sâmbătă, 19 iunie 2010

fotbalul in Africa

Avand in vedere ca acest Campionat Mondial se disputa in Africa de Sud si ca echipele africane evolueaza foarte bine la acest turneu m-am gandit sa prezint cateva performante lor notabile la aceasta Cupa.
Pana la Campionatul Mondial din 1990 echipele africane reprezentau o prezenta exotica, fara mari performante, nereusind sa treaca de faza grupelor, desi echipa Algeriei a oferit un jucator foarte valoros in anii 80, Rabah Madjer.
De asemenea, organizarea echipelor nu prea exista, jucau in principal datorita calitatilor fizice.
Boom-ul echipelor africane l-a dat Camerunul in 1990, in Italia, unde a reusit sa castige cu 2-1 si cu 1-0 in grupe in fata Romaniei si respectiv Argentinei. Inainte de aceasta calificare la Copa del Mondo, “leii neimblanziti ai Camerunului” mai reusisera sa se califice la turneul final doar in 1982, dar atunci au iesit din primul tur.
In Italia, camerunezii au fost eliminati greu in sferturi de puternica echipa a Angliei prin golul lui Gary Lineker din prelungiri.
Era echipa Camerunului din care faceau parte Jacques Songo’o, Omam-Biyik, Mbouh Mbouh si celebrul Roger Milla, cunoscut in Romania in ultimul timp datorita reclamei pe care o face unei cunoscute bauturi.
A venit randul Nigeriei cu performantele ei din anii 1994 autnci cand era condusa de europeanul Clemens Westerhof, considerat cel mai bun antrenor pe care l-a avut vreodata echipa nationala a acestei tari
In 1994 echipa “vulturilor verzi“ a trecut de faza grupelor unde a invins Bulgaria si Grecia, dar a pierdut in optimi in fata Italiei lui Roberto Baggio.
Echipa Nigeriei in acea perioada ii avea in componenta printre altii pe George Finidi, Emmanuel Amunike, Daniel Amokachi, Sunday Oliseh, Viktor Ikpeba si Jay Jay Okocha, jucatori care apoi au avut cariere de succes la echipe europene de marca.
In 2002 a venit randul Senegalului sa obtina o performanta mare pentru continentul african prin accederea pana in sferturi de finala unde au pierdut greu cu 0-1 in fata Turciei. Echipa “leilor din Terenga” a invins in grupe cu 1-0 Franta prin celebrul gol a lui Papa Bouba Diop. Aceasta a fost singura prezenta a Senegalului la Cupa Mondiala.
Senegalul avea un antrenor francez Bruno Metsu si o echipa tanara, dornica de afirmare din care faceau parte printre altii: Tony Silva, Habib Beye, Salif Diao, vedeta El-Hadji Diouf si, nu o sa va vina sa credeti, Ousmane Ndoye actualul jucator a lui Dinamo.
“Faraonii egipteni”, desi au obtinut multe Cupe ale Africii, nu au reusit performante notabile la Cupa Mondiala, acelasi lucru fiind valabil si pentru Algeria sau pentru Ghana. Nationala Ghanei, desi a reusit performante bune la campionatele mondiale de tineret, nu a reusit ceva notabil la Cupa Mondiala.
Este clar ca dupa anii 90 echipele africane au inceput sa implementeze programe de educare si dezvoltare in domeniul fotbalului. Africa reprezinta un izvor de valori pentru marile echipe europene pe bani putini. Daca ne uitam la marile echipe ale Europei vedem jucatori africani foarte valorosi: Sissoko la Juventus, Diarra la Real Madrid, Keita la Barca, Kanoute la Sevilla asta pentru a nu vorbi de numerosii jucatori africani din campionatul Frantei din care i-am ales numai pe Niang, Diawara si Mbia de la campioana Marseille.
O echipa care nu a obtinut calificari la Cupa Mondiala decat foarte tarziu este Coasta de Fildes. Aceasta s-a calificat pentru prima data la un turneu final in 2006 cand nu a reusit sa treaca de faza grupelor.
Alaturi de Ghana, Coasta de Fildes reprezinta natiunea africana unde fotbalul este cel mai bine organizat.
In ambele tari exista o traditie fotbalistica, diferenta fiind ca jucatorii ghanezi jucau pentru echipa Ghanei, cel mai cunoscut fiind Abedi Pele, (va mai aduceti aminte de Abedi Pele cu codita lui in finala Ligii Campionilor editia 1993 dintre Marseille si Milan?) pe cand cei mai valorosi jucatori ivorieni au fost naturalizati, in special de Franta, vezi cazul Basile Boli.
In Coasta de Fildes fotbalul s-a dezvoltat in special dupa 1993 cand Jean-Marc Guillot, fost international francez, impreuna cu fostul international ivorian Youssouf Fofana, au infiintat o scoala de fotbal la Abidjan. Aici au fost crescuti Kolo Toure sau Arouna Dindane.
Faptul ca jucatorii din Cote d’Ivoire sunt crescuti dupa rigorile fotbalului european le permite sa joace fara probleme la echipe mari din Europa: Drogba si Kalou la Chelsea, Yaya Toure la Barca. Mentalitatea lor este diferita fata de a multor jucatori africani, prin comparatie cu camerunezii, ivorienii sunt mai ambitiosi si mai putin inclinati spre distractii. Nu am auzit despre jucatori ivorieni care sa intarzie la reunirea echipelor europene dupa o Cupa a Africii, lucru des intalnit la nigerieri sau camerunezi.
La Campionatul Mondial din Africa de Sud echipele africane au obtinut pana acum rezultate bune: Coasta de Fildes a facut egal 0-0 cu Portugalia, Algeria a facut egal 0-0 cu Anglia, ca sa nu mai vorbim despre Ghana care a invins Serbia cu 1-0,
Daca vor continua asa, mai ales dupa organizarea Cupei Mondiale in Africa de Sud, lucru ce va da un imbold si mai mare fotbalului in Africa, in anii urmatori vom auzi de performante tot mai bune ale echipelor continentului negru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban