Rugby-ul este un sport care a aparut in Anglia si care se aseamana cu fotbalul american. Este un sport barbatesc, de contact, care poate genera accidentari grave, avand in vedere forta jucatorilor si placajele care se dau. Varianta cea mai populara, rugby-ul in 15, despre care vorbim mai jos, are doua “copii” importanti, rugby-ul in 7 si rugby-ul in 13.
Terenul nu trebuie să depaseasca 100 m lungime si 70 m latime impartit in doua jumatati identice, fiecare la randul ei impartita in 3 parti: teren de tinta, aflat in spatele betelor unde este culcat balonul pentru eseu, 22-ul propriu, suprafata de teren de 22 metri de la bete si suprafata pana la centrul terenului.
Cele doua echipe sunt formate din 15 jucatori, 8 pe inaintare si 7 pe trei sferturi (sau troacari) si 7 rezerve. In rugby sunt premise inlocuirile temporare, de exemplu cand un jucator sangereaza, poate iesi de pe teren timp de maxim 10 min, fiind inlocuit si apoi poate relua jocul la rezolvarea problemei. Sunt de asemenea posibile vizionarile video ale fazelor litigioase.
Jocul are o durata de 80 min si este impartit in doua reprize a cate 40 min, fiind posibila oprirea cronometrului de catre arbitru.
Exista doua tipuri de eliminari, eliminari temporare, de 10 minute, pentru un jucator care primeste cartonas galben, la terminarea acestei durate jucatorul revenind pe teren si definitive, la primirea cartonasului rosu, cand jucatorul nu mai poate reveni in teren pana la sfarsitul partidei.
Punctele la rugby sunt aduse prin:
- marcarea de eseu, 5 puncte care reprezinta culcarea balonului in terenul de tinta advers,
- transformarea eseului, 2 puncte, sutarea balonului printre buturi din faza fixa
- lovitura de pedeapsa, 3 puncte, sutarea balonului printre buturi din faza fixa
- drop goal, 3 puncte, sutarea balonului printre buturi din actiune
acestea trei reprezentand sutarea balonului printre buturi (buturile sau “bete” reprezinta doi stalpi paraleli cu o bară ridicată perpendicular in partea de jos a lor)
Ca faze de joc avem:
- gramada ordonata – prin legarea fata in fata a celor doua pachete de inaintare care formeaza un cerc,
- molul, aglomerare de jucatori
- marginea – balon aruncat de catre taloner prin culoarul format de jucatorii asezati in linie.
Atunci cand balonul se paseaza cu mana acesta trebuie pasat intotdeauna inapoi, iar cand acesta se paseaza cu piciorul poate fi pasat si inainte.
Ca “infractiuni” principale avem:
“Inainte” – balonul tinut in brate de un jucator este scapat in fata si atinge pamantul – sanctiune: gramada ordonata cu introducerea echipei adverse;
“Paravanul” - un jucator se interpune in fata purtatorului de balon - sanctiune: lovitura de pedeapsa pentru echipa adversa;
“Balon tinut jos” – in momentul in care este placat jucatorul trebuie sa elibereze imediat balonul – sanctiune: lovitura de pedeapsa pentru echipa adversa;
Ofsaidul, cu trei posibilitati, cu aceeasi sanctiune, lovitura de pedeapsa pentru echipa adversa
- Ofsaidul in grămada ordonată: liniile imaginare care trec la ultimele picioare ale jucatorilor din grămada ordonată sunt liniile de ofsaid. Nici un jucator advers nu are voie să treacă peste aceste linii, ci trebuie să aștepte la linia ultimelor picioare ale echipei proprii până când balonul iese din conturul grămezii.
- Ofsaidul la margine: liniile imaginare care trec la 10 metri de culoarul format de jucatorii participanți la margine sunt liniile de ofsaid. Jucătorii neparticipanți la margine trebuie să stea în spatele acestei linii până când marginea se termină.
- Ofsaidul în jocul deschis: orice jucător care se află înaintea coechipierului purtător de balon se află în poziție de ofsaid. El trebuie să fie în spatele purtătorului de balon pentru a reintra în joc. Dacă un jucător încearcă să joace un balon șutat de un coechipier aflat în spatele său, se află în ofsaid.
Cam aceastea sunt regulile principale, in rest, vizionare placuta!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu