marți, 18 octombrie 2016

Doctor, in sport


In Romania ultimilor ani se vorbeste tot mai mult despre Doctorate si Doctori. Un fost presedinte al tarii chiar facea glume in stilul lui caracteristic despre acest lucru.
Mi-as dori sa vad pe posturile TV atatea emisiuni si despre doctorul despre care eu vreau sa scriu cateva randuri. Pentru ca el, fata de altii, merita cu priososinta toate emisiunile si cuvintele pe care le putem spune despre el. Mi-as dori ca Gadea sau Badea sa faca “spume la gura” povestind despre performantele lui IVAN PATZAICHIN.
Cu mare bucurie am citit ca Academia de Educatie Fizica si Sport i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa lui Ivan Patzaichin, canoistul roman care a participat la 5 editii ale jocurilor olimpice unde a reusit sa castige 4 medalii de aur si 3 de argint. In palmaresul lui Ivan se mai afla 23 de medalii la campionatele mondiale si europene, 9 de aur, 4 de argint si 10 de bronz si peste 150 de medalii obtinute in calitate de antrenor al locului national. Este Maestru Emerit al Sportului, Antrenor Emerit. A primit de asemenea din partea Comitetului International Olimpic titlul Colanul de Platina, cel mai inalt trofeu decernat de acest for.
Ivan, nume primit dupa sfantul care se sarbatorea in ziua in care s-a nascut, a venit pe lume pe 26 noiembrie 1949 in localitatea Mila 23.
Asa cum povestea chiar el intr-un interviu, s-a apucat de canotaj datorita unor consateni de ai sai, Vicol Calabiciov si Serghei Covaliov, la randul lor campioni mondiali. Vazand cat de mandri sunt oamenii de ei, Ivan, pe atunci ajutor de pescar al tatalui sau, si-a propus sa ajunga si el ca ei. La recomandarea acestora a dat probe, in 1967 la Dinamo unde a ramas "in barca" 18 ani.
Ivan povestea ca dupa doua saptamani se gandea sa renunte, fiindu-i frica sa se urce in canoe si stand pe ponton. Ajutorul a venit de la un alt campion mondial, Simion Ismailciuc, care l-a scos in larg, l-a invatat ce inseamna echilibrul in barca oferindu-i astfel incredere.
Iar Ivan a profitat de increderea oferita si, la numai un an de la urcarea in barca, in 1968, a obtinut prima sa medalie olimpica de aur in Mexic.
Poate cea mai cunoscuta intamplare despre “Amiral” este insa povestea pagaiei rupte petrecuta la Munchen, in 1972, la acea olimpiada insangerata de atacul palestinienilor asupra delagetiei israelineie, cand sportivii ieseau pe burta din camere.
In seriile de calificare, pagaia lui Ivan s-a rupt dar arbitrii nu au vazut pentru a opri cursa, astfel ca a trebuit sa vasleasca mai mult de 500 m cu jumatate din pagaie. A ajuns la 2 minute dupa ultimul concurent, fiind aplaudat de tribune pentru ca a terminat cursa. Dupa o contestatie a fost reprimit in recalificari unde a castigat. La fel a facut si in semifinale si in finala, obtinand medalia de aur.
Tot in 1972 a mai castigat un argint. La Moscova in 1980 si la Los Angeles in 1984 a repetat dubla argint-bronz. Singura olimpiada unde nu a obtinut nici o medalie a fost cea de la Montreal in 1976.
Imi aduc aminte cum mama imi spunea despre Ivan Patzaichin “ce urat este omul acesta”.
Poate ca nu este un sportiv frumos precum Ryan Lochte, dar este un sportiv usias pentru Romania. Face parte dintr-o galerie de oameni care au adus tarii noastre glorie, alaturi de Nadia Comaneci, Elisabeta Polihroniade, Ilie Nastate si multi altii, iar pentru acesti oameni trebuie sa avem mai multa cinste. Sa ii prezentam ca adevaratele modele pentru copii si tineri. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban