sâmbătă, 1 octombrie 2011

Pozitiile jucatorilor de rugby

Avand in vedere ca in aceasta perioada se desfasoara Cupa Mondiala la Rugby m-am gandit sa scriu cate ceva despre acest sport, care mie imi place foarte mult.
Spre deosebire de fotbal, in rugby, numerele jucatorilor sunt de la 1 la 15, rezervele avand de la 16 la 22, fiind in concordanta cu pozitia acestora din teren. Nu este posibil ca un taloner sa aiba numarul 12 si nici ca fundasul sa aiba numarul 46. Cel mai usor, pozitiile jucatorilor pot fi identificate dupa pozitia acestora intr-o gramada ordonata. Mai jos am prezentat cateva caracteristici principale ale rugbistilor, impreuna cu un jucator pe care eu il consider “tip’ pentru postul respectiv.
Linia intai
Pilierii - numerele 1 şi 3
De obicei sunt cei puternici jucatori si cei mai lenti. Greutatea lor poate ajunge pana la 130 kg. Rolul lor principal este de a impinge in gramezile ordonate si de a purta balonul in moluri sau aglomerari. Avand in vedere ca sunt lenti acestia nu placheaza . Jucator tip: englezul Jason Leonard
(http://en.wikipedia.org/wiki/Jason_Leonard)
Talonerul - numărul 2
In ciuda unei greutati asemanatoare cu a pilierilor este mai rapid decat acestia si poate fura balonul in gramada. Se situează între cei doi pilieri la grămezile ordonate. Cel mai important rol al sau este insa de a arunca mingea în tuşă pentru prinzători. Jucator tip: neozeelandezul Shaun Fitzpatrick (http://en.wikipedia.org/wiki/Sean_Fitzpatrick)
Linia a doua - numerele 4 şi 5
De obicei sunt jucatorii cei mai inalti, fiind cei mai buni prinzatori in margine. Reprezinta legatura pilierilor cu restul gramezii, fiind cei directioneaza de multe ori gramezile spontane. Acesti jucatori evita sa placheze deoarece, datorita inaltimii, ar placa in zona gatului, lucru interzis de regulament. Jucator tip: francezul Sebastien Chabal (http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9bastien_Chabal)
Flankerii - numerele 6 şi 7
Rolul lor intr-o gramada este de a se desface rapid si de a pleca pe langa aceasta. Au de asemenea un rol foarte important, asigura cele mai bune placaje. Jucator tip: neozeelandezul Richie McCaw(http://en.wikipedia.org/wiki/Richie_McCaw)
Mijlocasul la inchidere - numărul 8
E ultimul în grămadă, face parte din aceasta, avand rolul de a dirija mingea in gramada si de a o pasa pentru catre mijlocaşul la grămadă. Poate iniţia atacuri din grămadă. De asemenea, ofera placaje bune. Jucator tip: romanul Hari Dumitras sau galezul Colin Charvis (http://en.wikipedia.org/wiki/Colin_Charvis)
Mijlocaşul la grămadă - numărul 9
Sînt de obicei mai mici decît ceilalţi jucători. Intr-o gramada are rolul de a scoate balonul si de ordona atacul. El dirijează atacurile şi coordonează toată grămada dar nu intra in gramada ordonata. Jucator tip: sud-africanul Joost van der Westhuizen (http://en.wikipedia.org/wiki/Joost_van_der_Westhuizen)
Uvertura sau mijlocaşul la deschidere - numărul 10
Are rolul de a primi balonul de la mijlocaşul la grămadă şi de a coordona atacurile pe trei sferturi. Plachează des pentru a opri acţiunile adverse. De obicei, alaturi de fundas este cel care degajează cel mai bine balonul din propriul 22, de a transforma eventualele eseuri şi de a executa loviturile de pedeapsă. Jucator tip: australianul Michael Lynagh (http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Lynagh)
Centrii - numerele 12 şi 13
Ei continuă atacul după pasa venită de la mijlocaşul la deschidere. Pot lua acţiuni pe cont propriu sau pot pasa mai departe la aripă. Dau cele mai bune placaje. Jucator tip: Brian O’Driscoll, (http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_O'Driscoll), capitanul echipei Irlandei.
Aripile - numerele 11 şi 14
Cei mai rapizi jucatori de pe teren, atletii perfecti. De multe ori vin din atletism, asa cum este cazul jucatorului englez Johnny Robinson. Sunt lipiti de laturile terenului, prind balonul si alearga spre terenul de tinta advers pentru a inscrie eseuri. Jucator tip: Jonah Lomu
(http://en.wikipedia.org/wiki/Jonah_Lomu)
Fundaşul - numărul 15
El trebuie să recepţioneze şuturile adverse, să placheze perfect. Este ultimul apărător, liberoul din fotbal. Este, ca si uvertura, un jucator cu un “sut’ bun, transforma bine si trimite baloane in margine. Jucator tip: Joel Stransky, jucatorul care a adus Africii de Sud Cupa Mondiala din 1995(http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Stransky)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre sport cu serban