotus a semnat un contract pentru motor cu Honda, echipa care furniza si pentru McLaren, asa ca pasul, facut in 1988, catre echipa britanica a lui Ron Dennis a fost firesc.
La McLaren pilot principal era Alain Prost dar ambitia lui Senna a facut ca duelul intre cei doi sa aduca savoare. Ambitia brazilianului s-a vazut din anul de debut cand acesta a castigat primul titlu de campion in Formula 1.
Rivalitatea dintre Senna si Prost a atins cote maxime în 1989 la Suzuka cand, atat Senna cat si Prost aveau sanse la titlul mondial. Inainte de cursa cei doi piloti s-au inteles, in prezenta managerului Ron Dennis ca acela care va fi primul la capatul primului tur al cursei sa castige. Prost a avut un start mai bun si s-a instalat la conducere, dar Senna era chiar in spatele lui, iar in ultima sicana a turului a intrat intr-o depasire pe interior, fiind blocat de Prost intr-o maniera deloc sportiva. Cei doi au reintrat in cursa, dar Senna a fost ajutat de comisarii de traseu sa revină pe pista. Ceea ce a urmat a fost de domeniul fantasticului: de pe locul 25 la capatul primului tur, Senna a terminat cursa primul. Totusi el a fost descalificat pentru ca a revenit pe traseu ajutat de comisarii de cursa, lucru interzis de regulament, iar titlul i-a revenit astfel lui Alain Prost. Era clar insa ca Senna era cel mai bun, iar Prost a decis sa plece la Ferrari, fiind inlocuit de Gerhard Berger. Chiar daca nu s-a ridicat la nivelul lui Ayrton si al lui Prost, Berger a reprezentat locotenentul perfect pentru brazilian, prietenia celor doi fiind de notorietate. Berger spunea despre Senna „m-a învatat să fiu pilot de Formula 1, iar eu l-am invatat sa se bucure de viata”.
Rivalitatea cu Alain Prost a continuat si in sezonul urmator, 1990. Cei doi aveau sanse la titlu, dar pentru a castiga Ayrton avea nevoie de abandonul francezului. Prost a reusit un start mai bun si s-a instalat la conducere, insa Senna l-a lovit din spate in momentul in care cele două masini intrau in primul viraj, provocand un dublu abandon. A fost polita pe care Senna i-a platit-o fostului sau coleg pentru ce patise cu un an inainte. FIA a luat imediat pozitie mai ales ca datele telemetrice au aratat că Senna nu a avut nici cea mai mica intentie de a frana. Dupa lungi discutii, in care Senna a fost amenintat chiar cu ridicarea superlicentei si excluderea din campionat, FIA a decis totusi sa-l incoroneze pe brazilian campion mondial. Acest incident a fost unul dintre cele care au contribuit la supranumele de „geniu obscur”.  In 1991 Ayrton a reusit cel de-al treilea titlu mondial din palmares.
McLaren nu i-a mai putut oferi o masina competitiva in urmatoarele sezoane si, dupa de decizie de retragere anulata, Senna a decis sa treaca la Williams Renault. In masina lui Frank Williams avea sa isi gaseasca si sfarsitul, in cursa de la Imola disputata in 1 mai 1994, cand a intrat cu peste 200 de km la ora in zid. Pana la accidentul lui Senna in weekendul din Italia a mai murit si pilotul austriac Roland Ratzenberger. Din pacate masurile pentru siguranta pilotilor au fost luate dupa accidentele celor doi.
Cu exceptia lui Michael Schumacher si el un super campion, in opinia mea, dupa Senna nu a mai aparut nici un pilot important in Formula 1. Din pacate pentru Michael el nu a avut rival. Ma gandesc la ce spunea Senna despre modul cum isi imagineaza sfarsitul, ca isi doreste un sfarsit rapid nu o suferinta indelungata cum sufera acum Michael.
Trupul neinsufletit al lui Ayrton a fost primit de 3 milioane de oameni in Brazilia si, in ciuda rivalitatii cu Senna, Alain Prost l-a purtat pe brazilian catre mormantul din Cimitirul Morumbi din Sao Paolo. Sportiv, Alain Prost spunea: ”Senna a condus intotdeauna 102% peste limita, pe când eu am fost abia la 90%”.
Sunt multe lucruri de spus despre Senna, chiar si un banc despre el. Un fan al Formulei 1 moare si ajunge in Rai. Acolo, Sfantul Petru ii spune ca, intrucat a fost un om bun, ii va indeplini orice dorinta. „Bine”, zice omul, „atunci pune-ma ultimul pe grila de start a circuitului de la Spa, pe ploaie, si fa-ma sa castig”. Puff!, se trezeşte in cockpit la Spa si se da startul. Omul incepe sa-i depasească pe ceilalti si, in ultimul tur, ajunge in frunte. Cand intra insa in sicana, o masina rosu cu alb, pilotata de un tip cu casca galbena, se strecoara pe langă el si-i fura victoria. Furios, omul se da jos si se repede la Sfantul Petru: „Cum ne-a fost vorba? De ce a castigat Senna cursa?”. La care sfantul îi spune: „Nu te supara, omule. Nu era Senna, ci Dumnezeu. Uneori Ii place sa se creada Senna”.
Senna, care spunea ca „vrea sa fie aproape de Dumnezeu” avea o dorinta teribila de a castiga. Aceasta, alaturi de talent, l-au ajutat in cariera.
Criticat de Jackie Stewart dupa ciocnirea cu Prost din 1990, Senna i-a raspuns acestuia, dand definitia pilotului de curse: „Principala noastra motivatie este sa invingem, noi nu concuram pentru locul al treilea, al patrulea, al cincilea sau al saselea”.
Pentru Ayrton „sa fii al doilea inseamna să fii primul care pierde." Iar pentru a fi primul era gata sa „piloteze peste limite”, asa cum spunea despre el marele rival Alain Prost. Iar pentru mine, el a fost numarul 1.



sâmbătă, 2 mai 2015

JUVENTUS DIN NOU CAMPIOANA ITALIEI


JUVENTUS CAMPIOANA ITALIEI 2015!

Juventus, echipa mea favorita, a castigat pentru a patra oara consecutiv titlul in Italia. Este al 33-lea titlu pentru “batrana doamna” (al 31-lea daca luam in considerare nedreptatea retragerii celor doua titluri acordate arbitrar lui Inter). 
Ce este si mai frumos este ca Juve domina din nou fotbalul italian. Asa cum s-a intamplat si in sezoanele trecute nu a avut rival. Roma desi a inceput tare s-a stins, Napoli resimte absenta lui Cavani, iar Inter si Milan se zbat la mijlocul clasamentului.
Chiar si dupa plecarea antrenorului Antonio Conte la nationala Italiei si inlocuirea lui cu Max Allegri, un om pe care nu il plac in mod deosebit, Juventus a fost foarte constanta. Pastrand cam aceeasi echipa cu Buffon in poarta, Lichsteiner, Bonucci si Chellini in aparare. Vidal, Pirlo, Marchisio si Pogba la mijloc, Tevez in atac caruia li s-au adaugat Alvaro Morata in ofensiva si Patrice Evra in aparare, Juve a jucat foarte pragmatic si, spre deosebire de alti ani, a reusit sa ajunga pana in finala Cupei Italiei unde va intalni Lazio si in semifinalele Champions League unde va da piept cu Real Madrid.
Este greu de crezut ca Juve va realiza tripla, avand in vedere ca Real este in opinia mea cea mai puternica echipa din Champions League, dar performanta piemontezilor este extraordinara. Juve devine prima echipa care castiga 4 titluri consecutive in Serie A.
Prin urmare din nou: “Sopra tutti siamo noi”. FORZA JUVE!



vineri, 1 mai 2015

Primele doua campioane in fotbalul european


Au fost stabilite campioanele in doua campionate europene de fotbal.
In primul rand in Bundesliga, competitie care de cativa ani este dominata cu autoritate de Bayern Munchen. Echipa din Bavaria, antrenata de Josep Guardiola si-a trecut in cont al 25-lea titlu din palmers. Bayern nu mai poate realiza tripla, fiind eliminata in Cupa Germaniei de Dortmund la penalty-uri. Bavarezii vor intalni in semifinalele Champions League Barcelona, fosta echipa a lui Guardiola. Pentru mine, va fi o intalnire intre “noul tiki-taka” si “vechiul tiki-taka”. Daca stilul de joc bazat pe pase repetate pe care il foloseste Barcelona mi se pare potrivit acestei echipe, in schimb la Bayern mi se pare un joc plictisitor, care a stricat fata echipei. Cred ca pe timpul lui Jupp Heynckes, predecesorul lui Guardiola, bavarezii jucau un fotbal direct, barbatesc, mult mai placut si mai adaptat stilului german.
Pentru Bayern sunt ceva probleme interne care cred ca nu vor ameninta suprematia nici in sezonul urmator. Dupa condamnarea boss-ului Uli Hoeness pentru frauda fiscala, a aparut un conflict intre Guardiola si doctorul echipei, Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahrt. De mentionat ca Muller-Wohlfahrt activeaza la Bayern de aproape 40 de ani fiind foarte respectat in fotbalul european. Guardiola l-a acuzat pe acesta pentru sirul interminabil de accidentari care ii afecteaza lotul. Chiar si dupa interventia presedintelui Karl-Heinz Rummenigge se pare ca doctorul si staff-ul sau au parasit echipa. Acest conflict ii poate afecta insa relatia lui Guardiola cu fanii bavarezi, stiut fiind faptul ca acestia tin foarte mult la traditie.
Din pacate campionatul Germaniei si-a pierdut din farmec prin faptul ca Bayern nu are adversar la titlu, celelalte echipe nereusind sa faca fata jocului bavarezilor. Dortmund,  Shalke si Leverkusen au avut un sezon slab, Wolsburg, echipa de pe locul 2 nu are inca puterea de a se lupta la titlu, in timp ce Gladbach este o echipa care numai conjuctural se afla in fata.
A doua campioana stabilita deja in fotbalul european este PSV Eindhoven. O echipa cu care fotbalul romanesc are o apropiere, Gica Popescu evoluand pentru olandezi intre 1990 si 1994. Daca pentru Bayern este al treilea titlu consecutiv, pentru PSV titlul de campioana a Olandei vine dupa o pauza de 5 ani, ultimul fiind realizat in editia 2007-2008. Este al 22-lea campionat castigat de PSV si primul din cariera antrenorului Philip Cocu. Cu o echipa tanara in care sunt cateva vedete ca Gerginio Wijnaldum, Luciano Narsingh sau Memphis Depay, toti internationali olandezi si profitand de sezonul slab al lui Ajax si al lui Feyenord, echipele de pe locurile 2 si 3, PSV s-a impus usor. Sunt curios cati dintre jucatorii actualei echipe vor mai ramane si sezonul urmator, stiut fiind faptul ca echipele olandeze alimenteaza cu tineri de valoare marile forte ale Europei. Deja Memphis Depay este cotat la 25 milioane de euro si au fost primite oferte.  





Despre sport cu serban