Asa cum unii stiu nu sunt un pasionat al scrisului.
Nu cred ca am scris vreo scrisoare mai mare de o pagina. Scrisorile tip, de care imi aduc aminte, sunt cele pe care le trimiteam verisoarei mele si cuprindeau invariabil : “cum este vremea la voi?” “... noi suntem bine ceea ce va dorim si voua”.
Ideea acestui blog mi-a venit atunci cand prietenul meu Paul m-a rugat sa scriu cateva cuvinte despre meciurile de la cupa mondiala de fotbal din Africa de Sud.
Asa cum este si titlul blogului nu vreau sa ma indepartez de la acest subiect, sportul.
Una dintre pasiunile mele este sportul. Paul imi spune ca “mananc fotbal pe paine” si “stiu si jucatorii din liga a patra engleza”.
Contrar acestui lucru, pasiunea mea pentru sport nu se limiteaza numai la fotbal. Apreciez mult si meciurile de hochei, un sport din pacate nu foarte popular la noi in tara decat intr-o anumita parte, baschetul - si aici va informez ca s-a reinfiintat sectia de baschet a clubului Steaua care a si promovat in prima liga - , handbalul, tenisul si rugby-ul. Acest din urma sport il consider unul dintre cele mai elegante sporturi. O formula care mie imi place este “Fotbalul este un sport de gentlemani practicat de huligani, rugbyul este un sport de huligani practicat de gentlemani”.
Normal si in fotbal gasesti gentlemani, chiar daca din ce in ce mai putini, dar numarul lor este mai mic. Mai grav pentru noi este ca, la venirea sa in Romania, Sir Bobby Robson, una dintre cele mai mari personalitati ale sportului si un antrenor de legenda, a obtinut unul dintre cele mai mici ratinguri ale emisiunii “Nasul”.
Sportul trebuie sa insemne placerea de a privi o partida, de a gasi in asta un prilej de a te intalni cu prietenii si a discuta dupa meci, de a purta tricoul unei echipe fara a iti fi frica sa nu iei bataie, de a asculta o cronica buna dupa meci.
Din pacate ideile astea sunt inca departe de Romania unde scandalul este litera de lege. “Omuleti” ca Mihai Stoica, Gigi Becali si altii ca ei sunt pe toate posturile de televiziune, rugbystii de la Steaua si Dinamo s-au batut ca chiorii si stirile sunt dominate de bombe sexy si comentate de dive cu silicoane si cu cultura sportiva egala cu zero (“opsaid” va aminteste de cineva?).
De asemenea, trebuie sa mai avem si placerea de a practica sportul. Aceasta nevoie trebuie sa fie satisfacuta chiar daca sunt din ce in ce mai putine sali de sport, copii au mult mai putine spatii de joaca, parcurile sunt pline de terase. Norocul poate veni din salile de sport unde tot mai multe persoane se duc sa faca miscare. Din pacate orele de educatie fizica din scoli se imputineaza si nu prea mai exista cultura sportiva.
Prin acest blog imi propun sa va arat si voua o imagine a sportului asa cum o vad eu, frumoasa, eleganta, strategica, alta decat cea formata de fotbalul romanesc cu huliganii sai.
Ca un obiectiv personal sper sa il motivez pe cumnatul meu, un om care nu iubeste fotbalul sa inteleaga placerea pe care ti-o poate oferi o partida.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu