marți, 15 februarie 2011

porecle ale echipelor de fotbal

Aud de fiecare data in reclamele meciurilor Realului din Madrid si ale Barcelonei denumiri ca “galactici” si “extraterestrii” si ma intreb de unde au aparut aceste porecle. Urmaresc de multi ani meciurile echipelor de fotbal si citesc multe site-uri, dar va spun ca nu am auzit niciodata aceste denumiri pe nici un post extern. Numai in Romania. Normal, suna mai interesant sa spui “galactici” decat “albii” sau “extraterestrii” decat “echipa blaugrana” dar acestea sunt poreclele clasice ale celor doua echipe. Ma enerveaza cele doua “porecle” inventate de comentatorii romani. In Spania, pe langa cele doua porecle, “albii” – Real Madrid si “blaugrana” -Barcelona, denumiri cunoscute mai au Valencia – “liliecii” si Atletico Madrid, care sunt denumiti “saltelele” datorita dungilor de pe tricouri.
Cele doua mari echipe din Argentina au denumiri cunoscute in intraga lume, jucatorii lui Boca Juniors fiind denumiti “genovezii” datorita originii fondatorilor echipei, iar cei ai lui River Plate fiind denumiti “milionari” porecla ce provine de la campania scumpa de transferuri efectuata de club in anul 1930.
In Italia, pe langa poreclele generate de culoarea tricourilor, “biancocelesti” – Lazio, “giallorossi” - AS Roma sau “nerazzurri” – Inter Milano, anumite echipe au si denumiri atipice asa cum sunt cea de “diavolul milanez” – AC Milan, “toro” – AC Torino sau “Batrana Doamna” - Juventus Torino.
Asa cum era firesc majoritatea echipelor de fotbal din ligile engleze au porecle unele dintre acestea incluse in numele echipei, altele nu. In prima categorie, cea a poreclelor incluse in numele echipelor pot fi amintite: “padurarii” – Nottingham Forest, “cetatenii” – Manchester City. In cea de a doua categorie, a echipelor cu porecle neincluse in numele formatiei intalnim denumiri interesante: “cotofenele” – Newcastle, “cormoranii” – Liverpool, “tunarii” – Arsenal Londra, “caramelele” – Everton”.
Unele dintre porecle au legaturi stranse cu istoria cluburilor asa cum este cazul lui Arsenal,fondata de muncitorii fabricii de armament “Royal Arsenal” iar echipa a purtat la un moment dat acest, de unde si porecla de “tunari”.
Avand in vedere traditia si vechimea poreclelor pe care echipele din Europa le au, consider ca nu este firesc ca numai din ratiuni de rating sa fie folosite apelative false. Este posibil ca, datorita problemelor financiare, Real Madrid sa evolueze mediocru si atunci porecla inventata de “galactici” sa fie nejustificata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban